ΗΠΑ: οι καταθλιπτικοί έφηβοι έχουν περισσότερες πιθανότητες

ΗΠΑ: οι καταθλιπτικοί έφηβοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να στραφούν στο vaping. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nicotine & Tobacco Research από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, βρήκα μία στενότατη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της έναρξης της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους φοιτητές.

Πρόσληψη νικοτίνης από τους εφήβους, μια μακρά ιστορία που επαναλαμβάνεται συνεχώς και αδιάκοπα.

Ο Δρ Frank Bandiera και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο University of Texas Health Science Center έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στους συσχετισμούς μεταξύ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τα αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη γνώμη τους μέσω μιας διαχρονικής μελέτης, οπότε σύμφωνα με τα συμφραζόμενα τους, οπότε έχουν σχεδιάσει ένα καταπληκτικό μοντέλο για την καταπολέμηση του ζητήματος.

Για πολλοστή φορά, η χρήση της νικοτίνης από τους ανήλικους είναι ο στόχος των ερευνητών και ταυτόχρονα έχει καταστεί ως καυτό θέμα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Cheryl Perry, όταν ήταν καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στη Μινεάπολη, ξετύλιξε το κουβάρι της περίπλοκης υπόθεσης ανάμεσα στις καπνοβιομηχανίες και το κάπνισμα των νέων. Με βάση τα έγγραφα που είχαν αξιολογηθεί στο πλαίσιο μιας δίκης στην οποία αντιτίθενταν η πολιτεία της Μινεσότα με την Philip Morris.

Οι συνήγοροι της πολιτείας είχαν δηλώσει ότι “δράσεις που αφορούν το κάπνισμα των νέων θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά και να παρακολουθούνται ενδελεχώς γιατί η επιβίωση του κλάδου εξαρτάται από τους ανήλικους καπνιστές οι οποίοι σύντομα θα καταστούν σε λίγα χρόνια μόνιμοι χρήστες, και κατά συνέπεια αν δεν σταματήσουν ετούτη τη συνήθεια, κάποια μέρα αναπόφευκτα θα πεθάνουν “.

Στην παρούσα έρευνα συμμετείχαν 5445 φοιτητές στο Τέξας, αυτή η διαχρονική έρευνα διεξήχθη σε δύο σκέλη παρακολουθήσεων, η πρώτη αφορούσε τους 6 μήνες και η δεύτερη τον ένα χρόνο. Το αρχικό μέλημα των ερευνητών ήταν να διαγνωστεί αμφίδρομη σχέση χρήσης του e-cigarette και των αυξημένων καταθλιπτικών συμπτωμάτων, το οποίο διαχωρίστηκε σε τρία κύματα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μαθητές που εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα καταθλιπτικών επεισοδίων ήταν σημαντικά πιο πιθανό από τους υπόλοιπους να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο έξι μήνες αργότερα. Ωστόσο, η χρήσητου ατμίσματος δεν φαίνεται να οδηγεί σε κατάθλιψη, το οποίο θεωρείται ως μία καλή είδηση.

Κατάθλιψη, ένα αυξανόμενο φαινόμενο μεταξύ των μαθητών.

Οι λόγοι για τους οποίους η κατάθλιψη συμβαίνει να αυξάνεται στο συγκεκριμένο πληθυσμό είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο, αλλά φαίνεται να είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι μαθητές στρέφονται στο eCig. Ο επιπολασμός της κατάθλιψης στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του επιπολασμού των μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων να ξεκινάει από 8,7% που ήταν το 2005 σε 11,3% το 2014 στους ανηλίκους (ηλικίας 12 έως 17) και από 8,8% σε 9,6 % σε νεαρούς ενήλικες (ηλικίας 18 έως 25).

Δεν ξέρω γιατί η κατάθλιψη οδηγεί στην χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Μπορεί να είναι αυτοθεραπεία. Ακριβώς όπως με τα τσιγάρα, όταν οι μαθητές αισθάνονται αρκετό άγχος, κατά αυτήν την έννοια το άτμισμα προκαλεί ένα είδος ανακούφισης στο στρες. Όμως η επίδραση του καπνίσματος έχει πιο ισχυρές ιδιότητες λόγω των τεσσάρων χιλιάδων χημικών ουσιών που περιέχει, αλλά επειδή η σημερινή νεολαία έχει επίγνωση των συνεπειών του καπνίσματος, αναγκάζεται να ξεκινήσει το vaping για να απομακρυνθεί από το προηγούμενο, δήλωσε ο Bandiera σε ένα δελτίο τύπου.