Η Ισλανδία επικεντρώνεται στην εκπόνηση ενός νόμου για να ρυθμίσει

Η Ισλανδία επικεντρώνεται στην εκπόνηση ενός νόμου για να ρυθμίσει ορθότερα τα ατμιστκά είδη, όμως για να το πράξει αυτό παραδειγματίζεται από τους σκληροτάτους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ως γνωστόν σχεδόν έχουν εξολοθρεύσει την ύπαρξη του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο Ισλανδός Υπουργός Υγείας, ο Óttarr Proppé ανακοίνωσε ένα νομοσχέδιο που συντάχθηκε για να αντισταθμίσει την έλλειψη κανονιστικού πλαισίου γύρω από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των υγρών αναπλήρωσης. Η πρόταση που έγινε από τον Υπουργό Proppé είναι, μεταξύ άλλων, να εφαρμόσει τις ισχύουσες καπνιστικές απαγορεύσεις σε δημόσιους χώρους, και στο άτμισμα, επεκτείνοντας τη χρήση του σε μπαρ, εστιατόρια, στους χώρους εργασίας και τα σχολεία.

Μια άλλη πρόταση είναι να περιορίσει τις πωλήσεις των vaping προϊόντων σε ενήλικες άνω των 18 ετών και να οριοθετήσει την μέγιστη δύναμη της νικοτίνη στα eLiquids στα 20 mg / ml και ένα μέγιστο όγκο περιεχομένου στη φιάλη των 10 ml. Οι έμποροι λιανικής πώλησης των προϊόντων ατμίσματος, θα πρέπει επίσης να υποβάλουν ένα έντυπο κοινοποίησης προς τον Οργανισμό Καταναλωτών έξι μήνες πριν από την εμπορία των προϊόντων τους.

Η Reykjavík Grapevine εκφράζει φανερά το φόβο της, για το σοβαρό κίνδυνο να ανθίσει η μαύρη αγορά, αν περάσει τελικά το αυστηρότατο «vape δίκαιο». Η παρούσα πιθανότητα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά στις ΗΠΑ , απλά δεν έχει εντοπισθεί σε μεγάλο βαθμό στην ΕΕ, αναφορικά με τα TPD . Παρ ‘όλα αυτά, η μαύρη αγορά είναι μια πραγματικότητα, σε χώρες όπου η καθολική απαγόρευση έχει αποφασιστεί πάνω από τα προϊόντα ατμίσματος.

Ένα κράτος μη μέλος της ΕΕ επιδιώκει να συμμορφωθεί με δαύτη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όλες οι προτάσεις συγκλίνουν προς το κανονιστικό μοντέλο που εισήγαγε Η Ευρώπη για τα TPD τον Μάιο του 2016. Ωστόσο, η Ισλανδία δεν είναι κράτος μέλος. Ωστόσο η Ισλανδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009, οι επίσημες διαπραγματεύσεις άρχισαν το 2010 και διήρκησαν μέχρις ότου διαλυθεί η προηγούμενη κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013. Επί του παρόντος, αίτηση της Ισλανδίας για το UE έχει ανασταλεί.

Η νέα κυβέρνηση έστειλε μία επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας να αποσυρθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, αλλά λόγω έλλειψης πολιτικής συναίνεσης, η ΕΕ δεν δέχθηκε να αποσύρει επίσημα την αίτηση. Η σημασία του τομέα της αλιείας στην οικονομία της Ισλανδίας και η αντίληψη ότι η ένταξη στην ΕΕ θα έχει αρνητικές συνέπειες για αυτή τη βιομηχανία είναι ίσως το κύριο φρένο στη διαδικασία προσχώρησης. Το λόμπι του ευρω-σκεπτικισμού στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας είναι ισχυρό, διότι κατά το παρελθόν είχαν άσχημες εμπειρίες ως αποικιακή οντότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι υπάρχει ένας πολιτικός διχασμός στην χώρα όποιος δεν βοηθάει να παρθούν ξεκάθαρες αποφάσεις.

Η Ισλανδία, ωστόσο συμμερίζεται πολλές εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ και διερευνά τη δυνατότητα θέσπισης του νομίσματος του ευρώ μετά την ιστορική υποτίμηση της ισλανδικής κορόνας και την πασίγνωστη παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 από την Ισλανδία. Στην παρούσα φάση είναι βέβαιο ότι η υιοθέτηση των ίδιων κανόνων με τους γείτονές της, θα παράσχει στην Ισλανδία κάποιο πλεονέκτημα στο εμπόριο των προϊόντων ατμίσματος με ξένες χώρες, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια.