Οι βελγικές αρχές υγείας οδεύουν προς λάθος δρόμο αναφορικά

Οι βελγικές αρχές υγείας οδεύουν προς λάθος δρόμο αναφορικά με το e-cig, «παραμένουμε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί” δήλωσε η Frédérique Ries, η ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσης στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο Jan Eyckmans, εκπρόσωπος του Βελγικού ομοσπονδιακού υπουργείου Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας της τροφικής αλυσίδας & Περιβάλλοντος, είναι ανησυχητικό για τους 150 000 Βέλγους vapers Βέλγους να τους υπονομεύει το κράτος με λανθασμένες επιλογές.

Η ευρωβουλευτής Frédérique Ries καταγγέλλει τη θέση των Βελγικών αρχών, σε αντίθεση με τη θετική αναθεώρηση του Βελγικού Συμβουλίου Υγείας που επανεξετάζει τα πιθανά οφέλη και σκέφτεται πολύ σοβαρά να αλλάξει γραμμή πλεύσης, εφόσον προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία πως το άτμισμα μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από τις ήδη υπάρχουσες λύσεις.

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας, τούτες οι λύσεις έχουν αποδείξει την αναποτελεσματικότητά τους για περισσότερο από 20 χρόνια και ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η ευρωβουλευτής εξέφρασε την δέσμευση να σταθεί στενά στους 150 000 Βέλγους ατμιστές ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο τους κάθε μέρα σε ένα σωστά σχεδιασμένο κανονιστικό πλαίσιο. Η βουλευτής είναι της άποψης ότι « οι αρχές είναι προφανές πως παραστράτησαν και δεν δίνουν αληθινή συμπαράσταση στους ταλαιπωρημένους smokers, άσχετα αν διατυμπανίζουν πέρα δώθε πως είναι μία χώρα υπεύθυνη και προλαμβάνει με τα κατάλληλα μέτρα όλες τις κακοτοπιές.

H άλλη φωνή.

Στην άλλη πλευρά ο Jan Eyckmans εκτιμά ότι «στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ ένα τόσο πολύτιμο εργαλείο να χρησιμοποιηθεί ενάντια στο κάπνισμα και μάλιστα με τόσο μεγάλα ποσοστά επιτυχίας». Ακόμη και η επίσημη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει ο γιατρός να προτρέψει τον ασθενή να στραφεί σε εξειδικευμένα κέντρα που προσφέρουν υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος, δεν είναι αποτελεσματικές, αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει κάνει χρήση αυτών των υπηρεσιών.

Προσφυγή στο Νομικό Σύμβουλο του κράτους.

Αυτή η δήλωση από τις Βελγικές αρχές Υγείας ήρθε μόλις πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του βασιλικού διατάγματος που μεταφέρει την οδηγία της European Union για τα είδη TPD. Ωστόσο ήρθε λίγες μέρες μετά από μια νέα έκκληση που εισήχθη στο Νομικό Σύμβουλο του κράτους που θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς στις 13 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να αποφανθεί ποια πορεία θα ακολουθήσουν.

Αποδιοργανωμένοι.

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι Βέλγοι ατμιστές ουσιαστικά δεν έχουν κάποια ενεργή οργάνωση ή ένωση που να υποστηρίζει τα αιτήματά τους, δηλαδή θα περιέγραφα την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι εκεί σαν σκορποχώρι, απλά ο καθένας ατομικά εκφράζει τη δυσαρέσκειά του ή τη δυσανασχέτηση του και τίποτα περισσότερο, ενώ αντίθετα η κατάσταση απαιτεί να δημιουργηθεί μία οργανωμένη ομάδα που ήρθα υπερασπίσει τα συμφέροντα τους μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματός τους.

Η αποδιοργάνωση από τους πολίτες όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα βγάζει μάτια και αρκετοί είναι πεπεισμένοι πως αν εξακολουθήσει να υφίσταται η ίδια αναίτια συμπεριφορά, μάλλον χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα παρά καλύτερα.

Προσωπικά σας διαβεβαιώνω μετά λόγου γνώσεως, πώς οι ίδιες περιστάσεις λαμβάνουν χώρα και στην πατρίδα μας, αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι παρόμοιο στην Ελληνική κοινότητα ατμιστών, ίσως να χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια, διότι δεν χωρά καμία αμφιβολία πως εμείς λειτουργούμε βάσει τετελεσμένων γεγονότων, περιμένοντας πρώτα να μας βρει το κακό και μετά να δράσουμε.