Η BAT τελικά δέχτηκε να πληρώσει $ 49 δισεκατομμύρια

Η BAT τελικά δέχτηκε να πληρώσει $ 49 δισεκατομμύρια για να αποκτήσει την Reynolds. Μπορεί στα μάτια μας να φαντάζει τεράστιο αυτό το αστρονομικό ποσό, αλλά να είστε σίγουροι ότι αν δεν υπήρχαν ενδείξεις απόσβεσης των χρημάτων, οι ιθύνοντες δεν θα προχωρούσαν σε τούτη την κίνηση.

Μετά από αρκετούς μήνες συζητήσεων η British American Tobacco (BAT) και η Reynolds American, συμφώνησαν σε μια συγκεκριμένη τιμή για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων εταιρειών, με την πρώτη να κρατά τα ηνία του ομίλου, αναμφισβήτητα αυτή η εξαγορά θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία παγκοσμίως, ξεπερνώντας ακόμη και τη Philip Morris που ηγείται στο χώρο έως τώρα με κέρδη που αγγίζουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συνολικό τζίρο όσο μιας μικρομεσαίας ευρωπαϊκής χώρας (βάσει ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ΑΕΠ).

Η βρετανική εταιρεία, η οποία υπήρξε στο παρελθόν μέτοχος της Reynolds για πάνω από μια δεκαετία, δήλωσε ότι η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου που ανέρχεται στο 57,8%, δημιουργεί τον ισχυρότερο παίκτη στην αγορά καπνού στον πλανήτη, και αρκετοί γνωστοί οικονομολόγοι έσπευσαν να δηλώσουν, ότι αυτό ήταν μια λογική εξέλιξη στη σχέση μεταξύ των δύο πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων ανά την υφήλιο.

Η πρόταση της ΒΑΤ.

Στις 20 του περασμένου Οκτωβρίου, η BAT, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός καπνού στις Ηνωμένες Πολιτείες, έστειλε μία ενδιαφέρουσα πρόταση εξαγοράς στη RAI. Εκείνη η προσφορά τότε αποτελούνταν από $ 20 δισεκατομμύρια σε μετρητά και περίπου $ 47 δισεκατομμύρια σε μετοχές, για την απόκτηση του υπόλοιπου 57,8% της εταιρείας.

Ωστόσο, στις αρχές του Νοεμβρίου η Reynolds απάντησε αρνητικά στην αρχική προσφορά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πολύ καλά ότι η ΒΑΤ, η οποία κατείχε ήδη το 42% της εταιρείας, θα ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί εκ νέου, και είχε σοβαρό κίνητρο να μην χάσει αυτή την πολύτιμη ευκαιρία, διότι πολύ πιθανόν μελλοντικά να την προσέγγιζε κάποιος ανταγωνιστής της, που θα σήμαινε αυτόματα ένα μεγάλο πλήγμα στα στρατηγικά της σχέδια.

Τώρα που πλέον η συμφωνία έχει συναφθεί, αυτή η συγχώνευση αναμένεται να εξοικονομήσει στην British American Tobacco 400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει στις τάξεις της μερικά από τα πιο δημοφιλή εμπορικά σήματα τσιγάρων, όπως Lucky Strike, Rothmans, Dunhill και Camel cigarettes.

Επιπλέον, ετούτη η πανίσχυρη Βρετανική εταιρεία αναμιγνύεται ενεργά και στο χώρο των ατμιστικών προϊόντων, κατέχοντας πάνω από 200 μάρκες, και τον περασμένο Νοέμβριο αγόρασε τη μεγαλύτερη Πολωνική vaping εταιρεία που φέρει την ονομασία Chic, ήταν μία έξυπνη κίνηση που της εξασφαλίζει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια, η εξαγορά της Reynolds της εγγυάται την ανταγωνιστική παρουσία στη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Θα καταστεί η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΑΤ, Nicandro Durante, δήλωσε: Ο συνδυασμός με την Reynolds αδιαμφισβήτητα θα μας ωφελήσει από τη χρήση των καλύτερων ταλέντων και από τις δύο οργανώσεις. Θα δημιουργήσει ένα δυνατότερο πλεονέκτημα στην ανταγωνιστικότητα, εισχωρώντας ευκολότερα στον τομέα του NGP [προϊόντα νέας γενιάς], έχοντας άμεση πρόσβαση σε όλα τα παρεμφερή είδη και σε όλες τις πιο ελκυστικές αγορές ανά την υφήλιο.

Η επέκταση δραστηριοτήτων της διευρυμένης BAT αυξάνει την πίεση στους εναπομείναντες παίκτες στον κλάδο, και είναι πιθανότερο ότι η προσοχή πλέον θα στραφεί στα Imperial Brands, που αναζητούν όλο και περισσότερο οι γνώστες του αντικειμένου που διαθέτουν τεράστια οικονομικά αποθέματα και προσωπικά θα τους χαρακτήριζα ως πεινασμένα σαρκοφάγα ψάρια.