Συγκριτική ανάλυση αερολύματος μεταξύ ατμού και καπνού

Συγκριτική ανάλυση αερολύματος μεταξύ ατμού και καπνού. Μια μελέτη δείχνει ότι οι συγκεντρώσεις μετάλλων στον ατμό είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη από τον καπνό. Αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται ιδιαίτερα από το υγρό αναπλήρωσης και τα υλικά των αντιστάσεων ή των κεφαλών που χρησιμοποιούμε. Στην παρούσα φάση, το νικέλιο είναι παρόν στο αερόλυμα που παράγεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο θερμαντικό στοιχείο, αλλά η τοξικότητά του στον οργανισμό είναι αμελητέα λόγω απουσίαε του μονοξείδιου του άνθρακα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Memorial Lincoln (Χάρογκεϊτ, TN, USA) και το Πανεπιστήμιο William Carey (Hattiesburg, MS, USA) πραγματοποίησαν μια συγκριτική ανάλυση των ιχνοστοιχείων στο αερόλυμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τον καπνό.

Εντοπίστηκαν ποσότητες περιεχομένου Al (αλουμίνιο), As (αρσενικό), Cd (κάδμιο), Cu (χαλκός), Fe (σίδηρος), Mn (μαγγάνιο), Ni (νικέλιο), Pb (μόλυβδος), Zn (ψευδάργυρος) τα οποία προσδιορίστηκαν και στις δύο πλευρές. Επίσης, οι συγγραφείς διεξήγαγαν μια ευδιάκριτη στοιχειακή ανάλυση όλων των τμημάτων των cartomizers, ανακαλύπτοντας την ύπαρξη μονοξειδίου του άνθρακα (CO) που εκπέμπονται και πάλι από τις δύο πηγές. Τέλος, το θέμα αποτίθεται επί των φίλτρων μεμβράνης εκτεθειμένα στον καπνό ή αερόλυμα ούτως ώστε να υποβληθούν σε στοιχειακή ανάλυση του C (Carbone), Ο (οξυγόνο) και Ν (άζωτο).

Το κύριο εύρημα της μελέτης αυτής είναι ότι κανένα ίχνος ιχνομετάλλων που αναλύθηκε σε φίλτρα μεμβράνης εκτεθειμένο στο αεροζόλ δεν ήταν σημαντικά διαφορετικό από τα φίλτρα ελέγχου, εκτός από το Ni , το οποίο ήταν σχεδόν πέντε φορές υψηλότερο από ό, τι σε φίλτρα ελέγχου.

Άραγε η τοξικότητα του Nικελίου (Ni) είναι πηγή ανησυχίας;

Οι συγγραφείς δείχνουν ότι, εκτός από το Νί , τα ίχνη μετάλλων που βρέθηκαν στον ατμό ήταν σε επίπεδα συγκρίσιμα με τον ατμοσφαιρικό αέρα και σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση από ό, τι στον καπνό του Marlboro. Εκτός από το Ni, είναι απίθανο ότι το αερόλυμα που παράγεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει αρκετή μικρή ποσότητα μετάλλων, οι οποίες δεν είναι ικανές να προάγουν κάποια σημαντική παθολογία. Ωστόσο, θα δούμε αργότερα κατά πόσο είναι εφικτό να δημιουργήσουν ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το νικέλιο είναι υπεύθυνο για πολλές αλλεργίες, επιπλέον μπορεί να βρεθεί σε πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως νομίσματα, πόρπες, φερμουάρ, σκελετούς γυαλιών, τα οποία έχουν την ικανότητα να προκαλέσουν δερματικό εξάνθημα όπου το δέρμα έρχεται σε επαφή με το μέταλλο. Οπότε οφείλουμε και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε ένα e-cigarette, είναι πιθανό να αναμένουμε μια παρόμοια αλλεργική αντίδραση στην αναπνευστική οδό, ειδικά εάν είχατε ποτέ μια δερματική αντίδραση στο παρελθόν.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η δυνητική καρκινογένεση του Nικελίου σχετίζεται με την ικανότητά του να σχηματίζει καρβονύλιο του νικελίου (Ni (CO) 4 ) με περίσσεια CO. Ως εκ τούτου, η τοξικότητα του Ni είναι υψηλότερη στα καύσιμα προϊόντα ή σε περίπτωση διπλής χρήσης αυτών των δύο αντικειμένων. Ετούτο επιβεβαιώνεται από την ανάλυσή του CO που έδειξε 831 ± 166 μM/L στον καπνό, ενώ η αξία του σε ατμό ήταν χαμηλότερη από 0,010 ± 0,003 μΜ / L, κοντά στα δείγματα αέρα της ατμόσφαιρας, δηλαδή μηδαμινά έως ανύπαρκτα, ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί ένας άνθρωπος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Νί ήταν μη ανιχνεύσιμη στο Marlboro κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης.