Υπαρκτό νομικό κενό τα δωρεάν δείγματα

Υπαρκτό νομικό κενό τα δωρεάν δείγματα στις περισσότερες χώρες. Σχεδόν σε όλους τους τομείς θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η δοκιμή του προϊόντος για να διαπιστώσει ο πελάτης κατά πόσο αυτό το είδος ταιριάζει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του, σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα γινόντουσαν περίπλοκα και πρακτικά όλη ετούτη η κατάσταση θα έγερνε εις βάρος του καταναλωτή, διότι θα ήταν υποχρεωμένος να αγοράσει οτιδήποτε χωρίς πριν να διαπιστώσει ότι είναι αξιόπιστο.

Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο η συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ζουμί της υπόθεσης, κυρίως στα φυσικά καταστήματα που υπάρχουν στις γειτονιές μας, δυστυχώς στα e-shops παρατηρείται τεράστιο κόλλημα και τυπικά είσαι αναγκασμένος να προχωρήσεις στα τυφλά όταν επρόκειτο για άγνωστη μάρκα ή τουλάχιστον δεν την έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Ας μπούμε λοιπόν στην ουσία του θέματος για να ξεδιπλώσουμε το νήμα της υπόθεσης. Τον τελευταίο καιρό ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας πιέζει ασφυκτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να ξεκαθαρίσουν το τοπίο αναφορικά με τα δωρεάν δείγματα στο άτμισμα, δηλαδή, ζητά η παρούσα διαδικασία πριν την αγορά ενός υγρού αναπλήρωσης ή κάποιας συσκευής να απαγορευθεί, επικαλούμενη διάφορες ανόητες δικαιολογίες οι οποίες δεν έχουν κάποια λογική βάση για να ευσταθούν, ο ίδιος οργανισμός επιμένει πώς αυτά τα δωρεάν δείγματα μπορεί να τα χορηγήσει ο υπάλληλος ενός καταστήματος σε έναν μη εθισμένο στη νικοτίνη και κατά συνέπεια να του κάνει κακό.

Αλλά δεν μας εξηγούν τι στην ευχή μπορεί να γυρεύει ένας μη ατμιστής ή ένας μη καπνιστής σε τούτο το μέρος και με ποια λογική χαρακτηρίζεις τα σημεία πώλησης eCigarette ως κέντρα προσηλυτισμού. Kαταρχάς, τα ατμιστικά μαγαζιά προφανώς απευθύνονται σε ενηλίκους ανθρώπους άνω των 18 ετών, επιπλέον, όταν συζητάμε για τέτοιες ηλικίες υποτίθεται πως υπάρχει κάποια σοβαρότητα στη σκέψη και τα άτομα είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους, δηλαδή έχουν την ικανότητα να ορίσουν κατά την κρίση τους τι είναι σωστό και τι λάθος, οπότε το συγκεκριμένο επιχείρημα καταρρίπτεται πανηγυρικά.

Ο FDA εξέδωσε ρητή καθοδήγηση σχετικά με τα δωρεάν δείγματα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κυκλοφόρησε ένα σχέδιο τελικής καθοδήγησης σχετικά με τη δειγματοληψία στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όμως όλα ξεκίνησαν μετά την εφαρμογή ενός αυστηρού κανονισμού του FDA τον περασμένο Αύγουστο, όπου οι έμποροι λιανικής πώλησης είτε για τα καπνικά είδη, είτε για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στα οποία δεν επιτρέπεται να δίδεται δωρεάν δείγματα των προϊόντων στους καταναλωτές, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις μορφές του e-cigs, όπως και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα διανομής της νικοτίνης electronic nicotine delivery systems (ENDS), πούρα, καπνός ναργιλέ, καπνός πίπας, τζελ νικοτίνης, διαλυόμενο καπνός, και τυχόν εξαρτήματα ή μέρη των ειδών αυτών, ακόμα κι αν δεν περιέχουν καπνό.

Ωστόσο το σχέδιο καθοδήγησης του οργανισμού αναφέρει ότι οι λιανοπωλητές μπορούν να παραδώσουν μόνο κάποια από τα προϊόντα αυτά σε αντάλλαγμα με χρήματα. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που φυσικά έρχονται με μια σειρά από κανονισμούς και περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων των προγραμμάτων ανταμοιβής, τα κουπόνια, τις εκπτώσεις, καθώς και ορισμένοι διαγωνισμοί που έχουν τη μορφή τυχαίας επιλογής του νικητή. Η FDA τόνισε ότι πιθανές παραβιάσεις θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και σε κάθε τέτοια παράβαση θα εξαντλούνται τα όρια της επιείκειας και θα πέφτει βαρύς πέλεκυς στους παραβάτες.