Heat not Burn (HNB) θερμαινόμενος αποξηραμένος καπνός

θερμαινόμενος αποξηραμένος καπνός Heat not Burn (HNB), τι πρέπει να ξέρετε. Αυτό το είδος γεννήθηκε από τις καπνοβιομηχανίες ως απάντηση έπειτα από την έντονη ανησυχία που προκαλούσε το κάπνισμα στην υγεία του ανθρώπου.

Η καπνοβιομηχανία έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι η βιωσιμότητα των παραδοσιακών τσιγάρων τέθηκε σε κίνδυνο και αναγκάστηκαν να επέμβουν δραστικά αναπτύσσοντας μία διαφοροποιημένη τεχνολογία από το e-cigarette, η οποία θα είναι λιγότερο επώδυνη για την υγεία με καλύτερες μακροπρόθεσμες προοπτικές. Κατά την άποψη του λόμπι του καπνού, τα HNB τσιγάρα παρέχουν ένα σαφές πλεονέκτημα στην προσπάθεια μείωσης της βλάβης, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα είδος φορητότητας σε μια εποχή που τα εμπορικά σήματα σχεδόν έχουν φιμωθεί με την απαγόρευση διαφημίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα Heat not Burn προωθούνται από τους κατασκευαστές τους ως μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση για το κάπνισμα. Οι ομάδες έρευνας και ανάπτυξης προσποιούνται ότι τα προϊόντα HNB παρέχουν το απαραίτητο χτύπημα στο λαιμό που ζητείται από τους καπνιστές και παραδίδουν τη νικοτίνη τόσο γρήγορα όσο ένα συμβατικό τσιγάρο.

Λιγότερο κακό, αλλά μάλλον πολύ εθιστικό.

Το HNB βασικά είναι ένα εμποτισμένο μίγμα καπνού το οποίο όταν θερμανθεί η σύνθεση του εκκρίνει και παράγει κάτι μεταξύ καπνού και ατμού μέσω ενός ηλεκτρικού στοιχείου. Η απουσία της καύσης είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου είδους, αλλά δυστυχώς όλες οι τοξικές χημικές ουσίες και οι βλαβερές ενώσεις είναι παρούσες, αφού ο μηχανισμός τις παράγει σε μικρότερο επίπεδο, όμως πάλι το ποσοστό είναι τεράστιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, Ορισμένοι τα τοποθετούν στην κατηγορία της επόμενης γενιάς προϊόντων (NGP) με χαμηλότερο προφίλ κινδύνου σε σχέση με τον κοσμικό τρόπο smoking που έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα ο κόσμος.

Το Heat not Burn στο θέμα μεταφοράς νικοτίνης στον οργανισμό θεωρείται από τα δυνατότερα, ανεβάζοντας πολύ γρήγορα τα επίπεδα nicotine στην κυκλοφορία του αίματος και μάλιστα σε πολύ υψηλότερη τιμή από τους ομολόγους του, τούτος ο παράγοντας συμβάλλει στην εξάρτηση, χωρίς όμως να διαφέρει κατά πολύ από το κάπνισμα. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο υπερέχει βάσει δυνατοτήτων έναντι του προαναφερόμενου, κι αυτό οφείλεται ότι τα υγρά αναπλήρωσης μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στις συσκευές μας με μηδέν περιεκτικότητα 0mg/ml σε nicotine, τυπικά η δύναμη στο eliquid είναι πολύ πιο αργή σε θέμα παράδοσης της νικοτίνης στο αίμα. Για τον ιδιαίτερα εξελιγμένο συνδυασμό χημικών ουσιών πίσω από τον καπνό του εθισμού, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου MAOIs, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τα HNB που βρίσκονται ακριβώς.

Επίσης, το τελετουργικό του καπνίσματος διατηρείται στην προκειμένη περίπτωση, ή τουλάχιστον στέκεται αρκετά κοντά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ένα άλλο αρκετά σημαντικό στοιχείο είναι, η παρουσία ενός πακέτου στην τσέπη, η διαθεσιμότητά τους σε καπνοπωλεία και τα καταστήματα ψιλικών, ανάλογα τη χώρα από όπου και αν πωλούνται αυτά, μπορεί να κάνουν τα προϊόντα εύκολα προσβάσιμα και αναγνωρίσιμα για έναν καπνιστή.

Η πιο σημαντική ομοιότητα μεταξύ Heat not Burn και smoke είναι ότι για να ικανοποιηθεί ο χρήστης απαιτείται και είναι αναγκαίο να ξοδέψει λίγα λεπτά χρήσης μέσω των απαραίτητων εισπνοών από αυτό το ραβδί, το οποίο έρχεται σε σημαντική αντίθεση με την έγκαιρη ικανοποίηση από το eCig.

