Δεν επρόκειτο για εκστρατεία, αλλά για πόλεμο

Δεν επρόκειτο για εκστρατεία, αλλά για πόλεμο. O FDA με το πρόσχημα της προστασίας των εφήβων έχει κατακρεουργήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε βαθμό που αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φφαρμάκων αγωνίζεται κατά της χρήσης των προϊόντων νικοτίνης από τη νεολαία και διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον του ατμίσματος. Όμως ο οργανισμός αγνοεί ότι το eCigarette είναι μόνο μία από τις πολλές πηγές της νικοτίνης, άσχετα αν επικεντρώνεται συνεχώς σε τούτο και καταδικάζει αυστηρά ένα ολόκληρο τομέα που στην πραγματικότητα βοήθησε εκατομμύρια καπνιστές ανά την υφήλιο να διακόψουν τελείως το κάπνισμα.

Η νικοτίνη βλάπτει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στους ανήλικους και όχι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σε ένα σύντομο βίντεο κλιπ ο FDA υποστηρίζει ότι η νικοτίνη μπορεί να βλάψει τους εφήβους. Το μήνυμα είναι σαφές και συνάμα παραπλανητικό, το οποίο λέει: χρησιμοποιώντας ένας έφηβος το eCig μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του και μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι ανεπιστρεπτί.

Ο Δρ Vivek Murthy, ο πασίγνωστος Αμερικανός χειρουργός δηλώνει επίσης «τα παιδιά σας δεν είναι ένα πείραμα». Και σε αυτό το σημείο, ο Murthy ξεχνάει κάτι πολύ σημαντικό που κάνει τη διαφορά, και πιο συγκεκριμένα στις κλινικές μελέτες που έχουν διεξάγει μέχρι στιγμής για την νικοτίνη δεν έχει συμμετάσχει κανένας ανήλικος άνθρωπος, τουναντίον, χρησιμοποιείται από τους ερευνητές μονάχα το ζωικό μοντέλο (συνήθως τρωκτικά), οπότε τα συμπεράσματα που υποστηρίζει ο προαναφερόμενος, μπορούν να αμφισβητηθούν άμεσα.

Η τελευταία έκθεση του Υπουργείου Υγείας στις ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρη στο γεγονός ότι το άτμισμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τους εφήβους. Ωστόσο το περίεργο της υπόθεσης είναι πως κανείς δεν φαίνεται να αντιπαρέρχεται το τρέχον επιστημονικό συμπέρασμα, απλά δημιουργούν μόνοι τους αντιπαραθέσεις για να προκαλέσουν ντόρο. Οποιοσδήποτε σώφρων άνθρωπος θα αναρωτιόταν γιατί να συμβαίνουν όλα ετούτη την στιγμή, μήπως γιατί ο καινούργιος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σκοπεύει πολύ σύντομα να κάνει το ξεσκαρτάρισμα ή έχουν στόχο να επηρεάσουν τις αποφάσεις του;

Υπήρξε μία εποχή που το 1/3 του σχολικού εφηβικού πληθυσμού κάπνιζε.

Είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε ποιες ηλικίες κάπνιζαν το 1996, το 34% από 16 μέχρι 17ετών, το 30,4% από 15 έως 16 ετών, και 21% από 13 έως 14 χρονών, κατά τις τελευταίες 30 ημέρες της έρευνας, σύμφωνα με τη μελέτη του MTF για τη χρήση ναρκωτικών 1975-2014 . Τα στοιχεία του 2016 ήταν 10,5%, 4,9% και 2,6%, αντίστοιχα.

Αν ετούτα τα νούμερα δεν προμηνύουν κάποιο σημαντικό μήνυμα, τότε ίσως οι ιθύνοντες να έχουν κλειστά τα μάτια τους μπροστά την τεράστια διαφοροποίηση μεταξύ του πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα

Προβάλουν μόνο την μισή αλήθεια.

Το μήνυμα του FDA αποτυγχάνει να αποκαλύψει ότι η ζημία της νικοτίνης που παραδίδεται μέσω του vapng είναι το ίδιο με αυτό που παράγεται από τη νικοτίνη που παραδίδονται από τον καπνό στον εφηβικό εγκέφαλο. Η ανησυχία θα πρέπει ακόμη να είναι μεγαλύτερη με το κάπνισμα των παιδιών, λόγω της καύσης των υποπροϊόντων της υψηλότερης τοξικότητας από το αερόλυμα του ατμού.

Το μέγα ερώτημα είναι γιατί ένας τόσο αξιόπιστος οργανισμός αυτού του κύρους να αποσιωπά ενδιαφέροντα αποδεικτικά στοιχεία που εν τέλει αλλάζουν άρδην το νόημα μιας επιστημονικής έρευνας, μήπως συμβαίνει γιατί το ξεχάσανε ή οι αρμόδιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους; νοήμονα άτομα είστε, μπορείτε μόνοι σας να βγάλετε συμπεράσματα.