Δίνεται στους πολίτες η ευκαιρία να διαμορφώσουν το νόμο κατά

Δίνεται στους πολίτες η ευκαιρία να διαμορφώσουν το νόμο κατά του καπνού. Η Οτάβα προχώρα σε δημόσια διαβούλευση για τους προτεινόμενους κανονισμούς απαγόρευσης του καπνίσματος.Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά εξετάζει τους κανονισμούς που προτείνονται από την κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του καπνίσματος κατά 5% έως το 2035, ενώ ζητάει με στωικότητα τα σχόλια του κοινού τα οποία σκοπεύει να τα λάβει σοβαρά υπόψιν της.

Την περασμένη Τετάρτη, η κυβέρνηση του Καναδά ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση 7 εβδομάδων σχετικά με το μέλλον του ελέγχου του καπνού στη χώρα, με στόχο την ανανέωση της στρατηγικής των ομοσπονδιακών περιφερειών για το τρέχον φλέγον ζήτημα, που λήγει τον Μάρτιο του 2018. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι καπνιστές από το σημερινό ποσοστό του 13% κατά 5% κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών, οι οποίες θα ισοδυναμούν ουσιαστικά με μια μείωση κατά περίπου δύο εκατομμύρια καπνιστών.

Φυσικά για να επιτευχθούν αυτά τα επιθετικά προτεινόμενα μέτρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμμετέχουν οι πολίτες, ούτως ώστε να εκφέρουν άποψη επί του θέματος, εν ολίγοις ετούτος είναι ο ορισμός της δίκαιης δημοκρατίας. Η διαβούλευση θα λήξει στις 13 Απριλίου του 2017. “Η κυβέρνηση … έχει δεσμευτεί να χαράξει μια νέα πορεία στον έλεγχο του καπνού που επιδιώκει να μειώσει ριζικά την απαράδεκτη επιβάρυνση που υφίσταται η κοινωνία μας από τη χρήση του καπνού”, λέει το έγγραφο.

Ωστόσο, κάποιοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή την πρόταση, «θα ήθελα να δούμε ότι ο στόχος 5% υποστηρίζεται από ορισμένες ενδείξεις και ότι η πολιτική ηγεσία είχε πράγματι ένα ορθό σχέδιο για την επίτευξή του. Αν όμως κάτι πάει στραβά θα θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να λογοδοτήσουν ανά πάσα στιγμή για την επίτευξη των οροσήμων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα θέσουν» είπε ο διευθυντής έρευνας Smoke Free Canada, ο Neil Collishaw, προσθέτοντας κατά το παρελθόν έχουν γίνει παρόμοιες προσπάθειες για διαφορετικά θέματα οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς.

Ο Collishaw εγκαλεί τις καπνοβιομηχανίες να συμμορφωθούν και να αφήσουν κατά μέρος τα τερτίπια τους, επίσης ζητά να απαγορευθεί άμεσα η έκπτωση των τιμών στα τσιγάρα, μια κίνηση που τελείως συμπτωματικά είχε προταθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από δύο τοπικούς νομοθέτες στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, ο διευθυντής της έρευνας αμφισβητεί το κατά πόσον είναι πραγματικά εφικτό να είναι σε θέση να παρακολουθεί τι κάνουν οι άνθρωποι στα κτίρια δημόσιων κατοικιών, οπότε ακόμη κι αν εφαρμοστεί η απαγόρευση δεν θα είναι σωστή η επιτήρηση.

Τεράστια ευκαιρία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Παρ ‘όλη την αρνητική δημοσιότητα κατά των ηλεκτρονικών εναλλακτικών λύσεων καπνού, το έγγραφο της διαβούλευσης αναγνωρίζει ότι οι συσκευές μπορούν να καταστούν δυναμικά ως εργαλεία μείωσης της βλάβης . Το έγγραφο αναφέρεται στο γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκρίνει τα προϊόντα και ότι η καναδική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επίσης εξετάζει σοβαρά ετούτη την ιδέα, κι αν θεωρήσει ότι αυτό το μοντέλο είναι υλοποιήσιμο πιθανόν να το υιοθετήσει.