Σκοτώνει πρόωρα, επιβεβαιώνονται περίτρανα

Σκοτώνει πρόωρα, επιβεβαιώνονται περίτρανα οι καταστροφικές συνέπειες του smoking, ακόμη κι αν καπνίζετε ημερησίως ένα μόνο τσιγάρο. Πόσες φορές έχετε ακούσει την φράση από φίλους οι οποίοι λένε ότι απέχουν από την συνήθεια παντελώς, όμως ένα κομμάτι που και που δεν πειράζει. Ο κίνδυνος για την υγεία υφίσταται, ακόμη και σε χαμηλή ένταση του καπνίσματος και αυτό αποδεικνύεται από την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Στην παρούσα μελέτη πήραν μέρος οι ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου και Γενετικής του εθνικού ινστιτούτου υγείας (NIH) στο Rockville (MD) και συνεργάστηκαν μαζί τους αρκετοί ανεξάρτητοι σπουδαίοι επιστήμονες. το σημείο που τόνισαν ιδιαίτερα ήταν ότι υπάρχει ο κίνδυνος και μάλιστα δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Υψηλός κίνδυνος πρόωρης θνησιμότητας.

Η μελέτη ήταν ευρείας κλίμακας και οι συγγραφείς αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος παραμονεύει και σε ελάχιστες ποσότητες, το κυριότερο στοιχείο που τόνισαν ήταν υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αιτιών θανάτου που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η έρευνα τους διεξήχθη σε περίπου 300 000 πολίτες των ΗΠΑ (58% άνδρες, 42% γυναίκες) από τις νότιες πολιτείες της χώρας που προσλήφθηκαν ανάμεσα σε μια ομάδα περισσότερων από 565 000 ατόμων. Οι συμμετέχοντες κατά την έναρξη απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που τους στάλθηκε το 2004-05, τούτο βοήθησε στην αξιολόγηση του ιστορικού καπνίσματος ανά συμμετέχοντα.

Ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα (CPD) ήταν συγκεντρωμένα σε 6 κατηγορίες από 0 έως> 30. Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τους ερευνητές αφορούν τους συμμετέχοντες που κάπνιζαν <1 και 1-10 τσιγάρα την ημέρα κατά τη διάρκεια ζωής τους. Οι αναφερόμενοι θάνατοι παρακολουθούνταν μέχρι το τέλοςτου 2011.

Δοσοεξαρτώμενη σχέση και οι αιτίες θανάτου του.

Οι ερευνητές ερεύνησαν όλες τις αιτίες που προκαλούσαν ειδική θνησιμότητα σε αυτή την ομάδα και βρέθηκε ότι ακόμη και όταν το κάπνισμα ήταν λιγότερο από ένα τσιγάρο την ημέρα, ο κίνδυνος της πρόωρης θνησιμότητας πάλι πολλαπλασιάζονταν. Οπότε καταρρίπτεται ο μύθος της λεγόμενης μικρής ποσότητας, η οποία δήθεν δεν πειράζει.

Οι κύριες αιτίες οι οποίες συσχετίζονται άμεσα με το κάπνισμα είναι οι εξής: καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. Βέβαια είναι προφανές πως οι έμμεσες επιπτώσεις αγνοούνται από το κοινό διότι δεν επηρεάζουν κατευθείαν την υγεία, όμως προσβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και κατά συνέπεια πέφτει η αμυντική του δράση.

Ο χαμηλός αριθμός συμμετεχόντων που κάπνιζαν 1 τσιγάρο την ημέρα δεν επέτρεψε την στατιστική αξιολόγηση να βγάλει ακριβή συμπεράσματα, αλλά η συγκεκριμένη αιτία θανάτου σε αυτή την κατηγορία αποκάλυψε θετικές τάσεις με καρκίνους των πνευμόνων και καρδιαγγειακών ασθενειών.

Αναμφισβήτητα στοιχεία.

Τα συμπεράσματα αυτής της εργασίας είναι ότι το κάπνισμα σκοτώνει, χωρίς αμφιβολία , αλλά ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μειωμένος σε περίπτωση επιτυχούς διακοπής και ακόμη περισσότερο μειώνεται εάν η διάρκεια ζωής της έκθεσης στον καπνό τσιγάρου είναι χαμηλότερη. Η δημοφιλής πεποίθηση που εξέφραζαν οι καπνοβιομηχανίες μέχρι τη δεκαετία του ’70, η οποία έλεγε πως η μικρή ποσότητα τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα ήταν χωρίς νόημα για την υγεία, είναι εντελώς λανθασμένη (όμως ήταν καλό επιχείρημα για τις πωλήσεις των κατασκευαστών προϊόντων καπνού).

Η στροφή σε μια πιο ασφαλή συνήθεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα, διότι δεν μελετήθηκε ευρέως, αλλά οι εναλλακτικές μέθοδοι επιτρέπουν στον καπνιστή να μειώσει ή ακόμα και να διατηρήσει μια χαμηλή στην κατανάλωση, κάτι το οποίο θεωρείται ομολογουμένως ως επιτυχία. Οι επιστήμονες δεν έχουν επαρκής γνώση ή προοπτικές να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του vaping, αλλά οι υπάρχουσες μελέτες που έχουν δημοσιευθεί αντιμετωπίζονται με θετική στάση, αλλά τα 5 ή 6 χρόνια που γίνεται η διερεύνηση δεν απεικονίζουν μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τάσεις.