Σε αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά του καπνίσματος

Σε αμφιλεγόμενο φάρμακο κατά του καπνίσματος ο FDA επέτρεψε να απομακρυνθεί μία προειδοποίηση που ενημέρωνε τους καταναλωτές για τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στις αρχές αυτού του μήνα η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως στην φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Inc,να καταργήσει μία σοβαρή προειδοποίηση από το περιβόητο φάρμακο διακοπής του καπνίσματος το οποίο φέρει την ονομασία Chantix.

Το Chantix εγκρίθηκε από τον οργανισμό αποκτώντας άδεια κυκλοφορίας στην αγορά πριν από δέκα χρόνια περίπου , είναι πασίγνωστο για την δήθεν αποτελεσματικότητα του προς τους καπνιστές που τους απαλλάσσει από κάθε επιθυμία ή λαχτάρα να καπνίσουν. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν μέτριες έως σοβαρές ψυχολογικές παρενέργειες, από τρομακτικούς εφιάλτες κατά τη διάρκεια του ύπνου, μέχρι σκέψεις για αυτοκτονία, υπάρχουν καταγεγραμμένες αυτοκτονίες στο παρελθόν που ευθυνόταν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Κατά συνέπεια, μετά από πολλές αναφορές για τέτοιες διαταραχές, ο FDA είχε τοποθετήσει επάνω στο σκεύασμα μία σοβαρή προειδοποίηση η οποία επισήμανε τις επικίνδυνες δυσλειτουργίες του φαρμάκου, τούτη η κίνηση οδήγησε σε αισθητή πτώση των πωλήσεων του Chantix από 846.000.000 $ το 2008, σε 671 εκατομμύρια $ πέρυσι. Θεωρητικά η μείωση των εσόδων μπορεί να μοιάζει τεράστια όμως η εταιρεία μόνο από τη συγκεκριμένη μάρκα κατάφερε να καλύπτει το 80% των εσόδων της.

Εν τω μεταξύ, η Pfizer έχει αρχίσει σημαντικές επενδύσεις στη διαφήμιση και την διευθέτηση αγωγών κατά του φαρμάκου, έπειτα τα τελευταία δύο χρόνια έχει κυκλοφορήσει μερικά αμφισβητούμενα δεδομένα που πηγάζουν από μία μελέτη η οποία πιθανολογείται πως χρηματοδοτήθηκε υπόγειος από τους ίδιους και προφανώς αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του Chantix και την αντιμετώπιση σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών, διαφορετικά αν δεν είχε καταφέρει να βρει τέτοιου είδους στοιχεία για να αποδείξει την αγνότητα των ικανοτήτων του πιθανότατα να αποσυρόταν η κυκλοφορία του από την αγορά.

Τι προηγήθηκε.

Μετά από ένα μακρύ μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με την εταιρεία, οργανισμός είχε αποφασίσει να μην άρει την προειδοποίηση το 2014 , αφήνοντας να παραμείνει το προειδοποιητικό μήνυμα ως έχει, απαιτώντας τότε οι παρενέργειες του φαρμάκου να αναφέρονται σαφέστατα επάνω στο κουτί, αλλά το τραγελαφικό της υπόθεσης ήταν να επιτρέψει τον προσδιορισμό μέσω της ετικέτας ότι το Chantix είναι πιο αποτελεσματικό από ό, τι άλλες θεραπείες διακοπής του καπνίσματος.

Ανεπίτρεπτη νοοτροπία.

Εντούτοις αυτή η απαράδεκτη στάση προκάλεσε μεγάλο σοκ τομέα της δημόσιας υγείας και την vaping βιομηχανία οι οποίοι έμειναν αποσβολωμένοι. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα προϊόντα τα οποία θεωρούνται περισσότερο αποτελεσματικά από το προαναφερόμενο είδος για τη διακοπή του καπνίσματος, όχι μόνο δεν έχουν παρόμοιες ή ίδιες ισχυρές παρενέργειες, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από το συμβατικό τσιγάρο και παρόλα αυτά εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με παράλογες ρυθμίσεις. Αν αυτό δεν είναι μεροληψία τότε πώς αλλιώς μπορεί να την ονομάσει κάποιος,

Στις σημερινές εποχές που ζούμε, τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος και προφανώς ο δυνατότερος υπερισχύει των άλλων, όταν επιτίθεσαι έμμεσα σε ένα είδος που στην προκειμένη περίπτωση είναι το άτμισμα με απαράδεκτες τακτικές και ταυτόχρονα επιτρέπεις τα ανταγωνιστικά προϊόντα να κάνουν ότι θέλουν με απίστευτη ευελιξία, τότε ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής, ο ορθότερος χαρακτηρισμός που θα μπορούσα να προσδώσω σε αυτήν την κωμωδία είναι σας πήραν χαμπάρι και οι πέτρες.