Εξερευνώντας την θεραπευτική τεχνική Extinction (psychology)

Εξερευνώντας την θεραπευτική τεχνική Extinction (psychology) η οποία δύναται να καταπολεμήσει δραστικά τον εθισμό του καπνίσματος, αλλά προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση, να εξηγήσω πως η παρούσα μέθοδος έχει να κάνει καθαρά με το ψυχολογικό κομμάτι του εξαρτημένου ατόμου και προς το παρόν δεν βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ούτως ώστε να εφαρμοστεί άμεσα στο ευρύ κοινό, πάντως οι ειδικοί υποστηρίζουν πώς κάποια μέρα θα κάνει θαύματα.

Οι ερευνητές που ασχολούνται με το αντικείμενο του εθισμού στους καπνιστές, επισημαίνουν πώς το δυσκολότερο κομμάτι της υπόθεσης θεωρείται το ψυχολογικό, δηλαδή, όταν για παράδειγμα ο χρήστης το έχει κόψει για λίγες ημέρες και βρίσκεται μπροστά στη θέα ενός πακέτου τσιγάρων αμέσως κινητοποιούνται οι νευρώνες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιθυμία, και μάλιστα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να γίνει υποτροπή.

Η παρούσα θεραπεία φέρει την κωδική ονομασία Extinction Therapy, επιδιώκοντας να μειώσει τα ερεθίσματα που προκαλούν συνήθως τους πόθους, κατ ‘επανάληψη, τέτοιου είδους ερεθίσματα συνδέονται με το ζήτημα της εξάρτησης προκειμένου να προωθηθεί η αποσύνδεση με το παρελθόν, επίσης ετούτη η διαδικασία σχετίζεται με τη συμπεριφορά των τοξικομανών, απλά αυτό το σκέλος σε πρακτικό επίπεδο έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει όταν γίνεται σε συνδυασμό με την παρακολούθηση ενός ψυχολόγου, κατευθύνοντας με συμβουλές τον ασθενή.

Ένα εργαλείο διαχωρισμού.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί σε δύο συνεδρίες ότι κάπνιζαν σημαντικά λιγότερο από την υπόλοιπη ομάδα που προσπαθούσε χωρίς κανένα βοήθημα να επιτύχει το στόχο της, για μέχρι και ένα μήνα μετά τις συνεδρίες. Πολλοί συμμετέχοντες έκαναν υποτροπή μετά τη θεραπεία, ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης είναι αισιόδοξοι ότι αυτή η προσέγγιση με την καταπολέμηση του εθισμού πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

Η μελέτη χρησιμοποίησε 44 καπνιστές, οι οποίοι καθόντουσαν μπροστά σε μία οθόνη και τους πρόβαλαν σύντομα βίντεο που είχαν θεματολογία με το smoking, με την πρόθεση ενεργοποίησης και αποσταθεροποίησης της μνήμης που εμπλέκεται με το κάπνισμα. Οι συμμετέχοντες μετά από δέκα λεπτά ερωτήσεων, υποβλήθηκαν επιπλέον σε μια ολόκληρη ώρα έκθεσης σε τέτοια βίντεο και φωτογραφίες, και σκόπιμα τους δόθηκαν τσιγάρα για να παρατηρήσουν αν θα υποκύψουν στα πάθη τους, εν τέλει δεν υπέκυψαν.

Οι καπνιστές στην ομάδα ελέγχου είχαν εκτεθεί στην ίδια ώρα μακράς συνεδρίασης, ωστόσο όχι στην αρχική κλιπ δέκα λεπτών. Αντ ‘αυτού είχαν αρχικά εκτίθενται σε ένα κλιπ των ανθρώπων το πλύσιμο των πιάτων. Και οι δύο ομάδες είχαν συνεδρίες για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Η δεύτερη ομάδα η οποία δεν είχε καμία καμία βοήθεια, όταν τα άτομα εκτέθηκαν στον ίδιο χρόνο προβολής των videos, κάτω υπό τις ίδιες συνθήκες με την πρώτη, η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών δεν άντεξε και άναψε τσιγάρο. Το ενδιαφέρον μέρος του ζητήματος είναι πως μετά από ένα μήνα, η ομάδα που έκανε την θεραπεία Extinction (psychology) κάπνιζε λιγότερο σε ποσότητα ανά ημέρα, κατά μέσο όρο επτά τσιγάρων, σε αντίθεση με τα 20 που βρισκόντουσαν πριν το πείραμα, ωστόσο οι εξετάσεις ούρων δεν έδειξαν μείωση της πρόσληψης της νικοτίνης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να σταματήσουν το κάπνισμα, ή να μείνουν μακριά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια άλλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του εθισμού.

Την τελευταία δεκαετία η επιστήμη αναζητά καινούργιες μεθόδους οι οποίες θα καταφέρουν να εξαλείψουν το κάπνισμα, κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει, παρά τις ενθαρρυντικές εξαγγελίες που προβαίνουν συχνά πυκνά. Η μόνη τεχνική που υποκαθιστά επάξια το smoke μέχρι στιγμής είναι το άτμισμα, αλλά παραδόξως οι εμπειρογνώμονες της υγείας δεν λένε να το αποδεχτούν.