Μαρόκο: παραγκωνίζονται οι επιχειρήσεις

Μαρόκο: παραγκωνίζονται οι επιχειρήσεις ατμίσματος λόγω ακρίβειας και συνάμα ο επιπολασμός του καπνίσματος έχει αυξητική τάση. Η χώρα έχει 33 εκατομμύρια κατοίκους εκ των οποίων τα 7 εκατομμύρια είναι καπνιστές, στις ηλικίες μεταξύ 15 έως 18 ετών υπάρχουν πεντακόσιες χιλιάδες μόνιμοι χρήστες.

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Morocco News αποκαλύπτει πως η βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Συγκεκριμένα υπήρξε άνοδος 9,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι πωλήθηκαν 13,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα μόνο το 2016.

Η τεράστια κατανάλωση καπνού εγείρει ανησυχίες.

Το 2008 ο νόμος που αφορά τα προϊόντα καπνού τροποποιήθηκε, αν και δεν έχει δημοσιευθεί κάποιο επίσημο δελτίο, αλλά αυτό πιθανόν να οφείλεται στην κακή οργάνωση του κράτους, όμως ο κανονισμός λέει ξεκάθαρα πως απαγορεύεται η διαφήμιση και το smoke σε δημόσιους χώρους, ωστόσο, οι νόμοι δεν τηρούνται και οι δημόσιες αρχές σπάνια επιβάλλουν κάποια ποινή στους παραβάτες. Επιπλέον, η τιμή των συμβατικών τσιγάρων παραμένει πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπου εφαρμόζεται μια σταδιακή αύξηση κάθε χρόνο, βάσει συμφωνίας που έχουν συνάψει όλα τα κράτη της γης με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, ούτως ώστε να αποθαρρύνει τους καπνιστές.

Ευνοϊκό περιβάλλον για τα vaping προϊόντα.

Αντίθετα με την παραπάνω περίπτωση, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων επιτρέπεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, χωρίς η κυβέρνηση να έχει υποβάλει κανένα περιορισμό μέτρο. Επίσης, επιτρέπονται οι εισαγωγές υγρών αναπλήρωσης που περιέχουν νικοτίνη, οι πρώτες ύλες ή οποιαδήποτε υλικά αναμειγνύονται μέσα στο μίγμα, και το κυριότερο σημείο που αξίζει αναφοράς είναι πως τα ξένα προϊόντα κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο νομιμότατα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η νικοτίνη δεν υφίσταται καμία αυστηρή ρύθμιση, αλλά δεδομένου ότι τα περισσότερα προϊόντα εισάγονται από την ευρωπαϊκή αγορά, ετούτα είναι διαθέσιμα στο λιανικό εμπόριο του Μαρόκου με ανώτατο όριο των 20 mg / ml που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κάποιος νόμος ή ρυθμιστικό πλαίσιο στο Μαρόκο που να απευθύνεται στο e-cigarette, οι δημόσιες αρχές και οι ανώτατοι αξιωματούχοι δεν γνωρίζουν καν πώς να τοποθετήσουν αυτό το προϊόν, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας. Αυτό το γεγονός μου θυμίζει κάτι από Έλλάδα, απλά εμείς υποδυόμαστε ότι ξέρουμε.

Το eCig κατατάσσεται ως προϊόν πολυτελείας, λίγο μετά την εισαγωγή του στην εθνική αγορά. Οι τιμές των συσκευών, των εξαρτημάτων και των υγρών αναπλήρωσης είναι παρόμοια με εκείνα της Ευρώπης, αλλά το μέσο εισόδημα είναι περίπου το ένα δέκατο από ότι στην Ευρώπη.

Εφήμερη κατάσταση.

Η γαλλική γλώσσα που ομιλείται στη χώρα διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να συναναστρέφονται και να συναλλάσσονται μεταξύ του Μαρόκου και των ευρωπαϊκών αγορών, ιδίως με το Γαλλικό εμπόριο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι Γάλλοι ατμιστικοί ηγέτες στο συγκεκριμένο τομέα και οι διεθνείς εταιρείες όπως η E-Klop, Clopinette, Cilouette, Beluga και R-smoke εγκαταστάθηκαν στα επιχειρηματικά κέντρα γύρω από Καζαμπλάνκα. Η στρατηγική που υιοθετήθηκε από όλες τις εταιρείες στην αναδυόμενη αγορά ήταν να εκπαιδεύσουν τους καπνιστές και τους ατμιστές προκειμένου να δημιουργήσουν πιστούς καταναλωτές. Περισσότερα από είκοσι vape καταστήματα δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, μόνο το 2013, τρία χρόνια αργότερα το eCig έχει πλέον εδραιωθεί για τα καλά στο Μαρόκο.

Όμως, η οικονομική κατάσταση άρχισε να υποβαθμίσει πολύ γρήγορα το άτμισμα. Ο Μοχάμεντ Lahrichi, Πρόεδρος της vaping ένωσης επαγγελματιών AMIVAPE (Association Marocaine Interprofessionnelle de la Vape) εξήγησε ήδη από το 2014, στο Vapexpo του Παρισιού, ότι παρατηρήθηκε μία σαφής μείωση της τάξεως του 70% των επιχειρήσεων. Το 2016, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, και τα περισσότερα vape καταστήματα έκλεισαν λόγω αναδουλειάς. Πλέον, ετούτη η μικρή αγορά ως επί το πλείστον τροφοδοτείται από διαδικτυακές πλατφόρμες όπου οι τιμές λιανικής πώλησης είναι χαμηλότερες από ό, τι στα συμβατικά καταστήματα.