Πλαστικοί χειρουργοί ανησυχούν για τη νικοτίνη

Πλαστικοί χειρουργοί ανησυχούν για τη νικοτίνη και πρόσφατα εξέδωσαν μία αναγγελία η οποία είναι παραπλανητική. Η ιστορία είναι πολύ πρόσφατη και συνδέεται με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών και Επανορθωτικής Χειρουργικής που επέστησε την προσοχή της ατμιστικής κοινότητας, επειδή παραπλανητικά συμπέραναν ότι το vaping είναι ασυμβίβαστο, ακόμη και επικίνδυνο για την πορεία του ασθενή μετά την πλαστική χειρουργική.

Τα στοιχεία που κατέχουν είναι πλήρως ανύπαρκτα και ουσιαστικά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, η αιτιολογία που επικαλούνται οι ίδιοι οι συγγραφείς δεν είναι σε θέση να αποδείξει με βεβαιότητα την υπόθεσή, δυστυχώς απευθύνονται στο κοινό χρησιμοποιώντας μια αόριστη βιβλιογραφική προσέγγιση και όχι με ένα ειδικό πειραματικό πρωτόκολλο. Από επιστημονική άποψη, η έκδοση αυτή φέρνει κάτι νέο για την επιστήμη και αντανακλά μόνο τις πεποιθήσεις των δημιουργών του σχετικά με το θέμα.

Μετεγχειρητική φροντίδα.

Το γεγονός ότι οι χειρουργοί και οι αναισθησιολόγοι ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις της νικοτίνης, μετά την επέμβαση για την επούλωση των πληγών δεν αποτελεί έκπληξη και ιδρύθηκε από μια πρόσφατη έρευνα και απευθύνθηκε σε όλους τους επαγγελματίες υγείας στις ΗΠΑ. Έδειξε ότι οι πάροχοι χειρουργικής φροντίδας ήταν η πιο απρόθυμοι να συστήσουν το eCig στους ασθενείς τους. Επίσης μία χλιαρή προσέγγιση γέννησε απορίες, η οποία λέει είναι απαραίτητη η αποχή από το κάπνισμα, διότι μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για τους σκληρούς καπνιστές, δηλαδή, σε όσους δεν είναι σε θέση να απέχουν από το κάπνισμα για τις πρώτες τέσσερις προεγχειρητικές εβδομάδες και την μετέπειτα μετεγχειρητική περίοδο.

Το κεντρικό μήνυμα που μεταφέρεται από την παρούσα δημοσίευση είναι ότι « Η αποχή χρήσης από το e-cigarette τις αρχικές εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση είναι μια συνετή πορεία δράσης », η οποία θα μπορούσε να μία προσεκτική σύσταση εφόσον τεκμηριωνόταν με αποδείξεις, αλλά οι συγγραφείς πρόσθεσαν «η επίδραση του πιθανόν να αποφέρει τις ίδιες συνέπειες με αυτή του καπνίσματος»… και αυτό το μήνυμα επαναλαμβάνεται με την ίδια αβεβαιότητα, με βάση τις τρέχουσες γνώσεις, φαίνεται λογικό να συμβουλεύουν υποψηφίους ασθενείς που θα κάνουν πλαστική εγχείρηση να σταματήσουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όμως είναι τραγικά απαράδεκτο κατά τρόπο παρόμοιο να τα κατατάσσεις στην ίδια κατηγορία με εκείνα του καπνού.

Η διαδικασία αξιολόγησης .

Σίγουρα, το άτμισμα έχει εισαχθεί πρόσφατα στις συνήθειες των ανθρώπων και οι ειδικοί δεν είναι σε θέση να εξετάσουν αντικειμενικά επιστημονικές δημοσιεύσεις που ούτως ή άλλως δεν είναι τόσες πολλές. Ως εκ τούτου το peer-review είναι η διαδικασία μέσω της οποίας μια επιστημονική δημοσίευση περνά από διπλό έλεγχο από ειδικούς μεταξύ του χρόνου που έχει σταλεί σε ένα περιοδικό και τη στιγμή που είναι διαθέσιμη. Οι αναθεωρητές επιλέγονται συνήθως από τον διαχειριστή για την εμπειρία τους σχετικά με το θέμα (δηλαδή η συνάφεια) της υποβολής. Ωστόσο, είναι ένα κρίσιμο βήμα κατά τη διάρκεια της οποίας η μορφή και το περιεχόμενο ενός χειρογράφου κατατίθεται στους ανώνυμους κριτικούς για να το σχολιάσουν και μετά την οποία οι συγγραφείς καλούνται να αναθεωρήσουν τα γραπτά τους.

