Ένα κακό ξεκίνημα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κακό μέλλον

Ένα κακό ξεκίνημα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κακό μέλλον. Η Αμερικανική πολιτική σχετικά με τον καπνό είναι πλέον κατασταλαγμένη και η ηγεσία του κράτους επιμένει να λέει πως δεν έχει διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά είναι διαμορφωμένη ούτως ώστε να εξυπηρετήσει το κοινό συμφέρον, ακόμα και αν χρειαστεί να πληγωθούν ορισμένα συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών που έχουν κερδοφορήσει τόσα χρόνια εις βάρος του δημοσίου.

Οι τελευταίες ενημερωμένες τροποποιήσεις των κανονισμών και οι αιτιολογήσεις που έχουν γίνει από τον FDA παίρνει η μπάλα και το άτμισμα, αλλά η κύρια αδυναμία αυτού του γεγονότος είναι ότι μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του ανεξάρτητου τομέα του ατμίσματος, επειδή η νομοθεσία ακόμη δεν έχει καθοριστεί ή αποσαφηνιστεί και όλες αυτές οι τρέχουσες εξελίξεις γέρνουν εναντίον του eCig.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία η οποία είναι υπεύθυνη για τον παρόντα κανονισμό, κατά την γνώμη της νόμιμα αμφισβητεί του κατασκευαστές ηλεκτρονικού τσιγάρου και τις διάφορες ενώσεις που υποστηρίζουν το αντικείμενο, προβαίνοντας σε απαράδεκτες ενέργειες, που ακόμη και ο πιο αδαής θα τις χαρακτήριζε ώς προμελετημένες για να πλήξουν ανεπανόρθωτα τον κλάδο. Όπως για παράδειγμα το πάγωμα των περισσότερων διοικητικών διαδικασιών οι οποίες απαιτούν επανεξέταση, αλλά δεν δίνουν το πράσινο φως, έχοντας σαν αποτέλεσμα να κωλυσιεργεί η υπόθεση και οι μικρές επιχειρήσεις να μην αντέχουν οικονομικά τα νομικά έξοδα.

Επιπλέον τα συνοικιακά ατμιστικά μαγαζιά έχουν οδηγηθεί στο κλείσιμο των θυρών τους, δηλώνοντας αδυναμία να αντέξουν την υψηλή φορολόγηση ή τους περιορισμούς που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια και κατά συνέπεια βλέπουν αμέτοχοι το μέλλον τους να προδιαγράφεται δυσοίωνο. Επίσης η χειρότερη εξέλιξη των πραγμάτων είναι ότι δεν επιτρέπεται η διαφήμιση και το μάρκετινγκ των προϊόντων τους, ο λόγος που συμβαίνει ετούτο οφείλεται στο ότι οι δημόσιες αρχές έχουν κατατάξει το vaping ως καπνικό είδος, εν ολίγοις είναι σαν να συγκρίνεις την θάλασσα και τον ουρανό, καταλήγοντας στο λανθασμένο συμπέρασμα πως είναι το ίδιο πράγμα.

Το μέλλον ίσως τελικά να μην είναι ζοφερό.

Όμως όπως προανέφερα στον τίτλο του άρθρου, ένα κακό ξεκίνημα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κακό μέλλον, τουναντίον, μοιάζει λαμπερό και φωτεινό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, την παρούσα άποψη την ενστερνίζονται και οι πιο σκληροί επικριτές του τομέα μας, γνωρίζοντας ότι για να χτυπήσεις μία ολόκληρη επαγγελματική κατηγορία πρέπει να υπάρχουν απτά αποδεικτικά στοιχεία, ότι για αυτό που το κατηγορείς δεν υπάρχει αμφισβήτηση, όμως επειδή στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται κάτι μεμπτό, όλα τα κατευθυνόμενα βέλη οδεύουν προς τον βρόντο και δεν πιάνουν τόπο.

Η αλήθεια είναι πως η αρχή ήταν η χειρότερη, αλλά εμείς οι ατμιστές δεν έχουμε μάθει να το βάζουμε κάτω στην πρώτη δυσκολία, διότι θα ήταν σαν να αδικούσαμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και να αναρωτιόμασταν στο φινάλε γιατί άραγε είμαστε τόσο άτυχοι. Η ερεβώδης συμπεριφορά δεν αρμόζει σε νοήμονες ανθρώπους που έχουν ένα λογικό ειρμό σκέψεων, ακόμη κι αν ήμασταν ηττοπαθείς, με την εύνοια που έχει κερδίσει από τον κόσμο το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα ήταν αδύνατο να μην ορθοποδήσει. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως κρατάμε την τύχη στα χέρια μας και δεν πρόκειται για ευχολόγια, αλλά για την πραγματικότητα που ίσως να ενοχλεί ορισμένους οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον να υποστηρίζουν το αντίθετο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες κερδοσκοπούν κατά των καπνιστών