Η Νορβηγική κυβέρνηση τελικά πείστηκε να άρει

Η Νορβηγική κυβέρνηση τελικά πείστηκε να άρει την απαγόρευση πωλήσεων e-cigarette στην χώρα τους, αλλά δυστυχώς η λογοκρισία και η παραπληροφόρηση βρίσκεται στο προσκήνιο και πιθανόν να μην είναι τόσο ευοίωνα τα πράγματα στο μέλλον.

Δόθηκε το πράσινο φως.

Στις 9 Δεκεμβρίου, το Νορβηγικό Κοινοβούλιο κατέληξε σε μία τελική απόφαση μετά από αρκετό καιρό διαπραγματεύσεων, εκδίδοντας πλέον νέο νόμο περί καπνού που περιλαμβάνει περισσότερες απαιτήσεις από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά όλα τα παρεμφερή είδη που σχετίζονται με αυτό. Σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή οδηγία, υπάρχουν επιπλέον πρόσθετες διατάξεις οι οποίες εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα καπνού και τα snus δεν θα γίνουν ελκυστικά για τους νέους. Ο Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Bent Høie, ανέφερε πως οι καινούργιες διατάξεις θεσμοθετήθηκαν με τέτοιο κατάλληλο τρόπο τρόπο ούτως ώστε να προστατευτούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ετούτη η ημέρα χαρακτηρίζεται ώς ένα σημαντικό ορόσημο στην εργασία για μια γενιά χωρίς καπνό. Οι διατάξεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέχρι την άνοιξη του 2017, χωρίς όμως να διευκρινίζεται με ακρίβεια οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι ορθώς έχει αρθεί η απαγόρευση πωλήσεων των ηλεκτρονικών τσιγάρων και αναγνωρίζει ότι το άτμισμα έχει λιγότερες πιθανές βλάβες από τον καπνό. Το υπουργείο, ωστόσο υπενθύμισε την αρχή της προφύλαξης και τη δέσμευσή τους για την προστασία της νεολαίας. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση και η χρήση vaping προϊόντων θα πρέπει να ακολουθούνται προσεκτικά και αποκλειστικά μονάχα από ενήλικες ομάδες του πληθυσμού. Ο Bent Høie τόνισε ότι το eCigs θα πρέπει να έχει την ίδια αντιμετώπιση με εκείνη του καπνίσματος, που σημαίνει ότι θα αποτρέπεται να γίνεται χρήση σε χώρους όπου και το κάπνισμα απαγορεύεται.

Νίκη ανακούφισης για τους vapers.

Εκτός από το θετικό μήνυμα της άρσης απαγορεύσεως των πωλήσεων e-cigs, το δελτίο τύπου αναφέρει πως η επιστήμη αναφορικά με το vaping είναι σε πρώιμο στάδιο και η γνώση γύρω από το αντικείμενο είναι αρκετά περιορισμένη, ελπίζουμε στο απώτερο μέλλον να είναι διαθέσιμη και ξεκάθαρη σε αυτόν τον τομέα. Το γεγονός ότι το άτμισμα θα πρέπει να χειραγωγείται όπως το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας και ουσιαστικά το κράτος συγχέει δύο ανόμοια πράγματα, αποκλείοντας τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν στην μείωση βλάβης στον ανθρώπινο οργανισμό από τους χρήστες που αγαπούν το vape.

Υπάρχει έντονη λογοκρισία.

Πρόσφατα, μερικοί ερευνητές στο NIPH αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν μερικά σημαντικά στοιχεία που διατηρούνται στο ινστιτούτο, όμως δεν φτάνουν για να πείσουν το στοχευμένο κοινό στην επιτροπή ή το κοινοβούλιο πριν αποφασίσει το νέο προσανατολισμό για τον ελέγχο του καπνού. Δύο ερευνητές του NIPH, ο Erik Nord και ο Karl Erik Lund, δήλωσαν προς την Dagbladet, μια Νορβηγική εφημερίδα, ότι το ινστιτούτο μας λογοκρίνεται και παρενοχλείται για το έργο που παράγει από ανώτερα αξιωματικά στελέχη της δημόσιας υγείας σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο πριν από την αποδέσμευση της έκθεση του επίσημου ινστιτούτου.

Παρεμπιπτόντως ο Δρ Έρικ Nord είναι Ανώτερος Ερευνητής στο NIPH και καθηγητής οικονομικών σε θέματα υγείας στη Σχολή Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Διετέλεσε για πολύ καιρό σύμβουλος στην Νορβηγική Διεύθυνση ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών για την οικονομική αξιολόγηση των παρεμβάσεων στην υγεία.