Vaping ως πιθανή αιτία για φλεγμονή των ούλων

Vaping ως πιθανή αιτία για φλεγμονή των ούλων, πληγές, ξηρό στόμα, κάψιμο στα χείλη, όλα αυτά είναι συμπτώματα που μερικοί vapers κάνουν συχνά πυκνά συζήτηση τονίζοντας το συγκεκριμένο θέμα. Αλλά τι λέει η επιστήμη μέχρι τώρα για δαύτο;

Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην βρετανική εφημερίδα British Dental Journal από μια ομάδα periodontologists του οδοντιατρικού ινστιτούτο του Kings College του Λονδίνου μελέτησε το αποτέλεσμα διακοπής του καπνίσματος μέσω του vaping. Οι συγγραφείς επιμένουν ότι επρόκειτο για μία πιλοτική μελέτη και απαιτεί περισσότερη έρευνα μέχρις ότου καταλήξουμε σε ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι:

  • Αυξημένη αιμορραγία στην περιοχή των ούλων.
  • Αύξηση των ουλοδοντικών σχισμών (GCF).
  • Αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα και στο GCF.

Η μελέτη ήταν η πρώτη του είδους της και οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία του στόματος ήταν εντελώς άγνωστες. Οι vapers συχνά παραπονιούνται αναφέροντας πληγές, ξηροστομία και κάψιμο στα χείλη όταν κάνουν χρήση εμπορικών υγρών αναπλήρωσης, όλα αυτές οι αιτίες θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα μιας φλεγμονής. Μελετώντας τα σημάδια των φλεγμονών και των επιλεγμένων επιπέδων προ-φλεγμονωδών κυτοκινών σε GCF, το σάλιο και άλλα πολλά, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι το ecigarette είναι μια πιθανή αιτία των φλεγμονών στα ούλα.

Διαβάστε εδώ για την στοματίτιδα στο άτμισμα.

Το υλικό που δόθηκε στους συμμετέχοντες προκειμένου να γίνει η δοκιμή των δύο εβδομάδων ήταν η συσκευή Blu Pro και eliquid με καπνική γεύση, η νικοτίνη είχε περιεκτικότητα 18 mg / ml). Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με την εξής αιτιολογία, παράτησαν ότι οι καπνιστές οι οποίοι εγκατέλειπαν το κάπνισμα χωρίς τη χρήση του e-cig διατηρούσαν μία υγιής στοματική κοιλότητα, όμως στην περίπτωση που χρησιμοποιούσαν αυτά τα εργαλεία βεβαιώνεται μέσω του οπτικού ελέγχου πως ανιχνεύτηκε έστω μία μικρή αιμορραγία λόγω του ατμίσματος.

Σύγκριση με νοσήματα του καπνίσματος.

Επίσης έχει αναφερθεί φλεγμονή και σε άλλους επιθήλιους τύπους που εκτίθενται στο ατμό. Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιο συστατικό του ατμού συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, PG και VG , παίζει τέτοιο ρόλο, ή αν είναι σε απόκριση της μεταβολής της μικροβιακής χλωρίδας της οδοντικής πλάκας. Οι συγγραφείς όμως δεν αναφέρουν καμία σχέση με τις τσίχλες νικοτίνης ούτως ώστε να επιβεβαιώσουν ή να ανατρέψουν κάποια άμεση επίδραση της νικοτίνης στο τρέχων ζήτημα.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας και την αλλοίωση των οστών που φιλοξενούν τα δόντια, λόγω της επίμονης ουλίτιδας. Το φαινόμενο περιγράφεται στην περίπτωση των καπνιστών αλλά έρχεται ως έκπληξη για αυτούς τους ειδικούς κατά την εξέταση των vapers. Ωστόσο το άτμισμα προωθείται στην Μεγάλη Βρετανία ως μία συνολικά ασφαλέστερη εναλλακτική λύση κατά του καπνίσματος, έστω κι αν ο κίνδυνος παραμένει μικρός, εκτιμάται στο 5% σε σχέση με το κάπνισμα. Η ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα δεν θεωρούνται ως σοβαρές βλάβες σε σύγκριση με καρκίνο του πνεύμονα ή των καρδιακών παθήσεων. Όμως υγιεινή του στόματος δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε καμία περίπτωση, διότι αν παραμεληθεί και συνεχίζει να επιβαρύνεται μπορεί να μετεξελιχθεί σε μία σημαντική ασθένεια για την γενική υγεία του ανθρώπου.

Οι ερευνητές έμειναν κατάπληκτοι.

Τέλος οι συγγραφείς, οι οποίοι δεν σχεδίαζαν τη μελέτη ως ένα πείραμα διακοπής του καπνίσματος, όμως παρόλα αυτά επήλθε το ανέφικτο και διαπίστωσαν με μεγάλη έκπληξη πως οι 14 από τους 18 συμμετέχοντες ανέφεραν πλήρη αποχή από το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η κλινική αλλαγές που παρατηρήθηκαν και οι υποκείμενες βιολογικές αλλαγές μένει να διερευνηθούν σε μεγαλύτερο δείγμα των συμμετεχόντων για να διαμορφώσουν πιο εμπεριστατωμένη άποψη.

Άλλοι τύποι ανάλυσης που προτείνεται από τους συγγραφείς για περαιτέρω μελέτες και θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον παράγοντα αναστολής μετανάστευσης μακροφάγων, μια άλλη προ-φλεγμονώδη απόκριση, μαζί με τα δείγματα της οδοντικής πλάκας για τη διερεύνηση πιθανών αλλαγών στην μικροβιακή χλωρίδα τους.