Η Ιρλανδία εργάζεται για την καθιέρωση ενός πρωτοκόλλου σχετικά

Η Ιρλανδία εργάζεται για την καθιέρωση ενός πρωτοκόλλου σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία του εθισμού στη νικοτίνη. Ο οργανισμός που επιμελείται του θέματος ονομάζεται Health Service Executive.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ιρλανδικό ιατρικό περιοδικό Irish Medical Times, ο Σύμβουλος της HSE ο Δρ Paul Kavanagh, δήλωσε ότι μετά τη δημοσίευση της τελικής αξιολόγησης της έκθεσης του “Health Information and Quality Authority” , η οποία εξέτασε την πρακτική αποτελεσματικότητα των μεθόδων διακοπής του καπνίσματος, το επόμενο βήμα της οργάνωσης είναι να ασχοληθεί για την εκπόνηση των κατάλληλων κατευθυντήριων γραμμών για τη θεραπεία του εθισμού στη νικοτίνη.

Στη συνέχεια, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να μεταφερθούν στη δικαιοδοσία της National Clinical Effectiveness έτσι ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να αναπτυχθεί μία στρατηγική εφαρμογή του όλου προγράμματος. Η health technology assessment (HTA) εξετάζει την αποτελεσματικότητα των προϊόντων που κυκλοφόρησαν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και είναι η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη.

Η Ανάλυση της Hiqa δείχνει ότι η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως βοήθημα για το κόψιμο του καπνίσματος έχει αυξήσει τον αριθμό των ανθρώπων που το σταμάτησαν με επιτυχία, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες εναλλακτικές μεθόδους που συνήθως αποτυγχάνουν, και διαφαίνεται ως μια οικονομικά αποδοτική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι η επί του παρόντος τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους έουν επιβεβαιωθεί με περαιτέρω εκτεταμένες μελέτες.

Το κόστος του καπνίσματος για τη δημόσια υγεία ανήλθε στα € 500 εκατομμύρια το 2016.

Ο Δρ Kavanagh επεσήμανε ότι μόνο το 2016, το κάπνισμα κόστισε στη δημόσια υγεία της χώρας 500 εκατομμύρια ευρώ. Ετούτη η βλαβερή συνήθεια ήταν υπεύθυνη για πάνω από 100.000 νοσηλευόμενους ασθενείς και πιο συγκεκριμένα ευθυνόταν για έναν στους τρεις που εισήχθησαν στο νοσοκομείο για προβλήματα με την αναπνευστική νόσο, επίσης ένας στους πέντε που οφείλονταν σε καρδιαγγειακά νοσήματα και ένας στους 10 λόγω του καπνίσματος που σχετίζεται με τους καρκίνους.

Ως στέλεχος των υπηρεσιών υγείας, μαζί με τους συνεργάτες μου οφείλουμε να μεριμνήσουμε για το ακραίο φαινόμενο του καπνίσματος που επεκτείνεται σαν επιδημία προκαλώντας αμέτρητες δυσλειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό, και με τρομάζει η ιδέα πως μπορεί ξανά να ξοδευτούν άλλα € 500 εκατομμύρια για το 2017. Επιπλέον, τόνισε ότι το κοινωνικό κόστος του καπνίσματος ήταν ακόμα μεγαλύτερο, με περίπου € 1εκ να χάνονται στην παραγωγικότητα, € 6εκ λόγω πυρκαγιών, € 70 για τα σκουπίδια, και € 10 δισεκατομμύρια για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που προκαλείται από τη συνήθεια.

Είναι ευκαιρία να αναδειχθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η έκθεση της ΗΤΑ η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του Δρ Fenton Howell, ο οποίος είναι σύμβουλος για την επιτήρηση του καπνού στο υπουργείο υγείας, τόνισε ότι αν τα ατμιστικά προϊόντα φθάσουν την ίδια δημοτικότητα όπως στην Αγγλία, θα είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, διότι στο γειτονικό κράτος έχει καταγραφεί το χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών στην ιστορία τους.

Οπότε νομίζω πως χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι οι ιθύνοντες που επιμελούνται του ζητήματος για να καταφέρουμε όσα δεν επιτύχαμε τα προηγούμενα έτη. Βέβαια τίποτα δεν είναι εύκολο και γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία πάταξης του καπνίσματος μοιάζει σαν ένας μαραθώνιος που δεν έχει τελειωμό, ωστόσο θεωρώ πως έχουμε τις δυνατότητες να γίνουμε πραγματικά ένα κράτος πρόνοιας που θα προστατεύει τους πολίτες του.