Δεν θα πρέπει να παραληφθεί ότι το κέρδος των καπνοβιομηχανιών επικεντρώνεται στον καπνό και ο εθισμός που δημιουργείται κατά την καύση. Σε μια επιχειρηματική λογική για να διατηρήσουν τους πελάτες, τα HNB τσιγάρα πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο εθιστικό όσο τα παραδοσιακά για να αποτρέψουν τους καταναλωτές από την οριστική εγκατάλειψη, κάτι το οποίο θα σημάνει αυτόματα ως καθαρή ζημιά για τον κατασκευαστή.

Σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς νικοτίνη στα υγρά αναπλήρωσης, τα HNB είναι στενά συνδεδεμένα με την nicotine και είναι ειδικά σχεδιασμένα ούτως ώστε να παρομοιάζουν στο μέγιστο τα αδέλφια τους. Εδώ ο χρήστης το μόνο που έχει να κάνει είναι να επιλέξει τον συνδυασμό συσκευής και εξαρτημάτων των θερμαντικων στοιχείων ανάμεσα σε ορισμένα εμπορικά σήματα, οπότε το μόνο που του απομένει είναι να επιλέξει εκείνη τη συσκευή που θα του προσφέρει μεγαλύτερη ταύτιση με τους προκατόχους του, την επιλογή καπνού και εκείνο που ταιριάζει καλύτερα βάσει των γούστων του.

Ανασταίνονται οι καπνοβιομηχανίες.

Αδιαμφισβήτητα τα Heat not Burn έδωσαν μία εξαιρετική ώθηση στις καπνοβιομηχανίες, ομολογουμένως δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν ευθέως το vaping και τώρα ρίχνονται ξανά στη μάχη με δυνατότερα όπλα στη φαρέτρα τους, βρισκόμενη σε καλύτερη και πλεονεκτικότερη θέση από πριν για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό σε μία εποχή όπου τα ποσοστά καπνίσματος συνεχίζουν να μειώνονται δραστικά σε όλο τον πλανήτη, εξαιρουμένων ορισμένων χωρών που υπάρχει μεγάλη παράδοση και ο πολιτισμός τους είναι άμεσα συνυφασμένος, όπως για παράδειγμα η Κίνα η οποία κατέχει το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού σε καπνιστές και δεν προβλέπεται άμεσα η μείωσή τους.

Μάρκες Heat not Burn.

Οι μάρκες που εμπορεύονται HNB τσιγάρα είναι Reynolds American (RAI) με το Eclipse, REVO και Core, η Philip Morris International (PMI) με την HeatStick (επίσης ονομάζεται “HEETs” και τώρα “TEEPs”) και iQOS (I Quit Ordinary Smoking), η British American Tobacco ( BAT ) με το Glo και Glo iFuse, και η Japan Tobacco (JTI) με το Ploom και PAX. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 , όταν τα προϊόντα αυτά είχαν παρουσιαστεί σε πελάτες, ηττήθηκαν άμεσα γνωρίζοντας μία παταγώδη αποτυχία και η εμπορία τους σταματούσε σύντομα κάθε φορά που προσπαθούσαν να κάνουν μία καινούργια προσπάθεια επανέκδοσης τους για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρέπει να μαθευτεί η πραγματικότητα για την αποτελεσματικότητά τους.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως τα συγκεκριμένα είδη αντικειμενικά δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο σε οφέλη στην υγεία, ότι πιθανόν κατά ένα μικρό ποσοστό να έχουν λιγότερη βλαπτικότητα δεν σημαίνει τίποτα απολύτως και οι κατασκευαστές αυτών των προϊόντων πρέπει να ενημερώσουν τον κόσμο για την αλήθεια και ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις δυνατοτήτων τους, χωρίς να ωραιοποιούν την κατάσταση αποκρύπτοντας σημαντικά στοιχεία που εν τέλει κάνουν τη διαφορά.

Θα παρατηρήσετε πως πολλές καπνοβιομηχανίες έχουν στραφεί στο vaping αγοράζοντας αρκετά πασίγνωστα brand names που δραστηριοποιούνταν στο χώρο, ο λόγος είναι πολύ απλός, όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι παγκοσμίως που αναλύουν τα υπάρχοντα δεδομένα διαπιστώνουν έμπρακτα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα κυριαρχήσει πολύ σύντομα στις καρδιές των ανθρώπων και ταυτόχρονα θα εκτοπιστεί οτιδήποτε παρεμφερές προσπαθήσει να μιμηθεί τα e-cigs.