Κατά πόσο η συσκευή είναι υπαίτια για ανεπιθύμητες χημικές ουσίες

Κατά πόσο η συσκευή είναι υπαίτια για ανεπιθύμητες χημικές ουσίες που παράγονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ή απλά δεν υπάρχει κανένας φόβος για ανησυχίες.

Στην παρούσα επιστημονική μελέτη που δημοσίευσε το Αμερικάνικο πανεπιστήμιο William Carey University, οι ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι η παρουσία ιχνοστοιχείων στο ατμό είναι στενά συνδεδεμένη με τη συσκευή που δοκιμάζει ο εκάστοτε χρήστης. Εδώ, γίνεται χρήση της συσκευής ενός Triple3 eGo που χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με υγρό αναπλήρωσης που περιείχε καπνικη γεύση, με πολύ υψηλή νικοτίνη της εταιρείας 7’S Electronic Cigarette company, SouthLake, TX.

Θα σας παραθέσω τις λεπτομέρειες του ατμοποιητή, της συσκευής και του υγρού αναπλήρωσης για να γνωρίζουμε επακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Triple3 eGo E-cigarette: ο ατμοποιητής και η συσκευή υνδυάζονται σε μια ενιαία μονάδα (κοινώς λεγόμενο στα Ελληνικά ως αρχικό πακέτο), το clearomizer είναι ένα πλαστικό δοχείο χωρητικότητας e-liquid 1,6 ml. Η συσκευή περιλαμβάνει επίσης μια μπαταρία 650 mAh λιθίου ιόντων (3,7 V, unregulated), ένα δαχτυλίδι σιλικόνης στη βάση του επιστομίου. Η αντίσταση κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,6 Ω για μια μέση ισχύ εξόδου των ~ 5,7 W.

Υγρό αναπλήρωσης 7’S Electronic Cigarette company Juice: η περιεκτικότητα ανέρχεται στα 80% προπυλενογλυκόλη και 20% φυτική γλυκερίνη και 24 mg / ml νικοτίνης ή ~ 3,4 mg νικοτίνης / 15 ρουφηξιές. Ένα ίχνος από αρωματική ουσία που προστέθηκε στο μίγμα για να παρέχει τη γεύση του καπνού.

Η ηλεκτρονική μικροσκοπική σάρωση που είναι γνωστή ως Scanning electron microscopy (SEM) σε συνδυασμό με την ενέργεια διασποράς φασματοφωτόμετρου ακτίνων Χ (EDS) επέτρεψε στους επιστήμονες να καθορίσουν με ακρίβεια τη σύνθεση του κάθε τμήματος του cartomizer μετά από προσεκτική ανατομή. Εντόπισαν τα Ni-πλούσια μέρη που ήταν σε επαφή με το e-υγρό και ότι θα μπορούσε να ήταν μια πηγή για αυτό το μέταλλο. Η ανάλυση του e-υγρού πριν από την πλήρωση της δεξαμενής αποκάλυψε ότι κανένα μεταλλικό ίχνος δεν ήταν παρόν ή τουλάχιστον ανιχνεύσιμο σε επίπεδα που μπορεί να εγείρουν ανησυχίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα αποτελέσματά τους υποδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του Νικελίου συγκεντρώθηκε στο επίπεδο του πυρήνα, το πηνίο, το παχύ σύρμα και την άρθρωση συγκόλλησης του συγκροτήματος πυρήνα. Ως εκ τούτου, το θερμαντικό στοιχείο του eGo ήταν πολύ πιθανό να είναι η πηγή του Ni (Nickel) στο αεροζόλ.

Οι επιστήμονες αποδεικνύουν, εδώ, ότι το θέμα δεν είναι η ποιότητα του e-υγρού, αλλά μάλλον το ίδιο το υλικό, και ιδιαίτερα η αντοχή του πηνίου. Σε άλλες μελέτες, από αερολύματα τεσσάρων διαφορετικών εμπορικών σημάτων του τύπου ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσιάστηκαν τα εξής μέταλλα Sn, Cu και Ζη, εκτός από Ni που θα μπορούσε επίσης να εκπέμπονται στο αερόλυμα. Στην περίπτωση αυτή, η πηγή της μόλυνσης ιχνών μετάλλου βρέθηκε να είναι τα μεταλλικά μέρη που έρχονται σε επαφή με το e-υγρό που αποθηκεύεται στην δεξαμενή. Η μεταφορά από την στερεά φάση στο e-liquid μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων η διαβρωτικότητα του υγρού αναπλήρωσης, το ρΗ και η παρουσία οργανικών αποδεκτών, όπως πρωτεΐνες, για παράδειγμα.

Συμπέρασμα, οι συσκευές με χαμηλές τεχνικές προδιαγραφές και υλικά κατασκευής που είναι αμφιβόλου ποιότητας είναι ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας όλοι οι ατμιστές, διότι εδώ γεννάται ένα δίλημμα, αν είναι προτιμότερο να επιλέξουμε το φθηνό mod, ατμοποιητή και υγρό αναπλήρωσης για να εξοικονομήσουμε μερικά χρήματα, αλλά πρακτικά θα διακινδυνεύσουμε την υγεία μας από την πολύ οικονομία, ενώ αντιθέτως αν διαλέξουμε μία πασίγνωστη ατμιστική επωνυμία η οποία έχει περάσει τις εξετάσεις ποιότητας εδώ και αρκετά χρόνια θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώσουμε ακριβότερο αντίτιμο σε λεφτά, δυστυχώς δεν γίνεται να τα έχουμε όλα, μονά ζυγά δικά μας.