Το σύγχρονο μοτίβο eCig εν τέλει παρέχει αποτελεσματικά

Το σύγχρονο μοτίβο eCig εν τέλει παρέχει αποτελεσματικά τη νικοτίνη στον χρήστη; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο η ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας British American Tobacco, προσπάθησε να απαντήσει με τη μελέτη του αίματος ανιχνεύοντας τα επίπεδα νικοτίνης. Ο Δρ Ian Fearon, ο κύριος επιστήμονας και επικεφαλής της κλινικής έρευνας για το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της British American Tobacco στο Southampton (UK) πραγματοποίησε μία έρευνα για τους καπνιστές και πρόσφατα ξεκίνησε κάτι παρόμοιο και για τους έμπειρους vapers.

Το τρέχον ζήτημα εγείρει πολλές ανησυχίες, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε κάποια στάνταρ κατά την εκπόνηση του αναθεωρημένου σχεδίου που απευθύνεται στην κατηγορία των TPD. Απαιτούσαν οι κατασκευαστές e-cigarette να εξασφαλίσουν εγγυημένα ότι το προϊόν θα παρέχει με συνεχή ροή την nicotine, τούτο το σημείο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο διότι αν η όλη κατάσταση επιτευχθεί με επιτυχία καταλαβαίνετε πως πλέον θα εδραιωθεί το άτμισμα και πρακτικά δεν θα μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, πλην μερικών προκατειλημμένων ανθρώπων.

Δυναμική παράδοση νικοτίνης και η αποτελεσματική εφαρμογή του.

Ο τρόπος που γίνεται η δοκιμή στα εργαστήρια από μηχανές που εισπνέουν τον ατμό, θεωρητικά μπορεί να προσεγγίζει την ανθρώπινη διαδικασία, αλλά σε πρακτικό στάδιο για να μελετηθεί σωστά αυτή η πτυχή, δίχως να υπάρχουν αποκλίσεις στα συμπεράσματα απαιτεί να γίνει εξέταση του αίματος, ούτως ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα ευρήματα.

Οι ερευνητές της BAT έδειξαν ότι τα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα ήταν ετερογενή και απόδειξαν ότι παροχή νικοτίνης ήταν άνιση, όχι μόνο μεταξύ των προϊόντων, αλλά και μεταξύ των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας τα ίδια προϊόντα, ακόμη και μεταξύ έμπειρων ή άπειρων vapers.

Ίδιο πρωτόκολλο, αλλά δύο διαφορετικές ομάδες

Το επιστημονικό άρθρο συνδυάζει τα αποτελέσματα των δύο μελετών που έχουν διεξαχθεί (Μελέτη 1) στο Μπέλφαστ (Ηνωμένο Βασίλειο) και (Μελέτη 2) στο Λος Άντζελες (CA, USA). Ενώ οι Βρετανοί συμμετέχοντες ήταν καπνιστές οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν γενικά ecigs, οι Αμερικάνοι ήταν πεπειραμένοι ατμιστές που κάπνιζαν περιστασιακά και χρησιμοποιούσαν συσκευές δεύτερης γενιάς.

Οι συμμετέχοντες ήταν καπνιστές και το πρωτόκολλο συνίστατο σε ιατρικό έλεγχο κατά την επίσκεψη μετά από 12 ώρες πλήρης αποχής σε σχέση με τη νικοτίνη με απώτερο σκοπό να καθοριστούν οι συνθήκες της βασικής γραμμής και μια επίσκεψη, δύο ημέρες αργότερα, κατά την οποία διεξήχθησαν δοκιμές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Εδώ καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα έχει μεγαλύτερη ισχύ και θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό.

Παρατηρήσεις των συγγραφέων σχετικά με την επιλογή των συμμετεχόντων.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η επιλογή ατόμων μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα που λαμβάνονται για ένα παρόμοιο δείγμα, το οποίο υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η αύξηση επιπέδων της νικοτίνης στο αίμα κατά τη διάρκεια της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν μεγαλύτερη στους έμπειρους vapers σε σύγκριση με τους νεοσύλλεκτος και υπό πιο ρεαλιστικές συνθήκες η κατά βούληση χρήση είναι τελείως διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός των μελλοντικών φαρμακευτικών μελετών νικοτίνη θα απαιτούσε την τυποποίηση των πρωτοκόλλων σε σχέση με τους συμμετέχοντες, δηλαδή η επιλογή θα χρειαζόταν να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ανήθικο να υποβάλουν τους μη καπνιστές σε ορισμένα πρωτόκολλα υπονοώντας ότι είναι καπνιστές, καθώς και την υποβολή τους μη καπνιστών σε vaping δοκιμές.