Πάνω περιγράφεται ως μία ιδανική διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους, αλλά τα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα με αυτόν τον τρόπο. Δεδομένου ότι, τις περισσότερες φορές, μια αναθεώρηση βασίζεται σε μια εθελοντική πράξη και είναι πιθανό να υπάρξουν αρκετές καθυστερήσεις, ανάλογα με το εγχείρημα των δημιουργών τους. οι περιορισμοί της επεξεργασίας μπορεί μερικές φορές να παρεμβαίνει σε αυτή τη διαδικασία, προτρέποντας τους αναθεωρητές στο έργο τους. Μερικές φορές οι συγκρούσεις συμφερόντων, είναι ικανές να παρεμβαίνουν στην αντικειμενικότητα του ελέγχου, ή απλά λόγω προσωπικών ή επαγγελματικών συναλλαγών ή αντιθέσεων. Όλα αυτά πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του επεξεργαστή ο οποίος θα πρέπει να είναι ο τελευταίος που θα αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη, καθώς και ένας δικαστής της αντικειμενικότητας και της αλληλεπίδρασης που αφορά τον συγγραφέα και τον κριτή.

Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση αυτού του χειρογράφου , όχι ως δημοσιογράφος, αλλά μάλλον ως επιστήμονας και επαγγελματικός επιστημονικός κριτικός, καθίσταται προφανές ότι οι συγγραφείς οι ίδιοι χάθηκαν μέσα στην αβεβαιότητα συγκρίνοντας δύο ανόμοια πράγματα τον καπνό και τον ατμό, τα οποία και τα δύο περιέχουν νικοτίνη. Μερικές φορές η χρήση νικοτίνης εξομοιώνεται με το κάπνισμα και το συνδέουν λανθασμένα με το vaping και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πράξεις και οι βιβλιογραφικές αναφορές δεν ταιριάζουν με τις επιστημονικές ανησυχίες των ερευνητών που έκαναν τη δουλειά τους με αφοσίωση και με απόλυτη μεθοδικότητα.

Μια αυτόκλητη αναθεώρηση, αλλά πιο αντικειμενική.

Τούτο είναι ακριβώς αυτό που τόνισε ο Δρ Farsalinos στο blog του, κατά μείζονα λόγο, επειδή ο Farsalinos είναι ο κορυφαίος συγγραφέας των συγκεκριμένων άρθρων που τυπικά αναφέρονται στην χειρουργική πλαστική, και επειδή η δήλωσή τους σχετικά με πιθανές επιπλοκές στην επέμβαση που σχετίζεται με ρίζες οξυγόνου δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το vaping, απλά είναι θεωρίες συνομωσίας και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Τα επιστημονικά γεγονότα πίσω από τη διακοπή του καπνίσματος κατά την περιεγχειρητική περίοδο μιας χειρουργικής επέμβασης συνδέεται με τη μείωση του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα και την αυξημένη πίεση του αίματος που προκαλείται από τον καπνό του τσιγάρου που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επούλωση των πληγών. Μια αναφορά που είχε κάνει ο φαρσαλινός σε μία ζωντανή ομιλία του που προβλήθηκε στο διαδίκτυο, στο λόγο υποστηρίζει ότι η νικοτίνη δεν πρέπει να θεωρείται παράγοντας κινδύνου για τη χειρουργική επέμβαση (ούτε πριν ,ούτε μετά).

Αποχή από το κάπνισμα και χειρουργική επέμβαση.

Τα NRTs συνιστούν στους καπνιστές να παραμείνουν εγκρατής σε αυτή την λογική περίοδο, δίοτι ενδέχεται να προκύψουν κάποιες επιπλοκές από το κάπνισμα τους (υψηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη αντίδραση στη μόλυνση, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάκαμψης, …) και να περιπλέξει το έργο των επαγγελματιών υγείας (αναισθησιολόγων και χειρουργών). Μια Αμερικανική ομάδα στο Mayo Clinic προχώρησε περισσότερο και πρότειναν στους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά το άτμισμα κατά την περιεγχειρητική περίοδο, επειδή οι επαγγελματίες υγείας δεν ήταν βέβαιοι αν οι ασθενείς τους θα μπορούσαν να παραμείνουν εγκρατής με επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης. Τα συμπεράσματά τους ήταν ενθαρρυντικά και μπορούν ακόμη και πλανισμένη να συνεχίσουν την έρευνά τους από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το υλικό που παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις στην παροχή νικοτίνης.

Αρκετά παραδείγματα δείχνουν ότι η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για το ηλεκτρονικό τσιγάρο: η εκπαίδευση των vapers να αποκτήσουν την καλύτερη πρακτική του ατμίσματος και να γνωρίζουν τους περιορισμούς και τους κινδύνους, αλλά και την εκπαίδευση των φροντιστών υγείας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε εκείνους με τα περισσότερα προσόντα, να είναι είναι σε θέση να παρέχουν την πιο ουδέτερη και ακριβείς πληροφόρηση σχετικά με αυτήν την πρακτική.