Για επανειλημμένη φορά μελέτη επικυρώνει το γεγονός

Για επανειλημμένη φορά μελέτη επικυρώνει το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ καπνιστών και χρηστών e-cig. Το ερευνητικό κέντρο χρήσης ουσιών Centre for Substance Use Research, (CSUR), διεξήγαγε μια μελέτη με συνεντεύξεις 100 μη καπνιστών ηλικίας που κυμαίνονται μεταξύ 16 και 29 χρόνων, η οποία διαπίστωσε ότι, αντίθετα με πολλές αξιώσεις για το αντίθετο, οι νέοι είναι σε θέση να διαφοροποιήσουν έμπρακτα τις διαφορές μεταξύ ηλεκτρονικών τσιγάρων και των εύφλεκτων ομολόγων τους.

Η CSUR είναι ένα ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στη Γλασκώβη της Σκωτίας και ειδικεύεται σε μελέτες που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών. Η έρευνα χαρακτηρίζεται από ανεξάρτητες αρχές κατά κόρον ως ποιοτική, πράγμα που σημαίνει ότι για να συμβεί τούτο το πράγμα η διεργασία έφτασε εις βάθος, η διαδικασία επιτεύχθηκε μέσω συνεντεύξεων των συμμετεχόντων για την την έρευνα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία (96%), ήταν σε θέση να κάνει μια σαφή διάκριση ανάμεσα στο smoke και το eCigarette και ενώ οι περισσότεροι έδειξαν πλήρη αδιαφορία για το άτμισμα, θεωρούσαν αυτές τις συσκευές αποκλειστικά ως βοηθητικά εργαλεία για την διακοπή του καπνίσματος.

Το άτμισμα δεν δελεάζει τους ανθρώπους να καπνίζουν.

Επιπλέον, όχι μόνο δεν υπήρξε αύξηση στην επιθυμία να καπνίσουν, αλλά όταν είδαν τις συσκευές να χρησιμοποιούνται από τον κόσμο σε δημόσια θέα, μερικοί ισχυρίστηκαν ότι τους προκάλεσε τα αντίθετα συναισθήματα και φάνταζε στα μάτια τους ως λιγότερο ελκυστικό.

Πιο συγκεκριμένα το 61% των συμμετεχόντων στη μελέτη, δήλωσε ότι αδιαφορούσαν παντελώς για το άτμισμα και δεν είχα σκοπό να το δοκιμάσουν ποτέ, όμως επιβεβαίωσαν ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες κατά του καπνίσματος, το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το θέαμα τους κίνησε την περιέργεια και διερωτήθηκαν άραγε τι συναισθήματα μπορεί να αισθάνονται την στιγμή που ατμίζουν, ωστόσο μόνο το 1% του συνόλου δοκίμασε αυτή την συνήθεια και οι μισοί εξ αυτών παρέμειναν προσκολλημένοι στο vaping.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και Διευθυντής του οργανισμού CSUR, Dr Neil McKeganey, είπε «Αυτά τα αποτελέσματα δημιούργησαν απτές αμφιβολίες σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει υπέρμετρη σύνδεση μεταξύ καπνίσματος και ατμίσματος και η πλειοψηφία της μάζας έδειξε συνειδητοποιημένη, χωρίς να παρασύρεται από τους υπόλοιπους και δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη που να προκύπτει το αντίστροφο».

Ο McKeganey επισήμανε ότι ενώ η έρευνα δείχνει πως οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν σήμερα το vaping σαν κάτι το φυσιολογικό, επίσης καθιστούν σαφές ότι η δραστηριότητα αυτή σε καμία περίπτωση δεν κάνει το κάπνισμα να φαίνεται πιο ελκυστικό ή αποδεκτό, ως εκ τούτου, η σκληρή ρύθμιση τούτων των προϊόντων με την προϋπόθεση ότι μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη προς το smoking δεν έχει κανένα νόημα και μόνο κάποια εμπαθείς αρρωστημένα μυαλά θα υποστήριζαν κάτι τέτοιο.

Ο διαχωρισμός είναι η μόνη λύση.

Οι αρμόδιες αρχές σε όλα τα κράτη πρέπει να δείχνουν σίγουροι για το τι πρόκειται να πράξουν μελλοντικά και φαντάζει μονόδρομος η λύση του διαχωρισμού αυτών των δύο αντικειμένων, διότι αν τοποθετούμε διαφορετικές παραμέτρους στο ίδιο καλάθι μάλλον οδεύουμε προς λάθος κατεύθυνση. Σε τόσο σοβαρές περιστάσεις δεν μπορεί να κυριαρχεί ο εγωισμός και η εγωπάθεια, όσοι έχουν εμμονή με το ατμιστικό είδος, ίσως είναι επιτακτική ανάγκη να αναθεωρήσουν τις ιδέες τους και να εξετάσουν τα πράγματα με αλλιώτικη οπτική γωνία, παραμερίζοντας τις προσωπικές ματαιοδοξίες, εστιάζοντας μονάχα στο κοινό συμφέρον τούτου του πλανήτη.