Οι εσθονοί αντιδρούν για τον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνει

Οι εσθονοί αντιδρούν για τον υπερβάλλοντα ζήλο που δείχνει η κυβέρνηση κατά του Ecig, όμως για να ακριβολογούμε, τα καπνικά είδη βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση και προς το παρόν δεν βλέπω η κατάσταση να βελτιώνεται με τίποτα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Riigikogu (εσθονικό Κοινοβούλιο) πρότεινε μια τροποποίηση του νόμου περί καπνού, με αυστηρότατα μέτρα, επιδιώκοντας να μειώσουν την προσβασιμότητα και την κατανάλωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η παρούσα κατεύθυνση πολιτικής που ακολουθείται από την Εσθονία θυμίζει αρκετά το Φινλανδικό μοντέλο, που έχει θεσπίσει δρακόντεια μέτρα ενάντια στο άτμισμα και η νομοθεσία τους είναι οι σκληρότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα.

Η τιμή των προϊόντων καπνού πρόσφατα αυξήθηκε κατά 6,4% και οφείλεται αναμφισβήτητα στην άνοδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εισήχθη νωρίτερα το 2016, αλλά η Εσθονική κυβέρνηση επιμένει πως δεν είναι τα χρήματα ο κύριος μοχλός ετούτων των κινήσεων, σύμφωνα με αυτούς χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο ούτως ώστε να μειώσουν την εξάπλωση του εθισμού και της βλάβης στην υγεία που προκύπτουν από τη χρήση του καπνού, συμπεριλαμβανομένων των e-cigarette.

Η δημόσια διαβούλευση άνοιξε μόνο για 5 ημέρες.

Η κυβέρνηση είχε ανοίξει μια δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις τροπολογίες που πρότεινε το Δεκέμβριο του 2016 και έδωσε μόνο 5 ημέρες στο κοινό να σχολιάσει αναφορικά με το σχέδιο τους, κάτι που αποδείχθηκε πως δεν ήταν αρκετό και επί της ουσίας δεν έχει συνεισφέρει καθόλου, από όποια πλευρά και να το δούμε.

Το Εσθονικό Κοινοβούλιο θεώρησε ότι δεν χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να σφραγίσει την περίπτωση του ατμίσματος, εφόσον τελεσίδικα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για προϊόν καπνού, ετούτη η εξομοίωση προήλθε από τα τερτίπια της ΕΕ και πλέον απροκάλυπτα τις συμμερίζονται αρκετές χώρες, ως εκ τούτου, οι ιθύνοντες ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα εύφλεκτα τσιγάρα.

Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Riigikogu (εσθονικό Κοινοβούλιο) τροποποίησε τον υφιστάμενο νόμο καπνού που φέρει την κωδική ονομασία 357 SE ως εξής:

1. Ότι πλέον τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ορίζονται ως «προϊόντα καπνού» και φυσικά θα ακολουθηθούν οι ίδιοι ισχύοντες κανονισμοί που ισχύουν και για το κάπνισμα, μόνο που απαιτείται προς το παρόν να συμμαζευτεί λιγάκι ο νόμος για να εξασφαλιστεί η ισοτιμία των δύο ειδών. Δεδομένου, ότι αυτό είναι απλώς μια τροπολογία σε μια τρέχουσα πράξη και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή ανάγκη να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαβουλεύσεις για ένα νέο νομοσχέδιο.

2. Οι διασυνοριακές πωλήσεις θα πρέπει να απαγορεύεται, όχι μόνο στους vapers που προσπαθούν να αγοράζουν αγαθά από το εξωτερικό, αλλά και στους επιχειρηματίες που προμηθεύονται τα τρέχοντα εμπορεύματα και κατά συνέπεια για να εξαλειφθεί η παραβατικότητα, οι παραβάτες θα υπόκεινται σε βαρύ και δυσβάσταχτο πρόστιμο για κάτι τέτοιο, αυτή η μεθοδολογία θα έχει χαρακτήρα παραδειγματικής τιμωρίας για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

3. Θα απαγορεύονται οι εγχώριες ταχυδρομικές πωλήσεις.

4. Οι πωλήσεις των e-cigarettes, των υγρών αναπλήρωσης (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που πωλούνται κανονικά σε καταστήματα ευκολίας, όπως Blu, cigalikes κ.λπ., θα πρέπει να απαγορεύεται, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν θα βλέπουν το προϊόν ή ακόμη χειρότερα, δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο«μετάδοσης» μεταξύ χρηστών, (το θέατρο του παραλόγου στο μεγαλείο του).

5. Όλες οι γεύσεις στα e-liquids,, θα πρέπει να απαγορευθούν, με μοναδική εξαίρεση τις καπνικές γεύσεις, επειδή τα παιδιά έλκονται τα μάλα από φρουτώδες και γλυκές γεύσεις.

6. Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων θα περιορίζεται σε εξειδικευμένα vape καταστήματα λιανικής (σημείωση: υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός αυτών των καταστημάτων, περίπου 24 σε όλη την Εσθονία και όλοι τους σήμερα λειτουργούν μόνο στις μεγάλες πόλεις).