Ραγδαία άνοδο των καθαρών εσόδων

Ραγδαία άνοδο των καθαρών εσόδων για τον ατμιστικό κλάδο στην Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του αντίστοιχου Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αναφέρει πως τα κέρδη τους έφτασαν τα 280 εκατομμύρια δολάρια το 2016.

Η Ρωσία έχει πληθυσμό 147 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων περίπου 1,5 εκατομμύριο είναι vapers, όμως το αξιοσημείωτο γεγονός που προκαλεί τεράστια εντύπωση είναι πως υπάρχουν 55 εκατομμύρια καπνιστές, σε θεωρητικό επίπεδο υπολογίζεται πως στα επόμενα τρία χρόνια το 25-35% θα εγκαταλείψει ετούτη την βλαβερή συνήθεια και θα εισέλθει στο άτμισμα και κατά συνέπεια θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδα των επιχειρήσεων που πωλούν αυτά τα είδη.

Ας δούμε τα νούμερα.

Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψιν μας τις πιο απαισιόδοξες οικονομικές μελέτες που δεν είναι τόσο ευνοϊκές για τη Ρωσία, επισημαίνουν ενδεικτικά πως η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα ανθίσει στη χώρα με ένα ρυθμό 9% ετησίως. Την παρούσα στιγμή υπάρχουν περίπου 1.000 συμβατικά επίγεια ατμιστικά καταστήματα και 200 webstores που πωλούν vaping προϊόντα. Επίσης οι Ρώσοι vapers λατρεύουν μανιωδώς τα ” Vape καφέ και τα Vape bar”, σίγουρα θα αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι αυτά, είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι καταστημάτων όπου φιλοξενούν αποκλειστικά ατμιστές για να πιουν το αγαπημένο τους ρόφημα ή κάποιο αλκοολούχο ποτό, ως εκ τούτου, είναι τόπος συνάθροισης και συνάντησης χρηστών ούτως ώστε να μιλήσουν για τα δρώμενα του τομέα τους. Ο καταγεγραμμένος αριθμός αυτών των ιδιαίτερων μαγαζιών ανέρχεται στα 240 σύμφωνα με την ιστοσελίδα vapemap.ru.

Πού οφείλεται η επιτυχία.

Σε μια συνέντευξη του Igor Samborski στην ηλεκτρονική εφημερίδα Courrier de Russie, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους γνωρίζει τόση μεγάλη απήχηση το e-cigarette στη πατρίδα του, (αξίζει να υπογραμμίσουμε πως ο ίδιος έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του ατμίσματος) αναφέρει πως μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται κυρίως στον υψηλό επιπολασμό του καπνίσματος, περίπου 39%, διότι, μετέπειτα ένα κομμάτι εξ αυτών αναπόφευκτα θα στραφεί στο eCig, επειδή πολύ απλά δεν πάει παραπέρα για οικονομικούς λόγους ή για θέματα υγείας.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που δρα θετικά στην εξέλιξη των περιστάσεων είναι ότι οι πολίτες της εκάστοτε χώρας ασπάστηκαν το δυτικό πολιτισμό και προσπαθούν να μιμηθούν οτιδήποτε κάνει η άλλη πλευρά και τις περισσότερες φορές προβαίνουν σε υπερβολές, βέβαια σε δαύτο βοήθησε και το ίντερνετ που είναι η πηγή οποιασδήποτε ανοησίας κυκλοφορεί σήμερα στον πλανήτη μας, όμως στην προκειμένη περίπτωση τουλάχιστον έκανε και ένα καλό, ενδυνάμωσε τις σχέσεις μεταξύ των ατμιστών και πρόβαλε στο υπόλοιπο κοινό τις αρετές που προσφέρει το eCig. Μετέπειτα, τα περισσότερα κράτη που συνορεύουν με την Ρωσία (πλην μερικών εξαιρέσεων όπως η Ουκρανία) έχουν την τάση να ακολουθούν πιστά τις συνήθειες της και κάπως έτσι μπορεί να διαδοθεί περαιτέρω ο τομέας μας.

Πριν λίγες μέρες είχα γράψει ένα άρθρο για τους σκοπούς της Ρωσικής κυβέρνησης που σχεδιάζει να διπλασιάσει τις τιμές στα τσιγάρα, η οποία είναι άλλη μία σοβαρή αιτία που θα ωθήσει τον απλό κοσμάκη να βρει εναλλακτικές λύσεις, όμως σαν Στέλιος είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, γιατί προφανώς η μάζα δεν σκοπεύει να παρατήσει το κάπνισμα και θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στη μαύρη αγορά, βλέπετε η εξάρτηση από τις χημικές ουσίες του smoking είναι τόσο μεγάλη που δεν ελέγχεται.