Σημάδια αναπτέρωσης του ηθικού

Σημάδια αναπτέρωσης του ηθικού για τον ατμιστικό κλάδο, αρχής γενομένης από το καινούργιο έτος που διανύουμε. Αρκετοί κατασκευαστές επωνύμων vaping προϊόντων θεωρούν πως το 2017 θα είναι σημείο ορόσημο για κάτι σπουδαίο, πιστεύοντας  ότι θα διπλασιάσουν τις πωλήσεις τους, αλλά θα αναρωτιέστε αγαπητοί μου φίλοι που στηρίζουν τούτο το επιχείρημα, μήπως είναι δηλώσεις αντιπερισπασμού για να καλύψουν την μιζέρια τους ή όντως το άτμισμα κάνει άλματα προόδου; Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το κουβάρι της υπόθεσης για να καταλάβουμε επιτέλους τι συμβαίνει.

Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επισημαίνει ότι παρατηρείται μαζική φυγή χρήστων από το κάπνισμα, διότι όπως είναι λογικό η καθημερινότητά τους έχει καταστεί μαρτύριο από την κάκιστη ποιότητα ζωής που ζούνε οι δύσμοιροι, άραγε όλη αυτή η μάζα προβαίνει σε άμεση διακοπή του καπνίσματος; η απάντηση είναι όχι, δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα εν μία νυκτί, αλλά ευτυχώς υπάρχει ένα πολύτιμο εργαλείο που φέρει την κωδική ονομασία e-cigarette και εξυπηρετεί τον απλό κοσμάκη να καταφέρει όσα δεν πέτυχε εδώ και πολλά χρόνια.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς.

Όπως γνωρίζετε όλοι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται περίπου στα 1.374.620.000 και σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία της χώρας το 30% εξ αυτών είναι καπνιστές, οπότε καταλαβαίνετε για τι νούμερα μιλάμε. Ο Π.Ο.Υ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία επί του θέματος που προκαλούν ρίγος σε όσους τα διαβάσουν:

Το κάπνισμα σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι 5.400.000 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στην άμεση χρήση του καπνού, ενώ οι 600 000 είναι αποτέλεσμα μη καπνιστών που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. τι λέτε δεν είναι τραγικό; όμως επειδή δεν έχω καμία διάθεση να σας μαυρίσω περαιτέρω την ψυχή, θα αναγκαστώ να περάσω σε κάτι πιο ευχάριστο, ούτως ώστε να απομακρυνθούμε από το άσχημο κλίμα των θανάτων.

Οι εγκυρότεροι οικονομικοί αναλυτές παγκοσμίως εκτιμούν πως το vape (τουλάχιστον για το τρέχον έτος) θα απορροφήσει στις τάξεις του το 12-16% των τακτικών smokers λόγω της ραγδαίας δημοφιλίας που γνωρίζει και οφείλεται κατά κόρον στη δύναμη του διαδικτύου και την άμεση μετάδοση πληροφοριών. Κατά τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μία αυξανόμενη τάση απορροφητικότητας που θα αγγίζει σχεδόν το 20% ετησίως. Το 2021 εκτιμάται πως οι καπνιστές θα αντιστοιχούν στο 30%, ενώ οι ατμιστές στο 70%.

Βάσει αυτών των δεδομένων, αν συνυπολογίσουμε ότι ο ετήσιος παγκόσμιος τζίρος των καπνοβιομηχανιών ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος, ένα μεγάλο μερίδιο θα μετακυλιστεί προς την ατμιστική βιομηχανία.

Εν τέλει ποιος θα είναι ο κερδισμένος;

Έως τώρα στα μάτια του κόσμου η μόνη αξιόπιστη λύση διαφυγής από το κάπνισμα παραμένει σταθερά το vaping, ακόμη και η επιστημονική κοινότητα υποχρεώνεται πλέον να συστήνει στους εθισμένους ασθενείς της νικοτίνης να στραφούν στο eCig, λέτε να το κάνουν διότι αγαπούν το αντικείμενο; βέβαια όχι, αλλά οι υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις: όπως τα αυτοκόλλητα επιθέματα νικοτίνης, οι τσίχλες και οι ιατρικές υπηρεσίες θεωρούνται αναποτελεσματικές και ξεπερασμένες, χωρίς κάποιο ουσιώδες νόημα για τον ενδιαφερόμενο και το χειρότερο όλων είναι ότι σπαταλούν χρήματα και ψυχικές δυνάμεις, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι αρκετά άτομα έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα αρκετές φορές στη ζωή τους να σταματήσουν το smoking με αποτυχία, η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί δεν μπορεί κάποιος να την νιώσει αν δεν την ζήσει.