Απαντούν στην κυβέρνηση με ορθά επιχειρήματα

Απαντούν στην κυβέρνηση με ορθά επιχειρήματα αναφορικά με vape. Την περασμένη Τετάρτη, τέσσερις εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στο Γιοχάνεσμπουργκ για να συζητήσουν την τρέχουσα vaping κατάσταση στη Νότια Αφρική.

Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν στη συνάντηση ο συνιδρυτής του Africa Harm Reduction Alliance, ο Δρ Delon Human, ο ειδικός σε θέματα υγείας Clive Bates από το Counterfactual, οΔρ Kgosi Letlape πρόεδρος του Συμβουλίου Επαγγελμάτων Υγείας της Νότιας Αφρικής και ο αναπληρωτής καθηγητής Richard van Zyl-Smit, ο οποίος είναι επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας σχετικά με τον πνεύμονα του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν,.

Λοιπόν όλοι αυτοί συγκεντρώθηκαν για να αναλύσουν τον φάκελο ecig και πώς μια αναθεώρηση της νομοθεσίας σε σχέση με άτμισμα θα μπορούσε να συμβάλει στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και ταυτόχρονα θα ωφελήσει το κράτος με σημαντική μείωση των εθνικών δαπανών για την υγεία. Επίσης δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τα τεκταινόμενα που επικρατούν στην παρούσα χώρα, επειδή ο κόσμος το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη θέρμη και με απέραντη αγάπη, ίσως γιατί ετούτοι οι άνθρωποι έχουν πιο ανοιχτή σκέψη από μερικούς άλλους στο λεγόμενο δυτικό πολιτισμό.

Η vaping βιομηχανία της χώρας είναι γνωστό ότι πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο και αρκετοί πολίτεςστρέφονται οικειοθελώς σε αυτά τα ασφαλέστερα προϊόντα, προκειμένου να διακόψουν το κάπνισμα. Ωστόσο, δυστυχώς, τον περασμένο Νοέμβριο, το τμήμα υγείας της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να λάβει μια σκληρή στάση σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και να ρυθμίσει όπως τον καύσιμο ομόλογό του.

Μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε από αυτή την υπόθεση.

Ο Δρ Human επεσήμανε την ευκαιρία που δίδει αυτός ο τομέας , λέγοντας: «Εκείνοι που καπνίζουν έχουν 50 τοις εκατό πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, εν αντιθέσει το e-cigarette διευκολύνει τους εθισμένους χρήστεςνα βγουν από τη φυλακή που είναι εγκλωβισμένοι τόσα χρόνια με το μικρότερο τίμημα, παρέχοντας μια πραγματική διέξοδο κατά του καπνίσματος ή τουλάχιστον ένας τρόπο να ελαττώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος κατά 95 τοις εκατό», προφανώς αναφέρεται στη μελέτη που κυκλοφόρησε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Ο Δρ Letlape είπε ότι η ιδανική κατάσταση για να επιτύχουν το σκοπό τους οι καπνιστές είναι να το κόψουν μαχαίρι, αλλά ρεαλιστικά ετούτο είναι σχεδόν αδύνατο, διότι αυτή η ευαίσθητη ομάδα έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τους τοξικομανείς, προσθέτοντας ότι «οι νομοθέτες της Νότιας Αφρικής δεν πρέπει να αρνηθουν στους smokers της χώρας να στραφούν σε μία ανώδυνη λύση που είναι πιο αποτελεσματική από τις υπάρχουσες θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης, εκτός κι αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τα χνάρια των ευρωπαϊκών κρατών που βλέπουν καχύποπτα ετούτο τον κλάδο.

Ο Clive Bates επεσήμανε ότι η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στο ίδιο ράφι με τον καπνό είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και το χειρότερο είναι πως δημιουργείται μία τεχνητή παρανόηση στο καταναλωτικό κοινό, το οποίο εύκολα μπορεί να παρεξηγήσει τις υπάρχουσες συνθήκες, και κατ’ επέκταση να διαδίδεται μία αρνητική δημοσιότητα στον απλό κοσμάκη, ως εκ τούτου, επιβάλλεται να διαχωρίσουμε τη θέση μας, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο και λέγοντας τα πράγματα με το όνομα τους

Ο Van Zyl-Smit επεσήμανε ότι, σύμφωνα με το UK Centre for Alcohol and Tobacco Studies, δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επικίνδυνα από την άποψη του παθητικού ατμίσματος. Μολαταύτα, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψη μας ότι όλα αυτά που δεν γνωρίζουμε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος, δεν σημαίνει απαραίτητα πως το κάνει και επικίνδυνο, οπότε αξίζει ξεχωριστή νομοθετική εξέταση.

Τα καπνικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας έχουν κηρυχθεί παράνομα