Ας όψεται η γνωσιακή διαστρέβλωση

 

Ας όψεται η γνωσιακή διαστρέβλωση, αγαπητό μου αναγνωστικό κοινό, σήμερα θα ασχοληθούμε με το φαινόμενο της γνωστικής ή γνωσιακής διαστρέβλωσης που συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με τα δεινά που έχει υποστεί το άτμισμα.

Πριν λίγες μέρες είχα μία συζήτηση με τον καλό μου φίλο Παναγιώτη, ο οποίος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας και ταυτόχρονα σπουδαίος άνθρωπος, ο οποίος έχει κάνει αρκετές αγαθοεργίες, σιωπηλά, χωρίς να το ξέρει κανένας, γιατί είναι ευσυνείδητος πολίτης και αγαπά τους συνανθρώπους του, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος και πίστης, αυτήν την αρετή την ονομάζω μεγαλείο ψυχής και δεν κρύβω ότι θαυμάζω ετούτα τα άτομα, όμως για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, ας εξηγήσω περιληπτικά τι είναι γνωσιακή διαστρέβλωση και έπειτα να σας αναφέρω πώς συνδέεται με τον χώρο μας.

Τι είναι γνωσιακή διαστρέβλωση.

Είναι η κατάσταση όπου ένας άνθρωπος παρερμηνεύει ορισμένες πτυχές, σημεία, περιστάσεις που του συμβαίνουν στη ζωή του, δηλαδή, όλα τα καλά πράγματα που συνέβησαν στον εαυτό του, το εξηγεί πως οφείλεται καθαρά στις ικανότητές του, ενώ ότι αρνητικό κι αν του τύχει γίνεται εξαιτίας τρίτου παράγοντα, όπως η τύχη, ο φίλος, το αφεντικό του στη δουλειά και ποτέ δεν φταίει ο ίδιος, κλπ.

Συνομιλώντας με τον Παναγιώτη αναφορικά με το vaping, μου τόνισε το εξής, μου λέει παλιόφιλε, όλοι οι ατμιστές ανεξαρτήτως εθνικότητας, αγαπούν τρέλα το άτμισμα, αλλά για έναν περίεργο λόγο κανένας εξ αυτών δεν συνεισφέρει επί της ουσίας στον τομέα μας για να αναδειχθουν ακόμη περισσότερο οι θετικές του πλευρές, είναι κάτι σαν το ψυχολογικό σύνδρομο της γνωστικής διαστρέβλωσης και πιθανόν εμείς οι Έλληνες ίσως να κρατάμε τα ηνία στην πρωτοκαθεδρία αυτού του παράξενου φαινομένου. Του απάντησα πως εν μέρει συμφωνώ και ότι στη χώρα μας είθισται να επιρρίπτουμε ευθύνες στους άλλους, και να κρατάμε την ουρά μας απέξω συνεχώς, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω τις δυσκολίες που περνάμε και μας έχουν βγάλει από την φυσιολογική ροή που είχαμε συνηθίσει έως τώρα.

Σαν Στέλιος, λόγω της ενασχόλησής μου με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, παρατήρησα το πλήθος των καπνιστών που είναι παραπληροφορημένοι να επιτίθεται αναίτια στο eCigarette και να λέει ο καθένας ότι αρλούμπα του έρθει στο μυαλό, χωρίς να προβάλουν κάποιο ουσιαστικό επιχείρημα για να δικαιολογήσουν τα λεγόμενά τους, απλά γιατί διάβασαν αυτή την πληροφορία σε ένα blog, δεν έχω κάτι με τα ιστολόγια, απλά θεωρώ ότι δεν είναι έγκυρη πηγή πληροφοριών, όμως για να είμαστε ακριβοδίκαιοι δεν είναι όλοι ίδιοι και κάποιοι κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους.

Έχω γίνει μάρτυρας ενός περιστατικού που λέει ένας καπνιστής στο ατμιστή το ξέρεις ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι καρκινογόνο, κι αυτός του απαντάει εγώ δεν πιστεύω σε τέτοιες ανοησίες. Μιας και ήμουν δίπλα δεν έχασα την ευκαιρία και έσπευσα να ρωτήσω τον καπνιστή από πού προκύπτει όλη αυτή η θεωρία που υποστηρίζεις, και αν έχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, όπως ήταν αναμενόμενο μου ανέφερε κάτι ασυναρτησίες που δεν θα την επικαλούνταν ούτε ένα παιδί του δημοτικού σχολείου, αλλά επειδή εμείς οι έλληνες τυγχάνει να είμαστε ισχυρογνώμονες τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο χωρίς ποτέ να βγάζουμε άκρη για τα δρώμενα που συμβαίνουν γύρω μας.

Εξήγησα στον Παναγιώτη το συγκεκριμένο περιστατικό πους σας ανέφερα παραπάνω και μου είπε κάτι πολύ σοφό, αν αύριο η κυβέρνηση έβγαζε ένα νόμο που θα απαγόρευε το άτμισμα δια παντός, όλοι οι vapers θα παραπονιόντουσαν για λίγες ημέρες και μετέπειτα θα στρεφόντουσαν προς το κάπνισμα, πρακτικά θα επιρρίψουν τις ευθύνες σε όλο τον κόσμο, όμως δεν θα εξέταζαν το ενδεχόμενο πώς παρέμειναν άπραγοι χωρίς να υποστηρίξουν τον τομέα. Σφάξε με πάσα μου να αγιάσω.