Ξεπέρασε τα όρια της τρομολαγνείας η καινούργια ιστορία

Ξεπέρασε τα όρια της τρομολαγνείας η καινούργια ιστορία που έχει πλάσει για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο, συγκεκριμένα το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης δημοσίευσε μια νέα ανησυχητική μελέτη που λέει ότι μόλις δέκα ρουφηξιές από το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ικανό να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο.

Η έκθεση, η οποία πάρθηκε από την εφημερίδα Daily Mail ούτως ώστε να την δημοσιεύσει στον ιστοχώρο της, υποστηρίζει ότι το vaping έχει τα ίδια τραγικά αποτελέσματα επιπτώσεων με εκείνα του καπνίσματος, όμως το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ό,τι ήδη έχει προσελκύσει τα βλέμματα της δημοσιότητας και όλος ο κόσμος που περιστρέφεται γύρω από το αντικείμενο λόγω χρήσης, άρχισε να διαμαρτύρεται, βέβαια οι κριτικές από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες προς την έρευνα ήταν καυστικές και σχολιάστηκε με ένα δριμύ κατηγορώ.

Από πού προήλθε το συμπέρασμα αυτό.

Είναι ήδη γνωστό ότι το vape προκαλεί δυσκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, αλλά αυτό οφείλεται στην βραχυπρόθεσμη αντίδραση του οργανισμού που προκαλείται από τη νικοτίνη . Ακριβώς η ίδια περίπτωση ισχύει και στα άτομα που χρησιμοποιούν οποιαδήποτε διεγερτικη ουσία, όπως για παράδειγμα καφεΐνη, ισοτονικά ποτά και άλλα πολλά που δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να το αναλύσουμε, διότι θα ξεφύγουμε από το θέμα.

Αντιθέτως το smoke προκαλεί μακροχρόνια συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και πρακτικά είναι δύο τελείως διαφορετικές περιστάσεις που κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν μπορεί να τα βάλει όλα στο ίδιο καζάνι, γιατί πολύ απλά η έρευνα θα χαρακτηριστεί προκατειλημμένη και ίσως να είναι καθοδηγούμενη από εμπορικά συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών. Είναι προφανές πως οι ερευνητές του πανεπιστημίου Καρολίνσκα φαίνεται να συγχέονται από δύο εντελώς διαφορετικές συνθήκες, ακόμη και ένας αδαής γιατρός μπορεί εύκολα να διαπιστώσει πως τα ευρήματα της έρευνας είναι παντελώς άστοχα.

Μία ακόμη ασυναρτησία.

Ένα άλλο ακραίο ατόπημα που εγείρει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά, είναι ότι η μελέτη ήταν εξαιρετικά μικρής κλίμακας από πλευράς συμμετοχών οι οποίοι κλήθηκαν να διερευνηθούν, δηλαδή, οι ερευνητές εργάστηκαν με μόλις δεκαέξι άτομα, όλοι τους περιστασιακοί καπνιστές και κάθε ένας εξ αυτών σε μια μόνο συνεδρία έκανε μονάχα δέκα ρουφηξιές από το ecigarette.

Οπότε, τυχόν στατιστικά στοιχεία από την παρούσα μελέτη περιορίζονται κατά βάση να προκαλέσουν μόνο στατιστικό θόρυβο και ουσιαστικά θα ήταν τουλάχιστον ανέντιμο να λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του, τέτοιου είδους ανυπόστατα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, ετούτη η απερίσκεπτη κίνηση αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι ανέφικτο να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα από μία τόσο τραγελαφική κατάσταση.

Σοβαρές καταγγελίες για το πανεπιστήμιο Karolinska.

Το Καρολίνσκα βρίσκεται μεταξύ των δέκα κορυφαίων ιατρικών πανεπιστημίων του κόσμου, αλλά έχει πληγεί από την διαμάχη των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για τη χορήγηση υποτροφιών με αντάλλαγμα κάποιες δωρεές, ως εκ τούτου τα κυβερνητικά στελέχη της Σουηδίας θέλοντας να κοπάσουν το θόρυβο που προκλήθηκε από αυτές τις σοβαρές κατηγορίες, οι αρμόδιοι προέβησαν σε βαρυσήμαντες δηλώσεις ούτως ώστε να διαψεύσουν το όλο κλίμα, όμως η ζημιά ήδη είχε γίνει και πολλοί έσπευσαν να πουν πως επρόκειτο για αντιπερισπασμό.

Όπως και να χει, η λάσπη που έριξαν στο άτμισμα δυστυχώς δεν θα φύγει εύκολα, ακόμη και ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί πως τα περιθώρια στενεύουν και αν συνεχιστούν να παράγονται τέτοιου είδους αήθεις μελέτες, μας βλέπω σύντομα να κλαίμε τη μοίρα μας.