Το φυσάνε και δεν κρυώνει

Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι καπνιστές στη Νέα Ζηλανδία, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, η τιμή των τσιγάρων αυξήθηκε και πάλι, Μια αύξηση κατά 10% που θέτει το κόστος ενός πακέτου τσιγάρων περίπου στα $ 20. Ετούτη η κίνηση από την πλευρά της κρατικής μηχανής προϊδεάζει τον κόσμο για το ποια θα είναι η εξέλιξη και για τα επόμενα τρία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι προθέσεις του υπουργείου υγείας της εκάστοτε χώρας έχει αμείλικτες προθέσεις προς το αντικείμενο και διαφαίνεται πως θα δεινοπαθήσουν οι κακόμοιροι smokers.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 550.000 καπνιστές στη Νέα Ζηλανδία και εχθές παρατήρησαν στα καπνοπωλεία πως απλά αυτή ήταν η πρώτη φορά από τις τέσσερις συνεχόμενες που θα ακολουθήσουν μελλοντικά, δηλαδή απομένουν άλλες τρεις παρόμοιες αυξήσεις των 10% μέχρι το 2020, οπότε υπολογίζεται πως όταν θα ολοκληρωθεί και η τελευταία πρόσθετη φορολογία θα αγγίξει το ποσό των 30 ευρώ ανά πακέτο, κατά συνέπεια οι περισσότεροι καπνιστές λόγω του υπέρογκου κόστους θα αναγκαστούν να λάβουν τα μέτρα τους και προφανώς είτε θα υποχρεωθούν να οδηγηθούν στο άτμισμα, είτε να το διακόψουν τελείως, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά απίθανο ή τουλάχιστον δύσκολο.

Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν πώς δαύτο είναι ένα από τα πολλά μέτρα που αποφασίστηκαν για τη μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος και έχουν βάλει σαν στόχο μέχρι το 2025 να κατεβάσουν το ποσοστό των καπνιστών από το 12% στα 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης πιστεύουν ακράδαντα ότι πλέον δεν θα αφήσουν κανένα περιθώριο επιλογής στους πολίτες για να πράξουν το αντίθετο, εκτός κι αν είναι τόσο απερίσκεπτοι που θα προτιμήσουν να σπαταλήσουν ένα ολόκληρο ημερομίσθιο για να εκπληρώσουν τα γούστα τους.

Παρακάτω θα σας παραθέσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα που διεξήγαγε το εθνικό ινστιτούτο υγείας της Νέας Ζηλανδίας και αφορούσε τα έτη 2015/16 και κυκλοφόρησε νωρίτερα το Δεκέμβρη του 2016, τα οποία δείχνουν το αναλογικό ποσοστό φυλετικής προέλευσης των καθημερινών καπνιστών του πληθυσμού, η αντιστοιχία είναι οι εξής:

  • 14% των ενηλίκων Νεοζηλανδών (520.000)
  • 36% των Μαορί (172.000)
  • 23% άτομα που κατάγονται από τα νησιά του ειρηνικού ωκεανού (51.000)
  • 12,5% ευρωπαίοι / Άλλο (359.000).

Η νέα κυβέρνηση καλεί όλες τις αντικαπνιστικές οργανώσεις να στηρίξουν τον τρέχων έργο, με την προοπτική ότι θα βοηθήσουν έναν συνάνθρωπό τους που δεν καταλαβαίνει σε τι κίνδυνο βάζει τον εαυτό του. Επίσης σκοπεύει να βάλει και στο κόλπο ένα έξυπνο τέχνασμα, ποιο είναι αυτό; θα μειώσει τη διαθεσιμότητα των καταστημάτων που εμπορεύονται και πωλούν τα προϊόντα καπνού, βέβαια πρέπει να υπογραμμίσω ένα αξιοσημείωτο γεγονός που παραβλέπει η κυβέρνηση, αγνοούν τη δύναμη του διαδικτύου, σίγουρα καταλαβαίνετε πως ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί από οπουδήποτε ένα αντικείμενο, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνει καμουφλάζ στο δέμα της συσκευασίας από τον αποστολέα.

Επιπλέον, το επίκεντρο φέτος θα είναι το οικογενειακό πρότυπο, διότι τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν πως εκείνοι που σταμάτησαν το κάπνισμα για οικογενειακούς λόγους πήδηξε στο 9 τοις εκατό το 2016.

Είναι επιτεύξιμος ο στόχος.

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει παντού, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πως η κατάσταση είναι υπό τον έλεγχο της, οπότε αν ετούτη η εκστρατεία αγγίξει συναισθηματικά τους κατοίκους, κάτι που μοιάζει εφικτό, πρακτικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ολοκληρωθεί με επιτυχία το όλο concept.