Οι καπνιστές με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ωφελούνται

Οι καπνιστές με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ωφελούνται με τη χρήση Ecigs σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία από τον καθηγητή R. Polosa που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Οι Ιταλοί ερευνητές αναφέρουν οφέλη για την υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους καπνιστές με ΧΑΠ, μια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών που προκαλεί αναπνευστικά συμπτώματα, με μια προοδευτική μείωση της πνευμονικής λειτουργίας και κατά συνέπεια οδηγεί σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια θα γίνει η τρίτη κύρια αιτία θανάτου έως το 2030. Η παρακολούθηση των ασθενών σε διάστημα δύο ετών επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην παρόξυνση της ΧΑΠ.

Ο Δρ Riccardo Polosa και οι συνεργάτες του, θεωρούν ότι το vaping μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές με ΧΑΠ αρκεί μόνο να άτμιζουν, βέβαια το ζήτημα προϋποθέτει να σταματήσουν τελείως το κάπνισμα και παραμείνουν εγκρατής. Στην περίπτωση της διπλής χρήσης αυτών των δύο ειδών ή με αποκλειστική χρήση του e-cigarette οι ερευνητές παρατήρησαν “σημαντικές βελτιώσεις στο ετήσιο ρυθμό επιδείνωσης βάσει των αντικειμενικών αποτελεσμάτων”.

Παρόξυνση της ΧΑΠ και επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Αυτό που οι συγγραφείς της μελέτης αποκαλούν έξαρση της ΧΑΠ είναι στην πραγματικότητα μία επιδείνωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων που σχετίζεται άμεσα με την χρόνια νόσο. Οι αιτίες της έξαρσης μπορεί να είναι μια μόλυνση στους πνεύμονες, αλλά τις περισσότερες φορές, η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη. Μερικοί συγγραφείς αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά επιδείνωσης κατά τη διάρκεια αιχμών ρύπανσης του αέρα ή κατά τη διάρκεια περιόδων που χαρακτηρίζονται αλλεργιογόνες, λόγω παρουσίας της γύρης στην ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια της έξαρσης, οι αεραγωγοί στενεύουν και αυτόματα δημιουργείται περίσσεια βλέννα η οποία μπλοκάρει την οδό και οδηγεί αναπόφευκτα σε απόφραξη. Oυσιαστικά δεν μπορεί να γίνει θεραπεία όταν υπάρχει απλά μία πρόβλεψη ότι μπορεί να επέλθει ετούτη η νόσος, η θεραπεία είναι δυνατή μόνο μετά την διάγνωση, οπότε το όλο θέμα περιτριγυρίζεται από μία πολυπλοκότητα. Σε γενικές γραμμές, η διάγνωση μείωσης του κορεσμού οξυγόνου στο αίμα, θεωρείται ήδη το σημάδι μιας σοβαρής υπόθεσης.

Εν συντομία, δεν υπάρχει κανένας κανόνας για την πρόληψη επιδείνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, η διάρκεια περιόδου αποκατάστασης υπολογίζεται από από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κρίσης και την επιτυχία της θεραπείας. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς με ΧΑΠ έχουν ένα διαρκή φόβο έξαρσης που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Η διακοπή του καπνίσματος συνιστάται σε ασθενείς με ΧΑΠ.

H πρώτη απαιτούμενη κίνηση που μπορεί να προβεί ένας ασθενής για να επέλθει μία ισορροπία είναι η διακοπή του καπνίσματος, βέβαια αν δεν μπορεί να επιτευχθεί το σταμάτημα, η πλέον αποτελεσματική ενέργεια είναι το ξεκίνημα του ατμίσματος με προοπτική να ελαττωθεί στο ελάχιστο το κάπνισμα μέχρι να διακοπεί τελείως. Oι ερευνητές αναφέρουν πως οι ασθενείς με ΧΑΠ που καπνίζουν για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουν το e-cig, ακόμα και αν δεν καταστούν αποκλειστικοί vapers και συνεχίζουν να καπνίζουν.

Μεταξύ των 48 ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα, παρατηρήθηκε σε όλους ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ως εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα μείωσε το κάπνισμα και συνάμα βελτιώθηκε δραστικά υγεία τους. Η παράδοση νικοτίνης μέσω του vaping ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρηση του καπνού και καταπολεμά την τελετουργία και κοινωνικές πτυχές που περιστοιχίζουν το κάπνισμα. Οι ασθενείς κλήθηκαν επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που σχεδιάστηκε για να μετρήσει τον αντίκτυπο της ΧΑΠ στη ζωή ενός ατόμου.