Snus: δίνεται σθεναρή μάχη για την προστασία του

Snus: δίνεται σθεναρή μάχη για την προστασία του από τις αλλεπάλληλες απαγορεύσεις που έχει δεχθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι προς στιγμήν στις μόνες χώρες που επιτρέπεται να γίνεται η χρήση του είναι η Σουηδία και η Νορβηγία, άλλωστε σε εκείνα τα μέρη πατροπαράδοτα λατρευόταν και είναι μέρος της παράδοσής τους.

Επειδή η απαγόρευση αρχίζει να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις συστάθηκαν κατά καιρούς διάφορες οργανώσεις για να υποστηρίξουν το αντικείμενο, αλλά επειδή ήταν αρκετά αδύναμες δυστυχώς διαλύθηκαν ή παράτησαν γιατί πρακτικά δεν υπήρχε κανένα αντίκρισμα στις προσπάθειές τους, οπότε μετά από ετούτο το μεγάλο στραπάτσο, επιφανείς άνθρωποι και σπουδαίες προσωπικότητες αποφάσισαν να συνενωθούν και να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές σύνδεσμο που θα τους επιτρέψει να ακουστεί η φωνή τους στα πέρατα του κόσμου ή έστω να να καταφέρουν όσα δεν επέτυχαν οι προηγούμενοι.

Το όνομα αυτής της λυκοσυμμαχίας είναι New Nicotine Alliance (NNA), αλλά παραδόξως δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη Snus στην επίσημη ονομασία τους, προς το παρόν το αφήνω ασχολίαστο και το αφήνω στην κρίση σας για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Η ΝΝΑ είναι μια σχετικά μικρή οργάνωση που ιδρύθηκε πρόσφατα, μόλις το 2015, και αποτελείται από λίγα άτομα, που στην πλειοψηφία τους είναι εθελοντές και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους έχουν αφιερώσει ψυχή και σώμα γιατην προώθηση μείωσης των επιβλαβών συνεπειών του καπνού, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας. Την περασμένη Πέμπτη στις 26 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της οργάνωσης, ο καθηγητή Gerry Stimson και ο διαχειριστής Jessica Harding, ζήτησαν να ενταχθούν στην υπόθεση Swedish Match. Στόχος τους είναι να παρεμβαίνουν ως τρίτος, υποβάλλοντας τη δική τους έκκληση προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, επισημαίνοντας τα οφέλη που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της ανύψωσης του snus.

Το Snus κυκλοφορεί σε ποικίλες μορφές στο εμπόριο, αλλά οι πιο διαδεδομένες εκείνη της υγρής μορφής και της αποξηραμένης σκόνης καπνού που τοποθετείται κάτω από το άνω χείλος για παρατεταμένη περίοδο. Ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης εξηγεί πως το συγκεκριμένο είδος θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό προϊόν μείωσης της βλάβης που έχει βοηθήσει χιλιάδες εξαρτημένους καπνιστές από τη νικοτίνη να σταματήσουν το κάπνισμα, τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει αυτός ο ισχυρισμός, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν κάποια αποδεικτικά στοιχεία για να αποδειχθούν τα λεγόμενά τους ή τουλάχιστον να συμμερίζεται την παρούσα άποψη κάποια ανεξάρτητη αρχή, ούτως ώστε να μην εκθέτουν τους εαυτούς τους ανεπανόρθωτα.

Ένα άλλο σημείο που μου προξένησε τεράστια εντύπωση ήταν ότι δημοσίευσαν ένα άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΝΑ, το οποίο τονίζει πως η δημοτικότητα του snus έχει οδηγήσει αυτές τις δύο χώρες στα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη. Αλλά επειδή ξεχνούν ορισμένα πράγματα τα οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντικά, είναι τα εξής: το τρέχον προϊόν είναι υπεύθυνο για καρκίνους του στόματος, της γλώσσας, των ούλων, του στομάχου και άλλα πολλά, τα οποία σκόπιμα αποφεύγουν να αναφέρουν επειδή δεν τους συμφέρει .

Πάντως, το παρόν είδος με την πορεία που ακολουθεί, ανάλογα με τις απαγορεύσεις που υπέστη τα τελευταία έτη, το μέλλον του φαντάζει δυσοίωνο και αναμφισβήτητα θα είναι προϊόν υπό εξαφάνιση μετά από λίγα χρόνια, ο λόγος είναι απλός, βρίσκεται σχεδόν τελευταίο στις προτιμήσεις των καπνιστών ή των χρηστών που το χρησιμοποιούν τακτικά και σε μόνιμη βάση.