Άκουσον άκουσον, στο τέλος θα θεωρηθεί ποινικό αδίκημα

Άκουσον άκουσον, στο τέλος θα θεωρηθεί ποινικό αδίκημα η διακοπή του καπνίσματος μέσω e-cigs στην Αυστραλία από την υπέρμετρη αυστηροποίηση των κανόνων που έχει καταντήσει πλέον γραφική από την πλευρά των δημοσίων αρχών.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις News.Com την περασμένη εβδομάδα, ένας πασίγνωστος διάσημος αυστραλός, ο Joe Hildebrand, είπε ότι μετά από 25 χρόνια καπνίσματος, νιώθω τόσο διχασμένος από τον εθισμό μου στον καπνό που θέλω να το διακόψω και δεν μπορώ, γιατί με προβληματίζει πάρα πολύ το κομμάτι της υγιεινής ζωής, όμως δυστυχώς τώρα που βρέθηκε μία σοβαρή λύση για το πρόβλημά μου και ονομάζεται ηλεκτρονικό τσιγάρο η κυβέρνηση χαρακτήρισε απαγορευμένα τα υγρά αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη και κατά συνέπεια σκότωσε τις τελευταίες ελπίδες μου, αλλά εγώ θα εξακολουθώ να χρησιμοποιώ τη νικοτίνη στα eLiquids και ας με βάλουν φυλακή.

Ο Hildebrand πρόσθεσε επίσης ότι στην Αυστραλία μπορεί ο οποιοσδήποτε να πάει σε ένα κατάστημα και να προμηθευτεί ένα προϊόν που κατά πάσα πιθανότητα θα τον σκοτώσει (εννοεί τα συμβατικά τσιγάρα), και όμως είναι παράνομο να αγοράσει ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον σώσει από αυτό το θάνατο.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν.

Όταν αυτή η είδηση έφτασε στα αυτιά του αναπληρωτής Καθηγητή Colin Mendelsohn από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέφερε ειρωνικά, “συγχαρητήρια για την επιλογή σου, μόλις πρόσθεσες 10 χρόνια επιπλέον στη ζωή σου, αλλά σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας θεώρησε παραβάτης και είσαι ένα κακό παράδειγμα για τη νεολαία ετούτου του τόπου.

Η αυστραλιανή προσωπικότητα επεσήμανε ότι η βιομηχανία ατμίσματος έχει υποστεί τα πάνδεινα εξαιτίας των ΗΠΑ που έχει προκαλέσει σύγχυση στους κανονισμούς, και δυστυχώς την μιμείται η Αυστραλία. Για να καταλάβετε το μέγεθος του παραλογισμού, σε ορισμένα μέρη είναι νόμιμο να αγοράσεις e-cigarette, αλλά παράνομο να πάρεις τη νικοτίνη και σε άλλες περιοχές συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αν και νομικά θεωρείται νόμιμο να τα εισάγεις από το εξωτερικό.. και η παρωδία συνεχίζεται.

Πριν λίγες μέρες, ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στην Nicotine Science and Policy, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΝΝΑ στην Αυστραλία, ο Δρ Αττίλα Ντάνκο, δήλωσε ότι η ιστορία του Hildebrand προκάλεσε αρκετό θόρυβο στα έγκατα της κοινωνίας και είχε σαν συνέπεια να γίνει retweeted από αμέτρητες προσωπικότητες στα κοινωνικά δίκτυα, οπότε οι πολιτικοίαυτής της χώρας θα πρέπει να προσέχουν πώς διαμορφώνουν τα νομικά πλαίσια, γιατί πάντα θα βρίσκεται απέναντι η κοινή γνώμη που θα τους κατακρίνει.

Οι πολίτες πρέπει να αντιταχθούν σε τούτο τον παραλογισμό.

Κατά τη γνώμη του Ντάνκο αυτή η υπόθεση βοήθησε να αλλάξει την προοπτική που σκέφτεται η Αυστραλία σχετικά με το vaping, αλλά και ο τρόπος που απευθύνεται η κυβέρνηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να έχει την ίδια απαράδεκτη στάση, ας ελπίσουμε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και η κατάσταση θα στραφεί υπέρ των ατμιστών, αν και δεν μοιάζει καθόλου εύκολο. Όλοι οι κάτοικοι που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα οφείλουν να συμπαρασταθούν σε αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα και να σεβαστούν τις επιλογές για μία πιο υγιεινή ζωή που τους το στερεί η πολιτική ηγεσία με τα απαράδεκτα καπρίτσια της.