Ο Καναδάς καθαρίζει τα γκρίζα σύννεφα γύρω από το Ecig

Ο Καναδάς καθαρίζει τα γκρίζα σύννεφα γύρω από το Ecig, το πανεπιστήμιο της Victoria διεξήγαγε μια συνολική ανασκόπηση των στοιχείων σχετικά με τις επιβλαβείς συνέπειες και τα οφέλη του ατμίσματος. Τα ευρήματά τους, δημοσιεύθηκαν στο ερευνητικό κέντρο για τις εξαρτήσεις University of Victoria’s Centre for Addictions Research of BC (CARBC), η έκθεση φέρει τον τίτλο Clearing the Air.

Η παρούσα έκθεση έχει 66 σελίδες ενδιαφέρον περιεχόμενο και ο υπεύθυνος αυτού του σπουδαίου έργου είναι το Καναδικό ινστιτούτο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση για να υπάρξει ουσιαστική γνώση και τεκμηριωμένα συμπεράσματα και εν τέλει να διαπιστώσουν αν οι συσκευές του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ικανές να καταπολεμήσουν το κάπνισμα.

Οι ερευνητές έκαναν μία εκτενή αναζήτηση στην επιστημονική βιβλιογραφία, επίσης πήραν δείγματα από αρκετές βάσεις δεδομένων όπως δημοσκοπήσεις, ερωτηματολόγια και άλλα συναφή που σχετίζονται με το άτμισμα, επιπλέον η διερεύνηση επεκτάθηκε στο διαδίκτυο μέσα από 1622 άρθρα σε περιοδικά μέχρι τις 26 Απριλίου 2016. Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στα άρθρα σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος, την χρήση του e-cigarette από την νεολαία, το παθητικό κάπνισμα και την τοξικότητα των συσκευών ατμού σε σύγκριση με τα τσιγάρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ερευνητές έπεσαν επάνω σε αντικρουόμενα δεδομένα. Το πρωταρχικό μέλημα ήταν η ορθή αξιολόγηση των ευρημάτων μέσα από πληθώρα διαφορετικών συσκευών και υγρών αναπλήρωσης που σημαίνει ότι τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δεν μπορούν να γενικευθούν σε άλλες συσκευές.

Οι συγγραφείς της έκθεσης επισημαίνουν ρητά ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για το φαινόμενο της πύλης, σύμφωνα με την οποία οι νέοι που πειραματίζονται με τις συσκευές ατμού έχουν περισσότερες πιθανότητες να στραφούν στη χρήση καπνού. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση καπνού από τους νέους έχει μειωθεί, ενώ η χρήση των συσκευών ατμού έχει αυξηθεί

Ο Marjorie MacDonald ήταν ο συν-επικεφαλής της ομάδας και σε μια συνέντευξη του, είπε: Οι φόβοι για ένα φαινόμενο της πύλης είναι αδικαιολόγητοι και παραφουσκωμένοι. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι θετικό να βλέπουμε τους νέους να κινούνται προς ένα λιγότερο επιβλαβή υποκατάστατο για το κάπνισμα.

Εκτός από την παροχή ενός σωστού συμπεράσματος, η πρόσφατη μελέτη απομυθοποιεί κάθε έννοια της επίδρασης της πύλης, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι ο ατμός περιέχει σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από παράγοντες που προκαλούν καρκίνο, εν αντιθέσει με εκείνο του καπνού του τσιγάρου. Όχι μόνο δεν πιστεύουν ότι το Vape είναι πολύ λιγότερο τοξικό από τον καπνό, αλλά σχεδόν όλες οι ουσίες που εξετάστηκαν ήταν σημαντικά χαμηλότερες ή τουλάχιστον ήταν αμελητέες για να προκαλέσουν ανησυχίες.

Ενώ επισημαίνουν ότι το παθητικό άτμισμα δεν υφίσταται, διότι ο ατμός παραμένει στον αέρα για 30 δευτερόλεπτα και μετά διαλύεται, κάτι που δεν συμβαίνει με το κάπνισμα διότι παραμένει εκεί για 20 λεπτά έως ότου διαλυθεί, ανάλογα το χώρο. Επιπλέον οι ειδικοί κάνουν αναφορά για τα μεταλλικά σωματίδια: Ορισμένες συσκευές ατμού μπορεί να περιέχουν σχετικά μικρά επίπεδα ποσοτήτων μετάλλων και αιωρούμενων σωματιδίων, σημειώνοντας ότι στον τρέχοντα τομέα υπήρξε ανεπαρκής έρευνα όσον αφορά ορισμένες σημαντικές καρκινογόνες ουσίες και κατά συνέπεια δεν μπορεί να πει κάποιος οτιδήποτε με σιγουριά.

Ο Tim Stockwell, ο άλλος συν-επικεφαλής, πρόσθεσε: Το κοινό έχει παραπλανηθεί σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι τόσο επικίνδυνο όσο και το κάπνισμα, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ετούτο είναι εντελώς ψευδή.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι συσκευές ατμού μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου αποτελεσματικές με άλλα υποκατάστατα νικοτίνης ως βοηθήματα για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η ομάδα κατέληξε: Σας συνιστούμε ως η πλέον εξειδικευμένη ομάδα επάνω στο αντικείμενο του ατμίσματος, όλοι οι απλοί άνθρωποι να καθοδηγήστε μονάχα από έγκυρα διαθέσιμα στοιχεία, με σκοπό την υποστήριξη των βελτιωμένων αποτελεσμάτων στην δημόσια υγεία. Η πολιτική δεν θα πρέπει να καθοδηγείται από αβάσιμους φόβους αλλά, μάλλον, να προσανατολίζονται στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν ετούτη τη βλαβερή συνήθεια, εξασφαλίζοντας ότι μόνο τα ασφαλέστερα προϊόντα θα παραμένουν διαθέσιμα και νόμιμα, μειώνοντας έτσι την ζημία και να αποφευχθεί οποιοσδήποτε ορατός κίνδυνος στο μέλλον.