Η αυστρία επιτρέπει το κάπνισμα από την ηλικία των 16 ετών

Η Αυστρία είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που επιτρέπει το κάπνισμα από την ηλικία των 16 ετών, μπορεί να σας φαίνεται τελείως παράλογο, αλλά οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να βρουν εδώ και καιρό μία φόρμουλα για να καταστείλουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, όμως επειδή υπάρχει έλλειψη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων το ζήτημα βρίσκει συνεχώς εμπόδια και κολλήματα.

Tο θέμα είναι αρκετά σοβαρό, διότι φανταστείτε ένας δεκαεξάχρονος να καπνίζει δίπλα σε ένα δεκατετράχρονο, φανταστείτε ο τελευταίος τι γνώμη μπορεί να αποκομίσει από το τρέχον συμβάν, πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να επηρεαστεί και πάνω στον παρορμητισμό της νεότητάς του να ζητήσει ένα τσιγάρο ούτως ώστε να επιδείξει ότι και ετούτος κάνει την επανάστασή του μέσα στο φτωχό το μυαλουδάκι;

 

Ο Αυστριακός υπουργός οικογένειας (δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη αρμοδιότητα εδώ στην Ελλάδα) κάνει έκκληση για την απαγόρευση του καπνίσματος σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, η οποία θα αυξήσει την τρέχουσα νόμιμη ηλικία του καπνίσματος κατά δύο έτη.

Επιμένει ότι πρέπει να εισαχθεί μια ολική απαγόρευση για την προστασία της νεότερης γενιάς στην Αυστρία, ο Sophie Karmasin, υπουργός οικογένειας της χώρας, είπε σε μια συνέντευξη του στο Austria Presse Agentur (APA): Η Αυστρία έχει τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος μεταξύ των νέων στην Ευρώπη. Περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ανδρών είναι μεταξύ των ηλικιών 18 έως 28 και περίπου 34 τοις εκατό της ίδιας ηλικίας στις γυναίκες.

Είναι μία δραματική κατάσταση και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα παραμείνει ως έχει αυτή η τρέχουσα απαράδεκτη νοοτροπία και για τα επόμενα “δήλωσε ο Karmasin”.

Εκτός από τις προσπάθειες πρόληψης και την απαγόρευση του καπνίσματος σε ορισμένους δημόσιους χώρους που έχει ήδη επιβληθεί, το επόμενο σημαντικό βήμα θα πρέπει να είναι η απαγόρευση του καπνίσματος κάτω των 18 ετών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δήλωσε Karmasin.

Το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη στο συνέδριο για την νεολαία, την άνοιξη του 2016 και σύμφωνα με τον υπουργό σχεδιάζει να πάρει μια τελική απόφαση σχετικά με την απαγόρευση το 2017.

Ο Karmasin προσπάθησε να πιέσει για την προώθηση της παρούσας πρωτοβουλίας και πριν από δύο χρόνια, αλλά απορρίφθηκε από τον αντιπρόεδρο της καγκελαρίας Reinhold Mitterlehner, ο οποίος είναι και επικεφαλής του Αυστριακού λαϊκού κόμματος Austrian People’s Party , ο οποίος δήλωσε ότι “δεν είναι απαραίτητο”.

Ωστόσο, ο Karmasin είναι πεπεισμένος ότι κάποια στιγμή τα υπόλοιπα κόμματα θα συνετιστούν και εν τέλει θα αποφασίσουν την σχετική απαγόρευση, έτσι ώστε να έχει αρκετή υποστήριξη για να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Το “επιχείρημα για την υγεία», κατά τη γνώμη του, είναι πιο σημαντικό από οποιοδήποτε άλλο θέμα”.

Ο υπουργός δεν πιστεύει ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να υπονομευθεί από το γεγονός ότι οι έφηβοι θα βρουν άλλους τρόπους για να πάρουν τσιγάρα. Ελπίζει ότι θα θεσπιστούν αυστηρές ποινές για την παραβίαση των κανόνων, αλλά ακόμη δεν έχει καθορίσει πώς ακριβώς θα γίνει.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2015 διαπίστωσε ότι 24,3 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας άνω των 15 στην Αυστρία καπνίζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στην Ουγγαρία και την Ελλάδα, βέβαια στην χώρα μας συμβαίνει με την ανοχή των περιπτεράδων και των ψιλικατζίδων που πωλούν τα προϊόντα.