Η Σκωτσέζικη πολιτική ηγεσία δημιουργεί τεχνηέντως σύγχυση

Η Σκωτσέζικη πολιτική ηγεσία δημιουργεί τεχνηέντως σύγχυση στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκοντας να αυστηροποιήσει επιπλέον την διαφημιστική απαγόρευση του ατμίσματος, που ήδη μέχρι στιγμής θεωρείται από τις χειρότερες πρακτικές αφάνισης ενός ολόκληρου τομέα.

Αν και η διαφήμιση των ατμιστικών προϊόντων πρόκειται σύντομα να να περιοριστεί βάσει κανόνων που το κατατάσσουν στα είδη TPD. Όμως η επιτροπή διαφημιστικής πρακτικής (Committee of Advertising Practice) που είναι το ελεγκτικό όργανο στη Βρετανία παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι ακόμα δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσουν οι νέοι κανονισμοί.

Η καταστολή των TPD, η οποία ισοδυναμεί με απαγόρευση σχεδόν όλων των μορφών στα μέσα ενημέρωσης, ουσιαστικά θα είναι μια νομική απαίτηση που θα εφαρμοστεί από τις 20 Μαΐου του τρέχοντος έτους, αλλά η βρετανική νομοθεσία που είναι το κύριο εκτελεστικό όργανο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Παρά το γεγονός ότι η CAP έχει ένα σύνολο σχεδίων που θα εξυπηρετήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις πληροφορίες που θα της δίνουν οι προμηθευτές σχετικά με το τι θα πρέπει να επιτρέπεται, εν τούτοις αυτές οι συμβουλές από τους επιχειρηματίες του κλάδου προς το παρόν δεν έχουν καμία νομική βαρύτητα, άσχετα αν γίνεται ένας ολόκληρος αγώνας για να αποκτήσουν νομική ισχύ.

Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας επιμένει στην εφαρμογή διαφορετικών κανόνων από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Αγγλία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία η TPD θα επηρεάσει μόνο τη διαφήμιση των προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη, αλλά ο υπουργός υγείας του SNP (Σκωτσέζικο κόμμα που είναι υπέρ της Σκωτικής ανεξαρτησίας) ο Maureen Watt αποφάσισε να συμπεριλάβει τα προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη στην απαγόρευση.

Η αποφασιστικότητα της Σκωτίας να επιβάλει αυστηρότερες διατάξεις στο νομοθετικό πλαίσιο είναι πιθανό να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλες τις βαθμίδες πωλήσεων ετούτων των ειδών, ακόμη κι αν βρίσκονται σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, και κατά συνέπεια οι έμποροι μπορούν να βρουν τον μπελά τους αντιμετωπίζοντας άμεσα ποινικές κυρώσεις στα καλά καθούμενα.

Αυτός ο παραλογισμός όσο ακραίος κι αν φαίνεται, δυστυχώς τον ενστερνίζονται πολλοί πολιτικοί και μάλιστα η αντίπερα όχθη δεν προβάλλει καμία ουσιώδης αντίσταση, βλέπεις διακατέχονται από εσωστρέφεια, διότι εάν ένας βουλευτής εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή του προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, πιθανότατα να χαρακτηριστεί ως δήμιος της δημόσιας υγείας και η συντηρητική τάξη της χώρας φυσικά θα τον μαυρίσει στις εκλογές, όπως στον Μαυρογιαλούρο.

Οπότε οι καρεκλοκένταυροι δεν γνωρίζουν εθνικότητα και όπως γίνεται κατανοητό κανένας από αυτούς δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες με προοπτική να χάσει την καρέκλα του. Όμως η λογική λέει πως οι βουλευτές είναι εκπρόσωποι του λαού και μέσα στη βουλή μεταφέρουν τα αιτήματα της εκλογικής τους περιφέρειας για να συζητηθούν, αλλά όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στην τυπική μορφή του θέματος, και κάπως έτσι το ζήτημα θα μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αναρωτώμενοι οι ατμιστές τι μπορεί να φταίει και πήραμε την κατηφόρα.

Αρκετές φορές έχω επισημάνει από το βήμα που μου δίνετε ότι το άτμισμα πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική σκηνή, γιατί θα αρχίσουν οι κομματικές διενέξεις και τα βρισίδια μεταξύ των κομματόσκυλων, αλλά από την άλλη μεριά δυστυχώς έχουμε τρομερή ανάγκη τους πολιτικούς. Όπως και να χει η κατάσταση φαντάζει ένας φαύλος κύκλος που είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα και δεν ξέρουμε πού να απευθυνθούμε, απλά ίδωμεν.