Γνωστός βετεράνος ακτιβιστής με ακραία συμπεριφορά

Γνωστός βετεράνος ακτιβιστής με ακραία συμπεριφορά ξαναχτυπά και πάλι, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά για επανειλημμένη φορά, με ανυπόστατα στοιχεία εναντίον του ατμίσματος. Ο συγκεκριμένος κύριος ονομάζεται Stanton Glantz και έγινε διάσημος την τελευταία δεκαετία από την ενεργή δραστηριότητα του, κατά του καπνίσματος.

Στις ακτιβιστικές τάξεις της Μεγάλης Βρετανίας τον γνωρίζουν όλοι, διότι έχει απασχολήσει πολλάκις τον τύπο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα κατορθώματά του, που αν μη τι άλλο είναι απαράδεκτα και συνοδεύονται συνήθως από ψευδή και οργή.

Το περίεργο της υπόθεσης είναι πώς αυτό το άτομο είναι συνεργάτης ενός καταξιωμένου επιστήμονα που ηγείται του οργανισμού που φέρει την επωνυμία ερευνητικό κέντρο ελέγχου του καπνού (Center for Tobacco Control Research and Education). Ετούτα τα δύο πρόσωπα στο κοντινό παρελθόν ισχυρίστηκαν πώς το άτμισμα πρέπει να εξαλειφθεί από την κοινωνία δια παντός, επειδή είναι επικίνδυνο και παρασέρνει τους ανθρώπους, βέβαια αυτή η μπούρδα δεν έμεινε αναπάντητη από την επιστημονική κοινότητα που έσπευσε αμέσως να τους επίπληξη, απαιτώντας να ανασκευάσουν τις δηλώσεις τους, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί τους καθόλου.

Πριν λίγες ημέρες ο Stanton Glantz κυκλοφόρησε ένα νέο αντι-vaping έγγραφο επαναλαμβάνοντας την μακροχρόνια πεποίθηση του, ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην καθημερινότητά τους αυξάνουν τις πιθανότητες να εισέλθουν στο eCig. Η έκθεση προσέλκυσε γρήγορα την κριτική και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τον Dr Michael Siegel του Πανεπιστημίου της Βοστόνης να κατηγορεί ευθέως τον προαναφερόμενο και τους συντάκτες της έρευνας, για επιτηδευμένο χειρισμό των δεδομένων οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κοινού με πλασματικά και εικονικά ευρήματα που δεν αντιπροσωπεύουν την αλήθεια σε καμία περίπτωση.

Σύμφωνα με τον Dr Siegel, ο Dutra και ο Glantz επέλεξαν σκοπίμως να ενστερνιστούν την ξεπερασμένη θεωρία της πύλης, η οποία δήθεν παρασέρνει μη εθισμένα άτομα στη νικοτίνη μέσω του ατμίσματος και κατά συνέπεια τους οδηγεί στο κάπνισμα, αυτή η απαράδεκτη θεωρία έχει καταρριφθεί επανειλημμένως στο παρελθόν από πολλές επιστημονικές έρευνες οι οποίες εξηγούν πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Επίσης, αγνόησαν τα τελευταία στοιχεία από το CDC, το οποίο δείχνει ότι το ποσοστό των νεαρών vapers των ΗΠΑ φαίνεται να έχει κορυφωθεί και άρχισε να πέφτει το 2015. Εν τω μεταξύ, το κάπνισμα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό και δεν έχει παρατηρηθεί κάτι παρόμοιο στα χρονικά της ανθρώπινης ιστορίας.

Μία πρόσφατη έγκυρη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό από το πανεπιστήμιο της βιρτζίνια αναφέρει κατηγορηματικά ότι το άτμισμα ελαχιστοποιεί δραματικά την κατανάλωση του καπνίσματος και το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών προβαίνει σε διακοπή μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι απαραίτητο στον ατμιστή ούτως ώστε να εξοικειωθεί και να κατασταλάξει με το αντικείμενο, τα δεδομένα μας εξηγούν πως τα τελευταία δύο χρόνια σαφής απότομη πτώση του καπνίσματος .

Το πρόβλημα με τον γνωστό βετεράνο ακτιβιστή με την ακραία συμπεριφορά είναι πως τα λεγόμενά του τα ασπάζονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι διαδικτυακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες για να κάνουν τεράστια νούμερα τηλεθέασης και επισκεψιμότητας, όλη αυτή η κατάσταση τρομοκρατεί τον απλό κοσμάκη και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις στους καπνιστές που αναζητούν μία μέθοδο για να ξεφύγουν από αυτή τη βλαβερή συνήθεια.