Η Φινλανδία δεσμεύεται να εξαλείψει τη χρήση προϊόντων καπνού

Η Φινλανδία δεσμεύεται να εξαλείψει τη χρήση προϊόντων καπνού στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους 2040 και όπως είναι γνωστό, οι σκανδιναβικοί λαοί όταν λένε κάτι το εννοούν, και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πρόσφατα το τοπικό κοινοβούλιο έκανε την αρχή θεσπίζοντας ορισμένα αυστηρά μέτρα στο πλαίσιο του νόμου 2016 για τον έλεγχο του καπνού.

Η εξάλειψη του καπνίσματος ή εξάλειψη των καπνιστών.

Η Φινλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που οραματίζεται ένα μέλλον χωρίς καπνό, αλλά μπορεί πραγματικά να γίνει η πρώτη που θα επιτύχει αυτό το φινάλε. Τα μέτρα που ελήφθησαν εναντίον του ατμίσματος δείχνουν πλέον ότι ο στόχος δεν είναι απλώς να εξαλειφθεί το κάπνισμα, αλλά να εξολοθρευτεί οποιαδήποτε χρήση της νικοτίνης.

Βέβαια εδώ τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα κατά πόσον μία κυβέρνηση έχει το δικαίωμα κυριολεκτικά να εξαναγκάζει το τέλος του καπνίσματος ή του καπνού, προσωπικά θέλω να σας επισημάνω ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί ότι υπάρχουν αρκετοί καπνιστές που εκτιμούν ετούτη τη συνήθεια, είναι γνωστό της πάσης πως ακολουθώντας αυτή την μεθοδολογία καταργούνται αυτόματα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τυπικά υποχρεώνεις τους εθισμένους χρήστες να προβούν στην παραβατικότητα ή να απευθυνθούν στη μαύρη αγορά

Η πρόνοια είναι επίσης μία μη αμελητέα παράμετρος για να εξετάσεις σωστά σαν κράτος την ορθότητα των κινήσεων κατά την αξιολόγηση της καταλληλότητας των εν λόγω απαγορευτικών ρυθμίσεων, δηλαδή, είναι προτιμότερο να μεγιστοποιήσεις την πρόνοια ελαχιστοποιώντας σταδιακά την χρήση smoking, παρά να προβείς σε τέτοιου είδους αυταρχικές ενέργειες που παραπέμπουν σε μοναρχικά καθεστώτα, έχοντας το σλόγκαν αποφασίζομεν και διατάσσομεν.

Παρανοϊκές κινήσεις δίχως προηγούμενο.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, οι Φινλανδικές αρχές επιτίθενται όχι μόνο τους καπνιστές, αλλά και στους λιανοπωλητές. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι ποικίλα, για παράδειγμα μπορούν να επιτρέψουν στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να υποβάλουν αίτηση για μια δημοτική άδεια η οποία θα απαγορεύει το κάπνισμα στα μπαλκόνια και τις αυλές. Η απαγόρευση ορισμένων γεύσεων έχει εκτιμηθεί αρνητικά από τους smokers και είναι άλλο ένα παράδειγμα των πρόσφατων παράλογων μέτρων, καθώς και η εκτίναξη της τιμής των ετήσιων τελών για τους λιανοπωλητές των προϊόντων νικοτίνης. Από το 2016-2017 οι αμοιβές έχουν πολλαπλασιαστεί μέχρι και 30 φορές, ούτως ώστε να αποθαρρύνουν τους λιανοπωλητές από την άσκηση του επαγγέλματός ή της δραστηριότητάς τους.

Τα μέτρα που λαμβάνονται κατά των ατμιστών είναι επίσης μερικά από τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη. Το 2017, οι φιάλες 10 ml των υγρών αναπλήρωσης (με νικοτίνη ή χωρίς) φορολογήθηκαν επιπλέον με 3 ευρώ και η μόνη επιτρεπόμενη η γεύση στα e-liquids είναι η καπνική. Οι εγχώριες και οι διασυνοριακές πωλήσεις υποβάλλονται σε αυστηρούς περιορισμούς και πρακτικά είναι αδύνατο κάποιος ατομιστής να προμηθευτεί από το εξωτερικό ένα προϊόν δίχως να το αντιληφθούν οι δημόσιες αρχές.

Όσον αφορά τον ατμιστικό κλάδο στη Φινλανδία έχει υποστεί τα πάνδεινα και αιμορραγεί καθημερινώς από τις αναίτιες κρατικές επιθέσεις που δέχεται, διότι, άκουσον, άκουσον, ανώτατα αξιωματούχα στελέχη της κυβερνήσεως υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερο να χαθούν θέσεις εργασίας από το εμπόριο του ηλεκτρονικού τσιγάρου, παρά να χάνονται ανθρώπινες ψυχές, όμως κανένας από αυτούς τους έξυπνους δεν έχει το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για το αλκοόλ, ο κόσμος το χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη σκανδιναβία υποφέρει από την ασθένεια του αλκοολισμού λόγω του πολικού ψύχους που επικρατεί σε εκείνες τις χώρες.