Φιλιππίνες: το Υπουργείο Υγείας εμμένει σταθερό

Φιλιππίνες: το Υπουργείο Υγείας εμμένει σταθερό στην ίδια ρητορική περιορισμού του Ecigs και ταυτόχρονα γνωρίζει την υποστήριξη από τον Π.Ο.Υ, ετούτη η στάση χαρακτηρίζεται ως από τις πιο σκληρές στην Νοτιοανατολική Ασία. Η κυβέρνηση καταστάλαξε σε αυτήν την απόφαση μετά από το παγκόσμιο συνέδριο στο CoP7 στην Ινδία και περιλαμβάνει το vaping στην απαγόρευση του καπνίσματος.

Η παρουσία της Alicia Bala η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής στις δημόσιες υπηρεσίες Civil Service Commission (CSC) και η γραμματέας Paulyn Jean Ubial η οποία τοποθετήθηκε επικεφαλής στην αντιπροσωπεία των Φιλιππίνων στη συνδιάσκεψη του Νέου Δελχί για να έρθουν σε διαπραγμάτευση με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), θεωρείται πως δεν έκαναν σωστή δουλειά και πιθανόν να οφείλεται στην μικρή εμπειρία τους, πάντως οι διεργασίες που έγιναν επί του θέματος είναι εις βάρος του ατμίσματος.

Η αντιπροσωπεία διευκρίνισε ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνονται από τον CSC για τον έλεγχο του καπνού γίνονται μέσω συνεργασίας με κυβερνητικούς οργανισμούς. Πράγματι, το 2009 και το 2010, το CSC είχε πάρει την πρωτοβουλία να εκδώσει μια απόλυτη απαγόρευση κατά του καπνίσματος σε όλα τα κυβερνητικά γραφεία και να επιβάλει σε όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους υπαλλήλους να μην αλληλεπιδρούν με τη βιομηχανία καπνού, εκτός εάν πρόκειται ξεκάθαρα για την εποπτεία, την ρύθμιση ή τον έλεγχο παραγωγής του καπνού.

Το Υπουργείο Υγείας ταυτίζεται με τις θέσεις του ΠΟΥ σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του CoP7 για την Σύμβαση Πλαισίου που αφορά τον έλεγχο καπνού Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) ενθαρρύνει τα ενδιαφερόμενα μέρη να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν την κατασκευή, εισαγωγή, διανομή, παρουσίαση, πώληση και χρήση αυτών των προϊόντων. Η ερμηνεία που δίνει ο ΠΟΥ περιγράφεται ως “επιδημία του καπνού . Η παγκόσμια οργάνωση αποθαρρύνει τη χρήση των e-cigarette μέχρι να θεωρηθούν ” ασφαλής και αποτελεσματικα, επιπλέον, απαιτείται νασυνοδεύονται από μία αποδεκτή ποιότητα κατασκευής από την αρμόδια εθνική ρυθμιστική αρχή η οποία θεωρείται ανεξάρτητη και φερέγγυα. Βέβαια πρέπει να τονίσω πως κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα στελέχη δεν είναι διεφθαρμένα και δεν θα χρηματιστούν για να εκδώσουν αποφάσεις εναντίον του vape.

Βάσει συμφωνίας που έχει υπογραφεί το 2005 ανάμεσα στον ΠΟΥ και τις Φιλιππίνες, η τελευταία οφείλει να προσανατολιστεί προς δραστικές μεθόδους ενάντια στο smoke, επίσης αξίζει να αναφέρουμε πως η Φιλιππίνες είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας και έχει δεσμευτεί για την προτεραιότητα της δημόσιας υγείας και ας έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της κρατικής καπνοβιομηχανίας που εστιάζεται στην παραγωγή, την πώληση και η χρήση των προϊόντων καπνού. Για να διευκρινιστεί η θέση της Κυβέρνησης σε σχέση με το ecigarette, το Υπουργείο Υγείας (Department of Health) δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θέση του ΠΟΥ σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία των χρηστών, καθώς αυτά δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με σαφήνεια.

Ο πρόεδρος των φιλιππίνων τάχθηκε εναντίον του smoking

Μετά την εκλογή του στις 30 Ιουνίου, το 2016, η κυβέρνησης του Rodrigo Dutertre πρότεινε την αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και σε άλλα προϊόντα καπνού. Η αποφασιστικότητα του Προέδρου Dutertre επιβεβαιώνεται έμπρακτα, επιβάλλοντας σε εθνικό επίπεδο ένα αντικαπνιστικό νόμο που δεν αφήνει περιθώρια στους πολίτες να κάνουν το αντίθετο, σαφώς το παρελθόν του βοήθησε σε όλη αυτήν την κατάσταση, διότι πειραματίστηκε σε πολλούς τομείς ως δήμαρχος για 22 χρόνια στην πόλης Νταβάο, η οποία έχει πληθυσμό 1,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ernesto Abella δήλωσε: Σίγουρα στο Νταβάο, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι και θα συμπαρασταθούμε στην ιδέα “μία πόλη χωρίς κάπνισμα”. Ο πρόεδρος ρίχνει όλο του το βάρος στην υγεία των πολιτών και αυτό είναι μέρος της δημόσιας ευημερίας. Ο Γραμματέας της DOH , Paulyn Jean Ubial, είπε στο Reuters ότι θα υποστηρίξει τον πρόεδρο βρισκόμενος πάντα στο πλευρό του για τον περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των πάρκων, σταθμούς λεωφορείων, ακόμα και σε δημόσια οχήματα ή την αστική συγκοινωνία.