Ισραηλιτικό αντικαρκινικό ίδρυμα κάνει σταυροφορία

Ισραηλιτικό αντικαρκινικό ίδρυμα κάνει σταυροφορία κατά του ατμίσματος, η Ένωση Καρκίνου του Ισραήλ παίρνει θέση ενάντια στο e-cigarette και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει δράση φοβούμενη πώς πρόκειται για αναδυόμενα προϊόντα καπνού. Προσωπικά υποθέτω ότι η αμάθεια και η άγνοια προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στη λογική του ανθρώπου και στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι κάνουν κάτι λάθος.

Ζητούν ολική απαγόρευση.

Η συγκεκριμένη οργάνωση ζητά επίμονα μορατόριουμ του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τις αρχές του νέου έτους. Το Israel Cancer Association (ICA) επιθυμεί να ενισχύσει την ρύθμιση όλων των καπνικών ειδών και συμπεριλαμβάνει ανάμεσα σε όλα αυτά το άτμισμα, όμως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, διότι τους συμπαραστέκεται έμπρακτα και ο Αμερικάνος ομόλογος τους American Cancer Association (ACA), όλα ετούτο το συνοθύλευμα δεν αναγνωρίζει τις πρόσφατες επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους ως βοήθημα στη διακοπή του καπνίσματος ή τουλάχιστον πως είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για κάπνισμα.

Ομοίως η ACA και η ICA πιστεύουν ότι το eCig έχει σχεδιαστεί για να παρασύρει τη νεολαία στη κατανάλωση νικοτίνης και δηλώνουν ότι το Internet, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο λειτουργούν ως δεκανίκι για να διαφημίσουν τις συσκευές τους οι κατασκευαστές. Οι διαφημίσεις έχουν προσπαθήσει να απεικονίσουν τα προϊόντα ως καθαριστικό του οργανισμού, επειδή υποτίθεται είναι κατάμαυρο το μέσα τους και πως είναι αισθητικά πιο ευχάριστο από το κίτρινο λεκέ που προκαλεί ο καπνός στα δάχτυλα των χρηστών. Προσωπικά σαν Στέλιος δεν έχω συναντήσει τέτοιο παραλήρημα ούτε και στις πιο κλειστές κοινωνίες που κυριαρχεί ο σκοταδισμός.

Ο ICA επισημαίνει ότι η επικείμενη Πράξη του καπνίσματος θα πρέπει να φορολογήσει τα προϊόντα καπνού και να υπάρξει άμεση διακοπή της διαφήμισης, μάρκετινγκ, προώθησης και της χορηγίας , συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τέλος, όλα αυτά τα είδη είναι αναγκαίο να εμφανίζουν σαφείς προειδοποιήσεις για την υγεία (τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν απαιτηθεί από το Υπουργείο Υγείας). Οι συστάσεις του Συλλόγου επικεντρώνονται στο ζήτημα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αντανακλά τυχόν πτυχές μείωσης της βλάβης και απαιτούν να φορολογηθεί στο ίδιο επίπεδο με οποιαδήποτε άλλα καπνικά είδη.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει πως η Philip Morris International (PMI) έχει πλημμυρίσει την αγορά με το δήθεν εναλλακτικό τσιγάρο τους, iQOS, ένα τσιγάρο που θερμαίνεται και δεν υπάρχει καύση, το οποίο προωθείται από την Big Tobacco ως προϊόν μείωσης της βλάβης. Η ICA πιστεύει ότι η εταιρεία κάνει ελιγμούς για να αντισταθμίσει την απώλεια των πελατών που χάνει και τούτο οφείλεται στην ελεύθερη πτώση των ποσοστών του καπνίσματος στις δυτικές χώρες. Η PMI φέτος έχει επενδύσει $ 20 εκατομμύρια στην Ισραηλινή νεοσύστατη επιχείρηση Syge Medical με σκοπό να αναπτύξει την εισπνεόμενη νικοτίνη.

Λένε πως μόνο το μελλοντικό εθνικό σχέδιο θα μας σώσει από τον κατήφορο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σκαριά ένα μελλοντικό πλάνο για την υγεία από την κυβέρνηση του ισραήλ το οποίο θα καταπολεμήσει με αποτελεσματικότητα το smoking και φέρει την ονομασία Healthy Israel 2020 και είναι εμπνευσμένο από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας

Πριν λίγα χρόνια είχε γραφτεί ένα νομοσχέδιο από τον Υπουργό Υγείας αλλά δεν είχε προλάβει να το στείλει στο κοινοβούλιο (Κνεσέτ) με σκοπό να υπερψηφιστεί, αφορούσε τη ρύθμιση προειδοποιήσεων για τις διαφημίσεις στην υγεία το 2012, αλλά η δράση σταμάτησε ξαφνικά μετά τις εκλογές του 2013, κάτω από τις πιέσεις των εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων της αντιπολίτευσης του καπνού. Ο Υπουργός Υγείας απέσυρε τελικά το κείμενο και έκτοτε δεν έχουν γίνει βελτιώσεις στον συγκεκριμένο τομέα μέχρι στιγμής. Ο Υπουργός Υγείας είχε συγκαλέσει μία επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα του vape το 2012 και είχε αποφασιστεί ένα πενταετές μορατόριουμ που λήγει το 2017, το οποίο απαγορεύει την παραγωγή, εισαγωγή και πώληση των eCigarette και πρακτικά έφτασε η ώρα για να δούνε τι θα κάνουν.