Σκοπίμως διαιωνίζει το πρόβλημα

Σκοπίμως διαιωνίζει το πρόβλημα της έκρηξης μπαταριών στο e-cig ο FDA και μάλιστα τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά. Την περασμένη εβδομάδα είχε συμβεί απρόσμενα ένα επεισόδιο έκρηξης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην πολιτεία του Κονέκτικατ, οι εμπειρογνώμονες ασφαλείας συμφωνούν ότι ο λόγος που συνέβη το άτυχο περιστατικό είναι ότι η συγκεκριμένη συσκευή χρησιμοποιούσε φθηνές aftermarket μπαταρίες που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να μπουν σε λειτουργία και η περίσταση απαιτούσε να αντικατασταθούν άμεσα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε και προκλήθηκε το δυσάρεστο συμβάν. Αλλά τι είναι αυτό που εμποδίζει τους κατασκευαστές από την ανάκληση και την αντικατάσταση αυτών των μπαταριών;

Το άρθρο του ABC News αναφέρει πώς παρόμοια επεισόδια τα οποία είναι καταγεγραμμένα κατά το παρελθόν αριθμούνται τουλάχιστον στις 92 τεκμηριωμένες εκρήξεις και σύμφωνα με τον τοπικό αναπληρωτή διευθυντή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Marshal, το πρόβλημα με αυτά τα box mod είναι δουλεύουν με κακής ποιότητας μπαταρίες aftermarket που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα βραχυκυκλώματος εντός ολίγων δευτερολέπτων.

Η λύση στο τρέχων ζήτημα είναι αρκετά εύκολη, ο κατασκευαστής τούτων των ειδών θα μπορούσε να αλλάξει τις προτεινόμενες για χρήση μπαταρίες που χρησιμοποιούνται ή αν είναι ενσωματωμένες να βάλει τις ποιοτικότερες για να αποφευχθούν μελλοντικά ευτράπελα, βέβαια η παρούσα προοπτική προϋποθέτει επιπλέον κόστος και δεν είμαι σίγουρος αν είναι διατεθειμένοι η παραγωγή αυτών των προϊόντων να τα πληρώσουν, διότι θα μειωθούν τα κέρδη τους ή θα ανέβει η αξία των προϊόντων.

Aνόητες προφάσεις.

Kάπως έτσι, με τέτοιου είδους χαζές δικαιολογίες η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων προσπαθεί να διαβάλλει το vaping, δηλαδή, ο FDA εξήγησε ορθά κοφτά ότι αν οι εταιρείες e-cigarette αποφασίσουν να αλλάξουν διαφοροποιώντας τις μπαταρίες που χρησιμοποιούν, αυτό θα σημάνει αυτόματα πως επρόκειτο για ένα καινούργιο προϊόν καπνού, κάτι το οποίο πρακτικά είναι παράλογο, ως εκ τούτου, πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, οι συσκευές τους κάθε εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη εκ των προτέρων να λάβει άδεια η οποία θα τους επιτρέψει την εμπορική διάθεση, η ονομασία της εφαρμογής ονομάζεται PMTA, από το FDA. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια και να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, ουσιαστικά, ο FDA έχει απαγορεύσει τη βελτίωση της ασφάλειας, όπως η αντικατάσταση των ελαττωματικών μπαταριών.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι κανονισμοί του FDA όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την δημόσια υγεία, αλλά αντίθετα αποδεικνύεται ένα περίτρανο εμπόδιο που έρχεται με τον τρόπο του να γιγαντώσει το ζήτημα με σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και δεν θα υπάρξει επίλυση καμιά φορά. Στο επαρχιακό δικαστήριο της πολιτείας Ουάσιγκτον DC πρόσφατα έκδοσε προσωρινή διαταγή για την εφαρμογή νέων κανονισμών στα προϊόντα καπνού, έτσι ώστε vaping οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα τους θα είναι ασφαλή.

Ο λόγος είναι η κερδοσκοπία.

Ο FDA δικαιολογεί τους κανονισμούς που επιβάλλει στις επιχειρήσεις ως απόλυτα λογικές, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως βασίζεται καθαρά στην κερδοσκοπία σχετικά με τους κινδύνους των vaping προϊόντων, αλλά δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των προϊόντων αυτών. Ο FDA παραλείπει επιτηδευμένα να λάβει μέτρα σχετικά με το ζήτημα, όλα τα υπόλοιπα μοιάζουν προφάσεις που δεν τις επικαλείται ούτε ένα δεκάχρονο παιδί.