Η Ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει τις τιμές

Η Ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει τις τιμές των τσιγάρων το 2017, από το επόμενο έτος η Ρωσία σκοπεύει να υπεραυξήσει δραματικά το κόστος των καπνικών ειδών από περίπου 90 ρούβλια (€ 1,47) που είναι σήμερα, σε 220 ρούβλια (€ 3,61), καθώς οι αρχές επιθυμούν να βάλουν περισσότερα έσοδα στα ταμεία τους από ένα αντικείμενο που θεωρείται είδος πολυτελείας και κατ’ αυτό τον τρόπο θα αποφύγει να φορό – επιβαρύνει περαιτέρω τους αδύναμους πολίτες.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο RT news την περασμένη εβδομάδα, ένα απόρρητο έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών φαίνεται να διέρρευσε στην ρωσική ταμπλόιντ εφημερίδα Izvestia λέγοντας «Το τρέχον ποσοστό κατανάλωσης 1680 ρούβλια ($ 26.67) ανά χίλια τσιγάρα αναμένεται να αυξηθεί έως 2123 ρούβλια ($ 33.70) . Οπότε πρακτικά σημαίνει πως η τιμή ενός πακέτου μπορεί να κοστίσει 220 ρούβλια».

Περίπου το 60 τοις εκατό των καπνιστών Ρωσίας επιλέξετε τον προϋπολογισμό τιμές των τσιγάρων. Ως εκ τούτου, τα προϊόντα καπνού μαύρη αγορά γίνονται όλο και μια εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές. Αυτό οδηγεί απευθείας στην ποινικοποίηση της αγοράς », συνεχίζει το έγγραφο.

Τι πιθανόν μπορεί να συμβεί με τούτη την ενέργεια.

Περίπου το 60 τοις εκατό των καπνιστών στην Ρωσία επιλέγει να καπνίζει ακριβές και επώνυμες μάρκες, με τελικό αποτέλεσμα να φτάνουν στα άκρα τον ατομικό οικονομικό προϋπολογισμό τους, πρέπει να εξηγήσουμε ότι στην συγκεκριμένη χώρα οι μισθοί είναι αρκετά χαμηλοί και βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ακριβές κατά κεφαλήν εισόδημα το 2015 βάσει στοιχείων του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου ήταν 25,965 δολάρια, πάντως μη σας ξεγελά το μεγάλο ποσό που ανέφερε το ΔΝΤ, το 2010 ήταν στα 18,000 δολάρια και τα νούμερα δίνονται κατά προσέγγιση, όμως στην πραγματικότητα είναι αρκετά χαμηλότερα.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η αλλόκοτη ενέργεια προς τα προϊόντα καπνού θα οδηγήσει τους καπνιστές αναπόφευκτα να στραφούν στην μαύρη αγορά, αφού πλέον δεν θα έχουν διαφορετική επιλογή, καθώς αυτός ο τρόπος θα είναι ο μόνος προτιμότερος για τα χαμηλά βαλάντια. Τούτη η κατάσταση οδηγεί απευθείας στην ποινικοποίηση των εθισμένων πολιτών από το κάπνισμα.

Δεδομένου ότι μαζί με τα γειτονικά κράτη που αποτελούν την ECU (Ευρασιατική Τελωνειακή Ένωση) και μπορούν να εισέρχονται ή να εξέρχονται αντικείμενα με ιδιαίτερη ευκολία εντείνει τον προβληματισμό των εμπειρογνωμόνων, επειδή οι άλλοι δεν θα αυξήσουν τις τιμές των τσιγάρων τόσο δραστικά και πιστεύουν ότι αυτή η αύξηση των φόρων στη Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει μια εισροή προϊόντων καπνού από τις όμορες χώρες, όπως η Λευκορωσία και το Καζακστάν, όπου είναι τουλάχιστον 30% φτηνότερα.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ρωσία μαστίζεται από τον κακό βραχνά που ονομάζεται μαύρη αγορά και λαθρεμπόριο, αναμφισβήτητα το εκάστοτε κράτος το Βλαντιμίρ Πούτιν φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στον τρέχων τομέα της εγκληματικότητας και όλα τα συναφή είδη που το απαρτίζουν, σίγουρα θα θυμάστε την δεκαετία του 2000 την έξαρση εμπορίας λευκής σαρκός από το ανατολικό μπλοκ που ερχόντουσαν καραβάνια γυναικών να δουλέψουν στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, θα μου πείτε άλλαξε κάτι από τότε; σίγουρα δεν είμαι ειδικός για να αναλύσω το ζήτημα, αλλά τα δείγματα γραφής μας παραπέμπουν σε μία πιο βελτιωμένη περίσταση.

Τι αντίκτυπο θα έχει στην ατμιστική βιομηχανία;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν ρυθμίζονται ως προϊόντα καπνού στη Ρωσία, οπότε θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα θα μπορούσε να ενθαρρύνει πολλούς καπνιστές να στραφούν προς τις ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο υπήρξε επίσης συζήτηση για την εφαρμογή ενός φόρου επί των vaping προϊόντων, αλλά και να απαγορεύσει τη χρήση τους σε δημόσιους χώρους, έτσι ώστε να αποφευχθεί η πρόσβαση των νέων σε τούτες τις συσκευές, από τις αρχές του 2017. Ως εκ τούτου προς το παρόν, το μέλλον για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξακολουθεί να είναι ασαφής.