Ιαπωνία: αναθεωρεί επί του παρόντος τους υφιστάμενους νόμους

Ιαπωνία: αναθεωρεί επί του παρόντος τους υφιστάμενους νόμους, χάριν της προώθησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, θέλοντας έτσι να προστατεύσει όλες τις κοινωνικές ομάδες από το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή, το αντίστοιχο υπουργείο υγείας για να καταπολεμήσει αυτή την μάστιγα θα συμπεριλάβει επιπλέον διατάξεις και νομοθεσίες ούτως ώστε να τελειοποιηθεί ο νόμος, η κύρια αιτία που συμβαίνει ετούτο είναι οι θερινοί ολυμπιακοί και παραολυμπιακοί αγώνες που θα διεξαχθούν στο Τόκιο το 2020. Το σλόγκαν που προωθούν φέρει την ονομασία παιχνίδια χωρίς καπνό “tobacco-free Games”.

Το αρμόδιο υπουργείο αναρωτιέται, επίσης αν θα πρέπει συμπεριληφθούν στη λίστα του παρόντα κανονισμού και τα τσιγάρα Heat-not-burn, οπότε για αυτό το σκοπό διεξήγαγε μία έρευνα για να αξιολογήσει ορθότερα την πιθανή ζημία του παθητικού καπνίσματος. Παρ ‘όλα αυτά, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε μία τελική απόφαση, δέχεται πρωτοφανή πίεση από πάρα πολλές πλευρές. Αρκετές ακτιβιστικές οργανώσεις οι οποίες απαρτίζονται από εξέχουσες τοπικές προσωπικότητες προτείνουν η χώρα να ακολουθήσει τις σκληρές ρυθμίσεις που εφάρμοσε η Μεγάλη Βρετανία, η οποία απαγόρευσε εντελώς το κάπνισμα στο εσωτερικό των κτιρίων, ή τουλάχιστον να προσεγγίσει το μοτίβο που ισχύει στο Νότια Κορέα.

Μεταξύ άλλων, μία από τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες στην Ιαπωνία απευθύνει έκκληση για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος:

  • Στις εγκαταστάσεις όπου συναθροίζεται κόσμος, στα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια.
  • Στο εσωτερικό των πανεπιστημιακών κτιρίων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το κάπνισμα να συνεχίσει να επιτρέπεται στα εστιατόρια, τους συγκοινωνιακούς σταθμούς μεταφοράς ανθρώπων, όπως λεωφορεία, μετρό, τρένα, κλπ.

Οι καπνοβιομηχανίες απαιτούν μία πολιτική λεπτομερή θέση.

Η Ιαπωνική επαγγελματική ένωση εστιατόρων τάχθηκε κατά της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος στα εστιατόρια. Αλλά αυτοί οι επαγγελματίες δεν είναι οι μόνοι που πιέζουν για να εξαιρεθούν από τους κανονισμούς, είναι και αρκετοί άλλοι, που απλά δεν έχουν οργανωθεί όπως οι προαναφερόμενοι, και δεν έχουν κάποια έτοιμη αντιπρόταση.

Αυτά που έχουν συζητηθεί φέτος τον Ιανουάριο στο Ιαπωνικό κοινοβούλιο κατά την τακτική σύνοδο που αφορά την διατροφή και την υγεία δημιούργησαν σημαντικές ανησυχίες στην έδρα του Japan Tobacco στο Τόκιο. Η συγκεκριμένη καπνοβιομηχανία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία καπνού στον κόσμο και είναι νούμερο ένα πωλητής τσιγάρων στην χώρα, κατέχοντας το 60% της εγχώριας αγοράς, οπότε ετούτος ο επιχειρηματικός κολοσσός έχοντας ένα τόσο μεγάλο μερίδιο τους κατατάσσει αυτόματα σε μία ιδιάζουσα περίπτωση που απαιτεί λεπτό χειρισμό και προφανώς δεν είναι διατεθειμένος να πουλήσει πολύ φθηνά το τομάρι του, ορισμένοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι η Japan Tobacco μπορεί εύκολα να ασκήσει υπόγεια επιρροή σε πολιτικά πρόσωπα ούτως ώστε να τους πάρει με το μέρος της.

Είναι αναγκαίο να σημειώσουμε πως η νέα τεχνολογία των iQOS, εδραιώθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, γνωρίζοντας τεράστια αποδοχή από τον απλό κόσμο που έδειξε να τα προτιμάει περισσότερο από το συμβατικό τύπο.

Μολαταύτα, η Ιαπωνική αγορά βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο, διότι όποια εταιρεία καταφέρει να κυριαρχήσει εκεί, πιθανότατα να έχει τα εχέγγυα να καλύψει τις οικονομικές ζημιές από άλλα κράτη, μην ξεχνάμε πως επρόκειτο για μία πολύ πλούσια χώρα που η καταναλωτική μανία είναι συνώνυμη το ντόπιων κατοίκων, σε τούτο βοηθούν οι μεγάλοι μισθοί, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και άλλα πολλά.