Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Trump λέγεται ότι εξετάζει την περίπτωση

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Trump λέγεται ότι εξετάζει την περίπτωση να τοποθετήσει τον συνεργάτη του Jim O’Neill στην καυτή θέση του διοικητή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μια επιλογή που θα μπορούσε να θεωρηθεί αντισυμβατική και πιθανότατα να βάλει σε πολλούς μπελάδες το eCig και κατ’ επέκταση να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές που μάλλον δεν θα είναι για καλό.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg επεσήμανε ότι o O’Neill θα μπορούσε να ωθήσει τον οργανισμό σε νέες κατευθύνσεις ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Όμως σε μια ομιλία του πίσω στο 2014, είχε πει ότι πίστευε πως οι κανονισμοί του FDA απαιτούν άμεση αναθεώρηση έτσι ώστε τα φάρμακα που έχουν αποδειχθεί ασφαλή να μπουν κατευθείαν στα ράφια των καταστημάτων χωρίς καμία προηγούμενη απόδειξη της αποτελεσματικότητάς τους. Αν πιθανόν συμβεί αυτή η διαδικασία θα τιναχτεί στον αέρα όλο το φαρμακευτικό σύστημα και ορισμένα είδη αμφιβόλου προορισμού και ποιότητας να είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Τα τελευταία πενήντα χρόνια ο αρχηγός στον FDA είναι πάντα ένας έγκυρος εκπαιδευμένος γιατρός ή μια εξέχουσα επιστημονική προσωπικότητα που έχει κάνει αμέτρητες μελέτες πάνω στην ιατρική, ως εκ τούτου, O’Neill χαρακτηρίζεται αναμφισβήτητα ως μια ασυνήθιστη επιλογή, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίσημη ιατρική εκπαίδευση και ουσιαστικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αντικείμενο.

Απέκτησε πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο Yale, το οποίο ακολουθήθηκε ένα μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το 2002, εντάχθηκε στο τμήμα Health and Human Services Department σύμφωνα με τις οδηγίες του Μπους, τότε αρκετοί ειδικοί απόρησαν με αυτή την πράξη διότι δεν είχε κάποια λογική, παρόλα αυτά κατάφερε να παραμείνει στην θέση του μέχρι την τελική χρονιά που έληξε η θητεία του, βέβαια τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα, γιατί δεν είχε ιδιαίτερες δεξιότητες και δεν προσφέρε ικανοποιητικό έργο.

Τι θα μπορούσαν να αναμένουν οι ατμιστές.

Ο Jim O’Neill, όπως και ο Trump είναι γνωστοί για τις κατά καιρούς εκκεντρικές απαιτήσεις. Μιλούν ανοιχτά για μια ελεύθερη αγορά στον κλάδο της υγείας και τάσσονται κατά της υπερβολικής ρύθμισης σε γενικές γραμμές. Σύμφωνα με το Bloomberg, σε συνέντευξη του 2009 O’Neil είπε «γιατί δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά στον τομέα της υγείας; και ποιος ο λόγος να επιβάλεις στους ασθενείς να επιλέγουν φάρμακα όχι γιατί είναι καλύτερα, αλλά επειδή κρύβονται από πίσω συμφέροντα».

Επίσης είχε επισημάνει ότι σε μια ελεύθερη αγορά «δεν θα αναγκαστούμε να επιδοτούμε την παχυσαρκία εσαεί και να παραμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας να γίνει το θείο θαύμα, εκτός κι αν πιστεύουμε στα παραμύθια». Μία άλλη αμφιλεγόμενη ακραία άποψη του είναι στο ότι οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνουν ακριβά για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, αλλά δεν είχε εξηγήσει για εκείνους τους ασθενείς που δεν διαθέτουν χρήματα πώς είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν; τυπικά θα επιζήσουν μόνο οι προνομιούχοι και και όσοι έχουν γερό πορτοφόλι, τους υπόλοιπους θα τους ρίξουμε στον καιάδα.

Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ως εκ τούτου, εξακολουθεί να είναι ασαφές κατά πόσον O’Neill θα είναι επικεφαλής της FDA ή όχι. Το μόνο που είναι σίγουρο σε τούτο το σημείο είναι ότι η πίστη του στην ελεύθερη αγορά ξεπερνάει κάθε εμμονή και από ότι φαίνεται δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει την θέση του. Ωστόσο πιθανολογείται ότι η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί να καταφέρει να ρίξει τις τιμές στα φάρμακα, καθώς και την μείωση των ιατρικών υπηρεσιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ίσως και στην βιομηχανία ατμίσματος.