Κατά πόσο η νικοτίνη βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις

Κατά πόσο η νικοτίνη μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις ενός αθλητή σε υψηλό επίπεδο αθλητισμού. Η γαλλική εφημερίδα «L’Équipe» φέρνει το θέμα στο τραπέζι και ρωτά: Η νικοτίνη έχει τα εχέγγυα ούτως ώστε να χαρακτηριστεί ως ουσία ντόπινγκ» Ένα ερώτημα στο οποίο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εμπεριστατωμένη απάντηση.

Η νικοτίνη, όπως και η καφεΐνη, παρακολουθείται στενά, αλλά δεν απαγορεύεται από την WADA.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA), είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την προώθηση, το συντονισμό και την παρακολούθηση της καταπολέμησης των απαγορευμένων ουσιών και των ναρκωτικών στον ευρύ τομέα του αθλητισμού. Πρέπει να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη ουσία “nicotine” έδώ και πάρα πολύ καιρό, έχει ταξινομηθεί και είναι μέρος ενός προγράμματος παρακολούθησης με σκοπό να διαγνωστεί εάν πράγματι έχει αναβολική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό. Προς το παρόν, δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2016, όμως δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση πως δεν θα συμπεριληφθεί το 2017. Πολλοί αθλητές πιστεύουν πως έχει θετική μεταβολική επίδραση, βελτιώνοντας άμεσα την αθλητική τους απόδοση, αλλά τι γνώμη έχει άραγε η επιστήμη γι’αυτό;

Ο Andreas Chazy, είναι ένας πολύπειρος δημοσιογράφος στη L’Équipe και τονίζει ότι δεν είναι ασυνήθιστη κατάσταση να δει κάποιος έναν αθλητή να καπνίζει ένα τσιγάρο πριν ή μετά από τον αγώνα. Μπορεί εν μέρει, με την πρώτη ματιά να φαίνεται ανήθικο όταν κάποιος αθλητής καπνίζει, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που ανησυχεί έντονα το Jean-Jacques Menuet, πρώην αθλίατρος στην ομάδα ποδηλασίας Cofidis, είναι όταν γίνεται επιτηδευμένα η χρήση της, από αθλούμενους με γνώμονα να μεγιστοποιήσουν τις επιδόσεις, ουσιαστικά πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η νικοτίνη αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Η κοινή ιστορία των σπορ και της νικοτίνης ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1900, όταν ποδοσφαιριστές για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ετούτο το είδος, μασώντας τον καπνό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα, όπως ο περίφημος Ουαλός ποδοσφαιριστής Μπίλι Μέρεντιθ, του οποίου η καριέρα ως επαγγελματίας γνώρισε τεράστια δόξα και έπαιξε 48 φορές στην εθνική ομάδα της χώρας του πετυχαίνοντας 11 γκολ. Σε συλλογικό επίπεδο θεωρούνταν ο cristiano ronaldo της εποχής εκείνης, πετυχαίνοντας 169 γκολ σε 681 συμμετοχές και σταμάτησε την καριέρα του στην ηλικία των 45 ετών.

Όσον αφορά την επαγγελματική αθλητική καριέρα, ο προαναφερόμενος γιατρός λέει ότι: λαμβάνοντας κάποιος νικοτίνη αυξάνει τους παλμούς και την αδρεναλίνη, δημιουργώντας ένα είδος εξάρτησης, αλλά τίποτα δεν δείχνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία σε επαγγελματικό επίπεδο.

Όπως και κάθε άλλη δραστική ουσία, η νικοτίνη είναι μάλλον περισσότερο γνωστή για τις αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό: αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως καρκίνος του στόματος, των ούλων, του παγκρέατος και του οισοφάγου, επιπλέον δημιουργεί καρδιακές επιπλοκές », λέει ο δρ Menuet.

Τελικά έχει ευεργετικές συνέπειες ή αρνητικές επιπτώσεις;

Μία Ελβετική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τρέχον φαινόμενο, πιο συγκεκριμένα στην έρευνα συμμετείχαν 2.185 αθλητές οι οποίοι κατανάλωναν νικοτίνη κατά τη διάρκεια ενός έτους. Τα αποτελέσματα των Ελβετών ερευνητών βρίσκουν αρκετά ανησυχητική την όλη κατάσταση, παρατηρώντας ότι το 23% των αθλητών παρουσίασαν σημαντικά επίπεδα υποπροϊόντων νικοτίνης στα δείγματα των ούρων τους και τυπικά αυτός ο μέσος όρος πλησιάζει των αντίστοιχων κοινών ανθρώπων, έχοντας τα ίδια στοιχεία επιπολασμού του καπνίσματος με τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας.