Επί του παρόντος συγκεντρώνει διαβουλεύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Επί του παρόντος συγκεντρώνει διαβουλεύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας του καπνίσματος και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όμως ετούτες οι αλλαγές θα περιλαμβάνουν και την φορολόγηση των προϊόντων μειωμένης βλάβης, στην οποία συγκαταλέγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πολλοί ειδικοί υγείας και αντικαπνιστικές οργανώσεις έχουν μιλήσει για τις συνέπειες που θα επιφέρει αυτή η εφαρμογή, και αρκετοί εξ αυτών επισημαίνουν την κραυγαλέα περίπτωση του TPD που εν τέλει έχει παρερμηνευθεί από τον κόσμο, ως εκ τούτου η παρούσα δράση όταν θα υλοποιηθεί θα οδηγήσει στη δημιουργία σύγχυσης στο μυαλό των καταναλωτών.

Η ΝΝΑ υπογράμμισε ότι: Τα ιδρύματα που συμμετέχουν στην τρέχουσα διαδικασία θα πρέπει να διεξαγάγουν ενδελεχή αξιολόγηση των επιπτώσεων, αρχικά θα πρέπει να κοιτάξουν τους κινδύνους που προκαλούν βλάβες στην υγεία και στη συνέχεια να σκεφτούν και πάλι την επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα προϊόντα που έχουν ήδη βοηθήσει εκατομμύρια Ευρωπαίους να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία τους και στην μετέπειτα πορεία θα έχουν την προοπτική στο μέλλον να βοηθήσουν άλλους τόσους.

Η New Nicotine Alliance (NNA), μαζί με το συνεργάτη τους και υπέρμαχος της δημόσιας υγείας, Clive Bates , έχουν γράψει σε βάθος ενημέρωση, προκειμένου να να τονίσουν πιθανές παρεκτροπές απ’ αυτή την αδυσώπητη ενέργεια, αλλά και τις ευκαιρίες που δίνονται για να βελτιωθεί το υπάρχον καταστατικό μέσω αυτής της αναθεώρηση της οδηγίας. Μεταξύ των σημείων που αναφέρονται είναι οι ακόλουθες:

  • Οι ακραίες πολιτικές στο φλέγον ζήτημα της κατανάλωσης που σχετίζονται με τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου μπορεί να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και δεν συνάδει με το πνεύμα της ΕΕ, ένα υψηλό επίπεδο προστασίας οφείλει να σχεδιαστεί πάνω σε υπαρκτά πρότυπα και όχι σε θεωρίες πάνω σε χαρτί.

 

  • Η αρχή της «μη διάκρισης» της ΕΕ προϋποθέτει ότι τα προϊόντα με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο – η μεγάλη διαφορά στους κινδύνους για την υγεία σημαίνει ότι τα είδη με χαμηλό κίνδυνο πρέπει να έχουν μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία σε σχέση με τον καπνό.

 

  • Υπάρχει ευκαιρία για τη δημιουργία ενός καθεστώτος που θα παρέχει κίνητρα στη χρήση ασφαλέστερων προϊόντων.

 

  • Ο κίνδυνος είναι ότι η κακή πολιτική θα μειώσει το κίνητρο, και έτσι προστατεύουν την αγορά των καπνικών ειδών μόνο.

 

  • Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι ένας «φόρος της αμαρτίας» και η μεταγωγή στα προϊόντα χαμηλού κινδύνου είναι μια αρετή που οφείλουμε όλοι να την επικροτήσουμε και να την ενθαρρύνουμε.

 

  • Υποχρεούμαστε να κοιτάξουμε πρώτα τα οφέλη για την υγεία, από τα οφέλη των εσόδων.

 

Σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα τους, η ΝΝΑ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά ηθικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αιτιολογηθεί αυτή η εφαρμογή ενός τέτοιου άδικου φόρου για τα ατμιστικά προϊόντα που βοηθούν τόσο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να σταματήσουν το κάπνισμα. Το σπουδαιότερο σημείο που επισήμανε η οργάνωση είναι “Η αξία του ανθρώπινου οργανισμού και η ευεξία που σχετίζεται με τη μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα, η οποία θα υπερβεί τα τυχόν οφέλη που προκύπτουν από την είσπραξη των εσόδων.”

Δεν γίνεται οι αρμόδιοι να είναι τόσο κοντόφθαλμοι, αν στο τέλος πρέπει να χαθεί κάτι, αυτό δεν είναι ζωές, αλλά μόνο τα χρήματα. Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλοστή φορά διακατέχεται από τα πάθη της, που τα πληρώνουν οι κακόμοιροι πολίτες της.