Το εφετείο απεφάνθη υπέρ της απλής συσκευασίας πακέτων

Το εφετείο απεφάνθη υπέρ της απλής συσκευασίας πακέτων στα τσιγάρα, αυτή η νομοθεσία αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο. Την περασμένη Τετάρτη, το εφετείο απέρριψε την τελευταία προσπάθεια των καπνοβιομηχανιών να σταματήσει την εφαρμογή μιας οδηγίας που θα τους αναγκάσει να χρησιμοποιήσουν όλοι το ίδιο περίβλημα στα προϊόντα τους.

Από το Μάιο του 2017 όλες οι συσκευασίες τσιγάρων στη Μεγάλη Βρετανία πρέπει να πωλούνται σε απλή συσκευασία, στην οποία δεν θα υπάρχει τίποτα που να διακρίνεται το ένα από το άλλο, εκτός από την μάρκα στο κάτω μέρος των συσκευασιών και μία πολύ σημαντική προειδοποίηση για βλάβη στην υγεία που θα καλύπτει το 65% της επιφάνειας του πακέτου , εμπρός και πίσω.

Στόχος του κανονισμού είναι να μειώσει την ελκυστικότητα των πακέτων τσιγάρων, που τους καθιστά λιγότερο ελκυστικό, ιδίως για τα άτομα της ευαίσθητης ηλικίας, όπως τα παιδιά και τους νέους ενήλικες. Αυτή η απόφαση θα αποδειχθεί ότι είναι ένα βαρύ πλήγμα για τις εταιρείες καπνού που θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τα επώνυμα πακέτα τους με απλά και αναμένεται να είναι καταστροφικές από προοπτικής μάρκετινγκ.

Καταστροφικό πλήγμα.

Οι μεγάλες καπνοβιομηχανικές εταιρείες που ανήκουν στο συνασπισμό Big Tobacco, όπως η British American Tobacco,η Imperial Tobacco, η Japan Tobacco International και η Philip Morris ισχυρίζονται ότι η παρούσα νομοθεσία αυτή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατ’ επέκταση τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian την περασμένη Τετάρτη επεσήμανε ότι ο Simon Clark, ο διευθυντής της ομάδας των καπνιστών «Forest, (μια ομάδα που υποστηρίζεται από ορισμένες εταιρείες που προαναφέρθηκαν παραπάνω), δήλωσε:« Ο καπνός είναι ένα νόμιμο προϊόν. Ο νόμος δεν πρέπει να επιβάλλει υπερβολικές ρυθμίσεις στους καταναλωτές που γνωρίζουν τους κινδύνους για την υγεία και δεν χρειάζεται αυτό το είδος του μέτρου ουσιαστικά να τους κουνάει το δάχτυλο.

Μετά την ανακοίνωση της οδηγίας περασμένο Μάιο, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις διαμαρτυρίες των brand names που απαρτίζουν το συνασπισμό, οι οποίες με τη σειρά τους μετέπειτα οδήγησαν την υπόθεση στο εφετείο. Την περασμένη Τετάρτη οι τρεις δικαστές, που προεδρεύουν στο Royal Courts of Justice στο κεντρικό Λονδίνο, απέρριψαν την προσφυγή τους. Ως εκ τούτου αποδείχθηκε σαν ένας θρίαμβος για τη Δημόσια Υγεία, ο Lord Justice Lewison, ο Lord Justice Beatson και ο Sir Stephen Richards έκριναν ότι ο γραμματέας της υγείας «νομίμως ασκήσε τις εξουσίες του». Η έσχατη λύση των εταιρειών είναι πλέον να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Νίκη για τη Δημόσια Υγεία

Το Public health και ο υπουργός καινοτομίας, Nicola Blackwood, δήλωσε: «η τυποποιημένη συσκευασία θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών και θα μειώσει δραστικά τις ασθένειες και την απώλεια ζωής. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι η απόφαση αυτή θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.

Από τον περασμένο Μάιο, απαγορεύτηκε στις εταιρείες να δημιουργούν νέα πακέτα που δεν συμμορφώνονται με την οδηγία. Ωστόσο, επιτρέπεται να πωλούνται τα υφιστάμενα αποθέματα με την παλιά συσκευασία μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους, ως εκ τούτου, ότι το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, πλέον θα αλλάξει ριζικά και ίσως αυτή η νοοτροπία να προχωρήσει και εκτός συνόρων, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που θα ασπαστούν την συγκεκριμένη ιδέα.