Κρύβει παγίδες η οριοθέτηση ορίου ηλικίας

Κρύβει παγίδες η οριοθέτηση ορίου ηλικίας, μια νέα μελέτη που διεξήχθη από δύο κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ δείχνει ότι η απαγόρευση στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ηλικίες κάτω των 18 ετών επιφέρουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες, διότι οι έφηβοι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ατμιστικά προϊόντα θα επιστρέψουν αναμφισβήτητα στο καπνό και κατά συνέπεια θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τα αγέννητα που κυοφορούν οι ανήλικες έγκυες γυναίκες, αυτό συμβαίνει λόγω του παρορμητισμού της νιότης.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Princeton και του Cornell παρατήρησαν ότι αυτό το γεγονός αφορούσε πανω από μισό εκατομμύριο γεννήσεις σε έφηβες μητέρες στις ΗΠΑ. Συγκρίνοντας τα ποσοστά του καπνίσματος πριν και μετά την επιβολή των ελάχιστων ορίων ηλικίας, βρήκαν μια σημαντική αύξηση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα μεταξύ των ανήλικων μητέρων αυξήθηκε κατά 13,8 τοις εκατό μετά την εφαρμογή των απαγορεύσεων.

Δύο προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η απαγόρευση των πωλήσεων e-cigarette στην εφηβεία αυξάνει τα ποσοστά του καπνίσματος και πρακτικά ετούτη η ενέργεια αντί να βοηθήσει τον κόσμο φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα, έχοντας πλέον μεγαλύτερη επίδραση επάνω τους. Το πιο ανησυχητικό σημείο της όλης κατάστασης είναι ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για το μωρό. Οι γυναίκες καπνιστές που κυοφορούν ένα παιδί στα σπλάχνα τους είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να σταματήσουν το smoke, αλλά όπως γνωρίζουμε όλοι, ετούτη η βλαβερή συνήθεια είναι δεν καταπολεμάται με ευχολόγια, παρά μόνο με πράξεις, οπότε πρέπει να βρεθεί μία άμεση λύση και ένα υποκατάστατο που θα αντικαταστήσει το κάπνισμα και πλέον η μόνη αξιόπιστη κίνηση θεωρείται το vaping.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζεται να βρεθεί μία εναλλακτική φόρμουλα η οποία δεν θα έχει σαν γνώμονα απλά μία ρητή απαγόρευση θέτοντας ένα όριο ηλικίας, έτσι δεν προστατεύεις καμία κοινωνική ομάδα, τουναντίον, το απαγορευμένο γίνεται ελκυστικότερο, πόσο μάλλον όταν αφορά τη νεανική ηλικία που η επιπολαιότητα είναι συνώνυμη των ενεργειών τους.

Το τέλειο παράδειγμα σε αυτό το ζήτημα είναι το εξής, μάλλον οι δημόσιες αρχές πρέπει να είναι αρκετά ονειροπόλες για να νομίζουν πως ένας περιορισμός θα βάλει φρένο στην απόκτηση αγοράς ενός πακέτου τσιγάρων, διότι πάντα υπάρχει η πλαγιά οδός, δηλαδή, πανεύκολα ένας δεκαεξάχρονος μπορεί να πάει σε ένα ψιλικατζίδικο και να προμηθευτεί οτιδήποτε του κάνει γούστο εκείνη τη στιγμή και τις περισσότερες φορές οι καταστηματάρχες δεν προβάλλουν καμία αντίσταση για να αποτρέψουν αυτό το απεχθές γεγονός, βλέπεις μερικές φορές το χρήμα μπαίνει πάνω από τη συνείδηση.

Όμως οι ερευνητές επισημαίνουν πως η οριοθέτηση ορίου ηλικίας στο κάπνισμα είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να αφαιρεθεί επουδενί και για κανέναν λόγο, όχι πως το άτμισμα είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής, αλλά δεν παύει να είναι μία εναλλακτική μορφή απέναντι σε ετούτη την αιώνια μάστιγα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα ναρκωτικά και τις απαγορευμένες ουσίες, εκεί ξεκινάνε τα πιτσιρίκια από μικρά να επιδείξουν τη μαγκιά τους, ήδη στα 14 με 15 έτη της ζωής τους έχουν δοκιμάσει έστω για μία φορά την ινδική κάνναβη.

Θα σας αναφέρω το λαμπρό παράδειγμα της Ολλανδίας, εκεί που το χασίς είναι ελεγχόμενο και νόμιμο από το κράτος, επιπλέον οι χρηστές απαγορευμένων ουσιών σε αντιστοιχία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά νούμερα και τα περισσότερα άτομα που επισκέπτονται τα coffee shops είναι τουρίστες παρά ντόπιοι.