Απογοητευτικά αποτελέσματα από τα ψιλικατζίδικα

Απογοητευτικά αποτελέσματα από τα ψιλικατζίδικα στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω πώλησης των Ecigs σε ανηλίκους, η Chartered Trading Standard Institute (CTSI) είναι μια επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, η οποία κάνει ελέγχους σε καταστήματα ούτως ώστε να εξακριβώσει αν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές από τους καταστηματάρχες, δυστυχώς ετούτη η ανησυχία επιβεβαιώθηκε και όλα αυτά γίνονται εξαιτίας της απερισκεψίας και κατ’ επέκταση της περαιτέρω κερδοφορίας.

Τον Αύγουστο του 2016, μεταξύ των καταστημάτων πώλησης προϊόντων καπνού στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 39% έκανε παράνομες πωλήσεις σε ανηλίκους και οι περισσότερες παραβάσεις εξ αυτών αφορούσαν αφορούσαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του έτους από το προαναφερόμενο ινστιτούτο CTSI σε 634 παραδοσιακές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης καπνού, εκπτωτικά καταστήματα, φαρμακεία και vape μαγαζιά.

Ο Σύνδεσμος Association of Convenience Stores (SCE) αναγνώρισε ότι η δημοτικότητα των e-cigarettes γνωρίζει τεράστια αυξητική άνοδο στον ενήλικο πληθυσμό, αλλά δυστυχώς το ίδιο ισχύει και στους ανηλίκους και αυτό οφείλεται στην απερισκεψία των λιανοπωλητών που δεν λαμβάνουν κανένα προληπτικό μέτρο ούτως ώστε να αποφευχθεί αυτή η απαίσια κατάσταση για να προστατεύσουν τους εφήβους. Η πρώιμη έρευνα του 2016 δείχνει σαφώς ότι τα ίδια τα συστήματα δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς χάριν της κερδοσκοπίας. Ο επικεφαλής της SCE, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά είναι μια σημαντική υπενθύμιση ότι οι λιανοπωλητές θα πρέπει να έχουν ισχυρές πολιτικές σε ισχύ για όλα τα προϊόντα τα οποία θα απαγορεύεται να τα διαθέτουν προς πώληση στους ανηλίκους».

Τα ψιλικατζίδικα πλέον δείχνουν να συμμορφώνονται.

Πρόσφατα δοκιμαστικές αγορές (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016) δείχνουν ότι τα ψιλικατζίδικα στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζουν συνετίζονται με το νόμο που απαγορεύει την πώληση των eCigs σε ανηλίκους. Ως συνέχεια της προηγούμενης δοκιμής, το ινστιτούτο εκ νέου επισκέφθηκε κάθε επιχείρηση ξεχωριστά (260 στο σύνολο) που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των εισπνεόμενων προϊόντων νικοτίνης που τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2015. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 90% των επιχειρήσεων ζήτησε την απόδειξη της ηλικίας και το 80% τελικά δεν τα πούλησε στους ανηλίκους.

Ο Leon Livermore, διευθύνων σύμβουλος της Chartered Trading Standard Institute , επιβεβαιώνει τα καλά αποτελέσματα που λήφθηκανμε κατά τη τελευταία δοκιμή. Ο ίδιος εντοπίζει πως υπάρχει απογοητευτικό επίπεδο συμμόρφωσης βάσει δεδομένων που καταγράφτηκαν στο παρελθόν και βλέπει τα νέα αποτελέσματα που ήρθαν στο φως από τα ατμιστικά μαγαζιά να είναι ξεκάθαρα ενθαρρυντικά, αποβάλλοντας την παλιά κακή νοοτροπία που δημιουργούσε αρκετά προβλήματα στον κλάδο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Υπουργός Δημόσιας Υγείας, Nicola Blackwood, ο οποίος είπε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις επαγγελματικές ενώσεις και τους εμπορικούς συλλόγους για την παροχή πρακτικών συμβουλών σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και την προώθηση της συμμόρφωσης μεταξύ της ευρύτερης λιανικής κοινότητας. Ο ίδιος βλέπει την προσέγγιση μεταξύ CTSI και λιανοπωλητών “πολύ ενθαρρυντική”. Επίσης επιβεβαιώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από τους καπνιστές που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα για το κοινό συμφέρον της κοινωνίας.

Υπογράμμισε πως κανένας δεν είναι πάνω από το νόμο και όσοι παραβάτες συνεχίζουν την ίδια απαράλλακτη πορεία θα αντιμετωπίσουν βαριές τιμωρίες και θα διωχθούν ποινικά μέχρις εσχάτων βαθμού, διαφορετικά η χώρα μας θα γίνει ξέφραγο αμπέλι και θα κάνει ο καθένας ότι του καπνίσει εις βάρος των νομοταγών πολιτών και των ευσυνείδητων επιχειρηματιών.