Οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να αγνοούν τους κινδύνους

Οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να αγνοούν τους κινδύνους του καπνίσματος. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει δυστυχώς, ότι η πλειοψηφία της μάζας στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να αγνοούν πως οι χημικές ουσίες που παράγονται από την καύση του καπνού είναι πιο επιβλαβές από τα πρόσθετα που περιέχει ένα τυπικό τσιγάρο, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν λανθασμένα ότι τα φίλτρα τσιγάρων είναι αρκετό ώστε να εμποδίσουν αυτές τις χημικές ουσίες από το να εισπνέονται.

Ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης , είναι ο Δρ Noel Brewer, ένας ερευνητής της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Είπε «Γνωρίζαμε ήδη ότι πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι καπνιστές, σκέφτονται πως το κάπνισμα μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους άλλους ανθρώπους, αλλά όχι για τον εαυτό τους».

Μεταξύ άλλων, τόνισε, την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα επιπλέον πρόσθετα δεν συνεισφέρουν παραπάνω από το κανονικό στην τοξικότητα τους, και μετά λύπης μου κατέληξα στο συμπέρασμα πως ο κόσμος παραβλέπει τις βλαβερές συνέπειες του, που οδηγούν αναπόφευκτα στο θάνατο, επισημαίνοντας «τα πρόσθετα δεν αλλάζουν τη μορφή του καπνού και κατά συνέπεια δεν μπορεί να το παρατηρήσει ο οποιοσδήποτε που δεν έχει τεχνικές γνώσεις επί του θέματος και αυτό το γεγονός το καθιστά εγγενώς επικίνδυνο».

Ανησυχητικά στοιχεία.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφώνου και το διαδίκτυο με μορφή ερωτηματολογίου, στην μελέτη συμμετείχαν πάνω από 9.000 ενήλικες και 1.000 εφήβοι. Αυτοί οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως αν είχαν ακούσει ποτέ για 24 διαφορετικές χημικές ουσίες που βρέθηκαν στον καπνό; πόσο επιβλαβές θεωρείται ότι είναι; και κατά πόσο η παρουσία μιας συγκεκριμένης ουσίας θα τους επηρέαζε ώστε να σταματήσουν το κάπνισμα.

Δυστυχώς το 61% των ενηλίκων που ερωτήθηκαν από το τηλέφωνο και το 72% εκείνων που που ρωτήθηκαν από το ίντερνετ εσφαλμένα ισχυρίστηκαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της τοξικότητας που βρέθηκαν στα τσιγάρα δεν υφίστανται και όλα είναι στη σφαίρα της φαντασίας των επιστημόνων στα πλαίσια της τρομολαγνείας, με σκοπό να αποθαρρύνουν τα άτομα να συνεχίσουν τη συνήθεια.

Μόνο το 31% των ενηλίκων που επικοινώνησαν μέσω τηλεφώνου και το 24% το ερωτηθέντων από το διαδίκτυο γνώριζαν με ακρίβεια ότι η πράξη της καύσης του καπνού απελευθερώνει τοξικές αναθυμιάσεις. Είναι ενδιαφέρον, αλλά μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι καπνιστές τείνουν να είναι πιο λανθασμένοι από τους μη καπνιστές, και ήταν πιο πιθανό να αναμεταδώσουν στον περίγυρό τους, τα λάθος γεγονότα.

Η νεολαία είχε καλύτερη γνώση.

Ευτυχώς η νέα γενιά ήταν ελαφρώς καλύτερα ενημερωμένοι με 43%, οι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως τα πρόσθετα για την τοξικότητα των τσιγάρων, ενώ το 46% είχε πλήρη άγνοια λες και έπεσαν σε λήθαργο. Επίσης, στην εφηβεία δεν παρατηρήθηκε «μεροληψία ή προκατάληψη κατά των καπνιστών», εξ ου και οι αντιλήψεις τους δεν φαίνεται να εξαρτώνται από το αν κάποιος ήταν smoker ή όχι.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δυστυχώς, ένας στους τρεις ενήλικες και σχεδόν ένας στους τέσσερις εφήβους ενέκρινε επίσης τη λανθασμένη υπόθεση ότι τα φίλτρα τσιγάρων, προστατεύουν τους καπνιστές από την εισπνοή οποιαδήποτε από τις βλαβερές χημικές ουσίες που παράγονται από τη διαδικασία καύσης, και για άλλη μια φορά αυτή η πεποίθηση βρέθηκε να είναι πιο διαδεδομένη στους καπνιστές. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης άλλες παρανοήσεις, όπως το ποιες χημικές ουσίες οι ερωτηθέντες θεωρούν πιο επιβλαβές από άλλα και σε ποια βάση.

Απαιτείται ανασύνταξη γνώσεων.

Τα δεδομένα που παράχθηκαν μέσω αυτής της έρευνας μας οδηγούν σε ένα προφανές συμπέρασμα, η κατάσταση από την άποψη της γνώσης που κυκλοφορούν για το κάπνισμα εκεί έξω είναι πιο επισφαλής από ό, τι φανταζόμασταν. Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι κινδυνεύουν συνήθως οι μεγαλύτερες ηλικίες.Μορεί σε μέσες άκρες να γνώριζαν όλοι τους κινδύνους του καπνίσματος, αλλά τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν το αντίθετο. Οι συγγραφείς της μελέτης, δήλωσαν ότι η σύγχυση αυτή προέρχεται εν μέρει “λόγω της διαφήμισης τσιγάρων και της συσκευασίας, ιδιαίτερα τα τσιγάρα που προωθούνται με βιολογικά φίλτρα.