Νέα Υόρκη: παραμένει παράνομο το vaping σε δημόσιους χώρους

Νέα Υόρκη: παραμένει παράνομο το vaping σε δημόσιους χώρους. Την περασμένη Τρίτη, το εφετείο της πολιτεία Νέας Υόρκης απέρριψε μια αναφορά για την άρση της ισχύουσας απαγόρευσης σε σχέση με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δημόσιους χώρους.

Οι ενάγοντες ήταν το αντικαπνιστικό λόμπι New York City CLASH και ο πασίγνωστος ραδιοφωνικός παραγωγός που είναι λάτρεις του ατμίσματος Russell Wishtart, οι οποίοι προσπάθησαν να άρουν αυτή την άδικη απαγόρευση μέσω της δικαστικής οδού.

Το επιχείρημά τους ήταν ότι η τοπική νομοθεσία που φέρει την ονομασία Local Law 152 παραβιάζει το λεγόμενο κανόνα “one-subject rule”, όποιος αντιμετωπίζει δύο διαφορετικά είδη κάτω από τις ίδιες συνθήκες (το κάπνισμα και το άτμισμα), ετούτο το γεγονός έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις από το ατμιστικό κοινό, αλλά μόνο οι προαναφερόμενοι επιχείρησαν να φτάσουν το θέμα στο δικαστήριο. Ωστόσο, μεταξύ άλλων, το δικαστήριο απάντησε επισημαίνοντας ότι το επιχείρημα των εναγόντων βασίζεται σε μια θεμελιώδη παρανόηση του κανόνα και πρακτικά αυτό το αίτημα δεν έχει τα εχέγγυα να ορθοποδήσει, οπότε απορρίπτεται.

Η νομοθεσία Local law 152.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη New York City Patch (μία τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα) την περασμένη εβδομάδα, επεσήμανε ότι ετούτη ήταν μια μεγάλη διαμάχη που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013, όταν ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ο οποίος ήταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης εκείνη τη στιγμή, υπέγραψε την παρούσα νομοθεσία η οποία περιελάμβανε σαφής απαγόρευση χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών σε δημόσιους χώρους. Οι ως άνω ενάγοντες είχαν κάνει έφεση ούτως ώστε αυτός ο νόμος να ανακληθεί, ωστόσο το Μάιο του 2013, το Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για την προσφυγή τους και η απόφαση αυτή επικυρώθηκε την περασμένη Τρίτη.

Ο Edward Paltzik ο δικηγόρος που εκπροσώπησε την CLASH και τον Wishtart, μετά το πέρας της δικαστικής διαμάχης ανέφερε πως οι αρμόδιες αρχές δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οι αποφάσεις τους διακατέχονται από εμπάθεια προς το αντικείμενο του ατμίσματος.

Η εχθρότητα τροφοδοτείται από την παραπληροφόρηση.

Δυστυχώς, αυτή η απαράδεκτη εχθρότητα προς τα electronic cigarettes καθιερώθηκε και πλέον αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Αύγουστο, ο γνωστός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) έκανε πράξη τον άδικο κανονισμό, θεωρώντας ότι τα e-cigs πρέπει να ρυθμιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως ο εύφλεκτος ομόλογός τους, ως εκ τούτου προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση το γεγονός πως οι υγειονομικές αρχές σκόπιμα παραβλέπουν ότι το άτμισμα είναι αποδεδειγμένα μία ασφαλέστερη εναλλακτική λύση ενάντια στον καπνό.

Επιπλέον, πριν μερικές εβδομάδες, ένα ανώτατο διοικητικό στέλεχος στο υπουργείο υγείας των ΗΠΑ ο Vivek Murthy κυκλοφόρησε την περίφημη έκθεση που λέει ότι η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους νέους είναι ένα «μείζον ζήτημα για την δημόσια υγεία», και προέτρεψε τους νομοθέτες να εφαρμόσουν ακόμη σκληρότερες ρυθμίσεις σε σχέση με το παρελθόν, μεταξύ των ανηλίκων. Ο Murthy, επανέλαβε το ίδιο κουρασμένο επιχείρημα την θεωρίας της πύλης (ότι το άτμισμα είναι προπύργιο του καπνίσματος), μια θεωρία που έχει διαψευστεί ξανά και ξανά.

Προσωπικά μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι μπορεί να προσφέρει το vaping στους καπνιστές που ταλαιπωρούνται μία ολόκληρη ζωή προσπαθώντας να ξεφύγουν από αυτή την βλαβερή συνήθεια, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξακολουθεί να κρατά την ίδια στάση χωρίς κάποια σημαντική αιτιολογία που να δικαιολογεί τα λεγόμενά τους.