Η υπέρογκη τιμολόγηση των ατμιστικών συσκευών περνάει λάθος

Η υπέρογκη τιμολόγηση των ατμιστικών συσκευών περνάει λάθος μηνύματα στο ευρύ καπνιστικό κοινό που ενδιαφέρεται να απεξαρτηθεί τελείως από το κάπνισμα.

Σε βάθος χρόνου και σε πρακτικό επίπεδο τα έξοδα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι λιγότερα από εκείνα που θα ξόδευε ο ίδιος ο χρήστης εάν κάπνίζε. Όμως στις φτωχές χώρες πού η οικονομική κατάσταση των μέσων πολιτών είναι χαμηλή (όπως για παράδειγμα η Ελλάδα) δημιουργήθηκε λανθασμένη φήμη για τον τομέα μας και η εικόνα που έχει ο περισσότερος κόσμος είναι διαστρεβλωμένη, δηλαδή έχουν την εντύπωση πως εξοπλισμός του eCigarette προορίζεται για γερά βαλάντια και μόνο οι προνομιούχοι μπορούν να το αποκτήσουν.

Βέβαια επειδή κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η φαιά ουσία είναι με ποιον τρόπο θα μπορέσει ο ενδιαφερόμενος καπνιστής να μάθει την αλήθεια για το άτμισμα, διότι δεν πρέπει να αγνοούμε ότι το εμπάργκο που έβαλε η κυβέρνηση μέσω της νομοθεσίας να απαγορεύσει τη διαφήμιση και την προώθηση του eCig μας έχει δέσει τα χέρια και πλέον η ενημέρωση των πολιτών γίνεται με ανορθόδοξο τρόπο και μέσω της πλαγίας οδού.

Ο αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Reason Foundation, Julian Morris, επεσήμανε ότι ο παράγοντας τιμολόγησης είναι κάτι που εξυπηρετεί μόνο τις δημόσιες αρχές και κατά συνέπεια μπαίνουν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά. Επίσης εξήγησε ότι η υψηλότερη τιμολόγηση των συσκευών τους δίνει ανέλπιστα μια «πιο premium εικόνα» σε αντίθεση με τον εύφλεκτο ομόλογό του, που σε βραχυπρόθεσμο στάδιο φαντάζει φθηνότερο.

Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στη ρύθμιση και όχι στην απαγόρευση του eCig.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο το vaping να υφίσταται τέτοιου είδους αντιμετώπιση στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο να μπει μία διαπραγματευτική ατζέντα στο τραπέζι στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές. Η ολική απαγόρευση που έχουν εφαρμόσει θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες που επικρατεί το καθεστώς αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Αν εμείς ο δυτικός πολιτισμός δεν έχουμε τα φόντα να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε, έχοντας διαφορετικές απόψεις, τότε δεν διαφέρουμε καθόλου από τα μοναρχικά πολιτεύματα.